Yargıyı sıfırladılar tapuları aldılar…

Yargıyı sıfırladılar tapuları aldılar…

Berat ile ağabeyi Serhat Albayrak’ın 8 daire birden aldığı İstanbul Üsküdar’daki Şehrizar Konakları, inşaat ruhsatları iptal edilmesine rağmen tamamlandı

Yargıyı sıfırladılar tapuları aldılar…
16px
24px
10.05.2015 08:15
ABONE OLgoogle
Erdoğan’ın damadı ve AKP millevekili adayı Berat ile ağabeyi Serhat Albayrak’ın 8 daire birden aldığı İstanbul Üsküdar’daki Şehrizar Konakları, inşaat ruhsatları iptal edilmesine rağmen tamamlandı

Albayrak kardeşler maaşlarıyla almışlar!

Sözcü, 11 Eylül 2014 tarihinde “Değirmenin suyu nerede geliyor?” manşetini attı. Haberde, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak ile anneleri Kısmet Albayrak’ın, İstanbul’daki Şehrizar Konakları’nda 8 daire aldıkları aktarıldı.

SÖZCÜ manşetinde, burada en ucuz dairenin 2.5 milyon lira olduğunu hatırlatarak, manşetindeki soruyu gündeme getirdi. Sorunun cevabı ise kardeşlerin eski işvereni Çalık Holding’den geldi. Holding, Berat-Serhat kardeşlerin maaşlarıyla daire aldıklarını söyledi.

Çalık Holding bünyesindeki GAP İnşaat’ın Emlak Konut GYO ile birlikte yaptığı İstanbul Altunizade’deki Şehrizar Konakları, tüm yargı kararlarına rağmen tamamlandı. Boğaziçi siluet alanı içerisinde yer alan lüks konut projesi için hazırlanan imar planlarının yürütmesi mahkemeler tarafından durduruldu, inşaat ruhsatları iptal edildi ama galip gelen rant lobisi oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile son 5 yılda zarar göstererek devlete vergi ödemeyen Sabah Gazetesi’nde bir dönem çalışan kardeşi Serhat Albayrak’ın 8 daire aldıkları projenin diğer sakinleri iktidara yakınlıklarıyla dikkat çekiyor. İşte Şehrizar Konakları’nın çarpıcı hikayesi:

PLANLAR ÜÇ KEZ İPTAL EDİLDİ

Şehir Plancıları Odası, Burhaniye Mahallesi 1326 Ada, 56-60-61 parseller üzerinde bulunan proje için hazırlanan ve 2008 yılında bina yüksekliklerini 6.50 metreden 9.50 metreye çıkaran Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliğini dava etti, İstanbul 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2010’da yeni bir Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı onaylaması üzerine, oda yeniden dava açtı. Bu kez de İstanbul 6. İdare Mahkemesi planı ‘hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı bularak’ yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay da bu kararı 2012’de onadı. Ancak mahkeme süreci devam ederken, İBB daha önce hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı bulunarak 2 kez iptal edilen planda değişiklik yaparak, 2011’de yeni bir plan değişikliğini meclisten geçirdi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, bu planı da ‘kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı’ bularak Mart 2015’te üçüncü kez iptal etti.

YAPI RUHSATLARI DA İPTAL

Öte yandan, TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent İstanbul Şubesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davada, projenin yapı ruhsatları, fonksiyon ve yapılaşma açısından ciddi sakıncalar taşıdığı, şehircilik ilkelerine ve plan esaslarına aykırı olduğu için iptal edildi. Bu süreç içerisinde yargı kararlarına rağmen Altunizade’deki Şehrizar Konakları projesine iskan alındı kat maliklerine daireleri ve tapuları teslim edildi.

DAVA BİTENE KADAR TAMAMLANDI

Mahkeme kararlarını aşmak için de ilginç bir yol izlendiği ortaya çıktı! İdare mahkemeleri ve Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma ve plan iptal kararlarını aşmak için hep aynı yönteme; ‘hülle’ye başvuruluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve belediyeler, plan – projelerde küçük değişiklikler yaparak yenilerini hazırlıyor ve inşaatların devamı sağlanıyor. Yeni plana açılan dava sonuçlanana kadar da inşaat tamamlanıyor. Şehrizar Konakları da bu şekilde hayata geçirilen projeler arasında yer alıyor.

GÜR VE KAMER’İN DAİRELERİ VAR

Muhafazakar yapısıyla öne çıkan lüks sitede AKP’ye yakın işadamları ve ünlüler daire sahibi olurken, projeden isteyen herkesin ev alamadığı ve referanslarla satış yapıldığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Üsküdar Kısıklı’daki evine çok yakın bir konumda bulunan Şehrizar Konakları’ndan damat Berat ve Serhat Albayrak dışında, Tayyip Erdoğan’ın aile dostu işadamı Remzi Gür ve Cihan Kamer’in de daire sahibi olduğu biliniyor.

KATAR EMİRİ DE KONUT ALDI

Muhafazakar kesimden tanınmış çok sayıda ismin ev aldığı projede şaşırtıcı isimler de konut sahibi olmuş. Suudi Arabistan ve Dubai’den prenslerin yanı sıra Katar Emiri El Tani’nin de konut aldığı öğrenildi. Şehrizar Konakları’nın adı, 17-25 Aralık soruşturması sürecinde sızan tapelerde yer alan iddialar nedeniyle kamuoyunun gündemine gelmişti.

Şehrizar’da daire fiyatları 3 milyon liradan başlıyor

İstanbul’da Anadolu Yakası’nın en pahalı projelerinden biri olan Şehrizar Konakları’nda lüks konutların metrekare fiyatı 15 bin dolardan başlıyor. Satılık daire fiyatları ise 3 milyon lira ile ise 6 milyon lira arasında değişiyor. Kalabalık aileler için 3+1’den 9+1’e kadar farklı daire seçeneklerinin bulunduğu proje, muhafazakar kesime yönelik özel olarak tasarlandı.
İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde