Yatırım iklimi bozulunca Koç gözünü dışarı çevirdi

Yatırım iklimi bozulunca Koç gözünü dışarı çevirdi

AKP Hükümeti’nin politikaları yabancı sermayeyi kaçırdığı gibi, yerli yatırımcının da kaygılarını arttırdı.

Yatırım iklimi bozulunca Koç gözünü dışarı çevirdi
16px
24px
29.10.2014 07:48
ABONE OLgoogle
AKP’nin baskıcı politikaları ve hukuka güvenin sarsılması Türkiye’deki yatırım ortamına dair inancı kırdı. Yabancı sermaye kaçarken, yerli yatırımcı da gözünü yurtdışına çevirdi
 
Özellikle Gezi olayları ve AKP’li bakanların adının karıştığı yolsuzluk soruşturmalarının patlak vermesinin ardından yoğunlaşan baskılar ve hukuka güvenin yitirilmesi Türkiye’nin yatırım yapılabilirliğine dair kaygıları artırdı.

30 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı yaşanan Türkiye, yerli yatırımcı için de cazip olmaktan çıktı. Türkiye’nin en büyük yatırımcıları da, yurtdışına verdikleri önemi arttırdı. Bunların başında, Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi olaylarının ardından “uyuşmazlık” gösterdiği Koç Grubu geliyor.

Gezi olayları sırasında Divan Oteli’ne sığınanlara kapılarını açtığı için Erdoğan’ın eleştirdiği Koç Grubu’na, devlet dört bir koldan saldırmaya başladı. Koç Grubu’nun şirketleri, yüzlerce kişilik müfettiş ordusuyla bugüne kadar görülen en büyük incelemeye muhatap oldu.

Milyar liraları bulan vergi cezalarıyla sindirilmek istendi. Ülker’le beraber girdiği köprü ihalesi, “fiyat az” gerekçesiyle elinden alındı. Yine Koç Grubu’nun kazandığı Milli Gemi (MİLGEM) ihalesi iptal edildi. Erdoğan’ın, yasalara aykırı olmasına karşın, Koç’un borsadaki şirketleri aleyhine yaptığı açıklamalar büyük kayıplara neden oldu.

Yatırım ortamının bozulmasının ardından Koç Grubu da yurtdışındaki yatırımlarına ağırlık vermeye başladı. Son dönemde özellikle beyaz eşya sektöründe dışarıdaki yatırımlarını arttıran Koç Grubu, başka sektörlerde de yurtdışını birinci önceliği hâline getirdi. Koç Grubu, Bahamalar bölgesindeki Norman’s Cay adasında da turizm yatırımları yapıyor.

Geçen yıl Miami nehri kıyısında bulunan Merrill Stevens tersanesini de Koç tarafından satın alınmıştı. Bu yıl ise tersaneyi büyütme projesi hayata geçirilecek. Tersane Koç’un RMK Marine isimli şirketiyle birlikte çalışacak.
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde