Yasanın arkasından dolanıp boğaza rezidans yapacak

Yasanın arkasından dolanıp boğaza rezidans yapacak

AKP'li Üsküdar Belediyesi TOKİ ile yaptığı kentsel dönüşüm projesinde Boğaz Kanunu'na tabi olan 6700 metrekarelik yeri, ticaret alanına çevirerek bölgede AVM ve rezidans yapılmasının önünü açtı.

Yasanın arkasından dolanıp boğaza rezidans yapacak
16px
24px
19.11.2014 08:44
ABONE OLgoogle
AKP'li Üsküdar Belediyesi TOKİ ile yaptığı kentsel dönüşüm projesinde Boğaz Kanunu'na tabi olan 6700 metrekarelik yeri, ticaret alanına çevirerek bölgede AVM ve rezidans yapılmasının önünü açtı. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen yapılan değişikliği 'böyle dolanacağız' bu işi diyerek savundu.

AKP’li Üsküdar Belediyesi, Boğaz Kanunu’nu delerek, kanuna göre geri görünüm ve etkilenme alanındaki yerlere AVM, Rezidans, Otel yapılmasının önünü açan kararı AKP’li üyelerin oylarıyla geçirdi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 2960 sayılı Boğaz Kanunu'nun 'arkasından dolanarak' Üsküdar'daki 6700 metrekarelik alanı ticari yapılaşmaya açtı.

TOKİ ile protokol imzalayan belediye 6700 metrekarelik alanda konut üretileceğini iddia ediyor ancak bütçe tutanaklarına yansıyan duruma göre, 2960 sayılı Boğaz Kanunu’na tabi olan alanın 0,30 olan emsali değeri arttırılmak için, alan ticaret alanı olarak geçirildi. Buna göre 0,30 olan emsal değeri 2'ye çıkarılan Bahçelievler ve Mehmet Akif Ersoy Mahalleleri'nde birden fazla kat çıkabilme yetkisi alındı. 

'Rant olsa ne olur'

Bütçe tutanaklarına yansıyan tartışmalarda Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, mecliste ret oyu veren CHP’li vekilleri eleştirerek Boğaz Kanunu nedeniyle imarın düşük olduğunu bu yüzden kanunun arkasından dolaşarak imarı artırmaya çalıştıklarını söylüyor. Türkmen, “Arkadaşlar ne yapacağız burada Allah aşkına 6700 metrekare arsamız var. TOKİ’ye burayı veriyoruz. Rezerv alanı olarak bize konut üretecek. Bunun altı üstü rant olsa ne olur” ifadelerini kullanarak CHP’lilerin itirazlarını eleştiriyor ardından, “Konut yazsan 2960’a takılıyoruz. “Ticaret” yazdık. Ticaret alanlarında konut olarak da kullanılabilir. Böyle dolanacağız bu işi” diyor.

'Ticaret alanına nasıl iskan verilecek?' 

Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Üsküdar Belediye Meclis üyesi Nezih Küçükerden, “Kanuna göre konut alanı emsali 0,15 ile 0,30 arasında değişiyor. Burayı ticaret alanına çevirerek, emsal değerini 2’ye çıkardılar. Şimdi biz soruyoruz, ticaret alanında nasıl konut üretilecek, nasıl iskan verilecek? Bu işi yasalara uymadan yaparsanız, nasıl güvenelim size.  Bu işi yasanın ‘arkasından dolanarak’ çözersen yaptığın iş kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşümdür” dedi.
Orhan Şahin /Yurt Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde