Yargıtay’dan Bilal ve Sümeyye’ye kötü haber

Yargıtay’dan Bilal ve Sümeyye’ye kötü haber

Erdoğan kardeşler “Haramzade diyerek kişilik haklarımıza saldırı yapıldı” iddiasıyla MHP’li Akçay ve SÖZCÜ aleyhine 30 bin liralık tazminat davası açtı.

Yargıtay’dan Bilal ve Sümeyye’ye kötü haber
16px
24px
02.03.2015 08:11
ABONE OLgoogle
Erdoğan kardeşler “Haramzade diyerek kişilik haklarımıza saldırı yapıldı” iddiasıyla MHP’li Akçay ve SÖZCÜ aleyhine 30 bin liralık tazminat davası açtı. Yerel mahkeme davayı reddetti. Yargıtay kararı onadı.

Yargıtay, Bilal ve Sümeyye Erdoğan’a yönelik sarf edilen ‘haramzade’ ifadesinin hakaret içermediğine hükmetti. 4. Hukuk Dairesi’nin oy birliğiyle verdiği  karar ile ‘haramzade’nin eleştirel bir ifade olduğu onaylandı.

DEMEÇ VEREN VEKİLE DAVA: Bilal ve Sümeyye Erdoğan kendileri hakkında, “Devletin imkanlarını dürüm yapıp yiyorlar, haramzadelik budur” diye demeç veren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve bu sözlere sayfalarında yer veren SÖZCÜ aleyhine ‘Kişilik haklarımıza saldırıldı’ diyerek 30 bin TL’lik tazminat davası açtı.

KELİME ANLAMI ‘P.Ç’: Davacı vekili Ahmet Özel, haberde müvekkillerine ağır ithamda bulunulduğunu, onur, şeref ve saygınlıklarını rencide edecek somut fiiller isnat edilerek kişilik haklarına saldırı yapıldığını öne sürdü. Haberde geçen haramzade kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun resmi sitesinde “p.ç” olarak açıklandığını savunan Özel, “Müvekkillerimin toplum nazarında itibarsızlaştırılmaya, küçük düşürülmeye ve aşağılamaya çalışıldı” dedi.

DERS GİBİ KARAR: İstanbul Küçükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Emine Atcı Uyar, yargılama sonunda davanın reddine karar verdi. Gerekçeli kararda, haberdeki ifadelerin eleştiri sınırları içerisinde kaldığı belirtilerek “Davacıların babasının siyasi kimliği nedeniyle, yaptıkları işin kamu ilgisini çekeceği ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle davanın reddine dair karar verilmiştir” denildi.

HARAMZADELİK ONANDI: Erdoğan kardeşlerin vekilleri, aleyhlerine sonuçlanan yerel mahkeme kararını “temyiz” etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de dosyadaki delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görmedi. Daire, oy birliği ile yerel mahkemenin kararını onadı.

VEKALET ÜCRETİ ÖDEYECEKLER: Yargıtay, bu kararı ile Bilal-Sümeyye Erdoğan kardeşler hakkında sarf edilen ‘haramzade’ ifadesini de onamış oldu. SÖZCÜ ile Erkan Akçay’a açtıkları tazminat davasını kaybeden Erdoğan kardeşler, davalılara 3 bin 600 TL nispi vekalet ücreti ödemek zorunda kaldı. Yargıtay’ın haramzadelikle ilgili verdiği kararın açılacak tazminat davalarına emsal olacağı ifade edildi.
Kamil Elibol/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde