Yaşar Grubu kurucusu Selçuk Yaşar'ın sosyal medyadaki krizden haberi var mı?

Yaşar Grubu kurucusu Selçuk Yaşar'ın sosyal medyadaki krizden haberi var mı?

Selim Yaşar’ın neden olduğu bu iletişim kazasını Selçuk Yaşar nasıl karşıladı diye merak ettim, araştırdım.

Yaşar Grubu kurucusu Selçuk Yaşar'ın sosyal medyadaki krizden haberi var mı?
16px
24px
23.04.2017 12:49
ABONE OLgoogle

Yaşar Grubu, yönetim kurulu başkanı Selim Yaşar’ın referanduma yönelik sosyal medya paylaşımının yarattığı krizi aşmaya çalışıyor. 1980’de Turgut Özal’ı desteklemediği için sorun yaşayan kurucu 92 yaşındaki Selçuk Yaşar’ın ise olanlardan haberi yok.

Sanayici asla siyasete bulaşmasın. Bu, benden tüm sanayicilere baba nasihati olsun. Çünkü ben siyaset mağduruyum. Benim en kötü tecrübem bugüne kadar bu oldu.”

İzmirli sanayici Selçuk Yaşar, birkaç yıl önce yaptığı bir sohbette 12 Eylül darbesinden sonra yaşadığı ve sonuçlarını yıllarca çektiği olayı böyle anlatıyordu.

Yaşar Holding’in Dejavu’su: 83'te de tüketicinin gazabına uğramış

İzmir’den doğan neredeyse tek marka olan Pınar’ın kurucusu Selçuk Yaşar, yıllar boyunca sıkıntısını yaşadığı, şirketlerini kapanmanın eşiğine getiren olayı şöyle anlatıyordu:

“12 Eylül askeri darbesinden sonra 1983’te seçimlere gidildi. İzmirli işadamları olarak emekli orgeneral Turgut Sunalp’in kurduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin (MDP) iktidar olacağına kesin gözüyle bakıyor ve her platformda görüşlerimizi açıkça dile getiriyorduk. Seçimde, daha önce Milli Selamet Partisi’nden aday olan Turgut Özal iktidara gelince, benden ve tüm İzmir’den intikam aldı. Bira yasağı getirdi, et ithalatını, süt tozu ithalatını serbest bıraktı. Pınar Et ve Pınar Süt o dönemde ciddi sıkıntılar yaşadı.”

Yaşar, siyaset nedeniyle Mesut Yılmaz döneminde de hedef haline getirildiklerini, 2001’de Yaşarbank’a el konulduğunu hatırlatıyor “Kısacası ben siyasete bulaştım, büyük ceza aldım” diyordu.

Yaşar Holding patronunun referandum mesajı kavga çıkardı!

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

İzmir’den doğan en önemli markalardan birini yaratan, boya, matbaa mürekkebi, bira, süt, gübre, kağıt, su şişeleme, kültür balığı, entegre et tesisi gibi bir çok alanda ilklere imza atan Yaşar Grubu’nun kurucusu Selçuk Yaşar ne yazık ki sözünü en yakınındaki oğluna anlatamamış. Çünkü bildiğiniz gibi Yaşar Grubu, bugün yeni bir siyasi iletişim kazasıyla gündemde.

Baba Selçuk Yaşar’la siyaset nedeniyle ters düştüğü için uzun yıllar holding yönetiminden uzak kalan, son iki yıldır ise yönetim kurulu başkanı olan Selim Yaşar’ın referandum sonrası sosyal medyada yaptığı bir paylaşımın yarattığı bir kriz bu.

Yaşar Holding Başkanı Selim Yaşar tepkiler üzerine özür diledi..

Üstelik kriz Selçuk Yaşar’ın hayatının 60 yılını verdiği çocukluğundan itibaren yeşil kırmızı renklerine bağlandığı Karşıyakaspor’la ilgili. Selim Yaşar, yaptığı paylaşımda “İzmir’de en yüksek ‘Hayır’ oyu Karşıyaka ilçesinde çıktı” diye basketbol takımının sponsorluğundan çekilebileceklerini açıklamıştı. Karşıyaka taraftarı bunu bir tehdit olarak yorumladı. Rahatsız eden bu paylaşım sadece Karşıyaka’dan değil Türkiye’nin birçok bölgesinden tepki aldı.

#PınarUrunleriBoykot korkusu Yaşar’a özür diletti

Selim Yaşar hemen özür diledi dilemesine ama ne yazık ki samimi görülmediği için sosyal medyada başlayan Yaşar Holding ürünlerine boykot çağrıları son bulmadı.

SELÇUK YAŞAR BİLMİYOR

Selim Yaşar’ın neden olduğu bu iletişim kazasını Selçuk Yaşar nasıl karşıladı diye merak ettim, araştırdım. Öğrendiğime göre 92 yaşındaki Selçuk Yaşar’a bu gelişmeler anlatılmamış. Yani Selçuk Bey çocuklarına siyasetten uzak kalması için yaptığı uyarıya rağmen Selim Yaşar’ın yarattığı bu yeni siyasi mağduriyetten habersiz. 

Selim Yaşar özür diledi ama İzmirlinin öfkesi dinmedi!

İkisi de, Selçuk Yaşar’ın 12 kurucusundan biri olduğu TÜSİAD’ın üyesi olan Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı, ortanca kardeşleri Selim Yaşar’ın kurumsal imajda yarattığı tahribatın kalıcı zarar vermemesi için çareler arıyor.
Holding yönetimi, Karşıyakaspor sponsorluğundan vazgeçmeyi kesinlikle düşünmediklerini söylüyor.
1980’den beri çeşitli dönemlerde siyasetten zarar gören Yaşar Grubu, Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı ile CEO Mehmet Aktaş’ın oluşturduğu doğru stratejilerle krizleri aşmıştı.

Çalışan sayısı 7500 kişi olan, çiftçi, bayi, üreticilerle 500 bin kişiye dokunan grupta Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı’nın çabaları, Selim Yaşar’ın yarattığı olumsuz imajı silebilecek mi? Zaman gösterecek...

Elbette sanayicilerin, iş insanlarının siyasetle ilişkisi kişisel tercihlerle sınırlı kalmalı, siyaset de iş dünyasından elini çekmeli, kamunun gücünü tehdit olarak kullanmamalı. Demokrasinin özü herkesin tercihine saygı göstermek. Ekonomiyle siyaset ilişkisinin sınırları belirsizleşince, olan yatırımlara, çalışanlara, zaten az olan milli kaynaklarla yaratılan fabrikalara oluyor...

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde