Yargı, Albayraklar'a bir kez daha 'dur' dedi

Yargı, Albayraklar'a bir kez daha 'dur' dedi

Yeni Şafak Gazetesi'nin de sahibi olan Albayraklar'a İznik Gölü kıyısında kağıt fabrikası kurma isteğine mahkemeden şok karar...

Yargı, Albayraklar'a bir kez daha 'dur' dedi
16px
24px
21.07.2015 12:33
ABONE OLgoogle
Y.Şafak Gazetesi'nin de sahibi olan Albayraklar'a İznik Gölü kıyısında kağıt fabrikası kurması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan 1/25.000 ölçekli plan değişikliği, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nce iptal edildikten sonra, şimdi de Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu Bursa 3. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

Avukat Erol Çiçek, Bursa Barosu ve Bursa Ziraat Odası'nın, fabrika yapılmak istenen alanın İznik Gölü 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda "mutlak korunması gereken alan" statüsünde olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıdığını hatırlattı. Bursa 3. İdare mahkemesi'nin, Orhangazi ilçesine bağlı Örnekköy mevkiinde, İznik Gölü'ne 630 metre uzaklıkta kurulması planlanan tesis için, Albayrak Turizm'e verilen ÇED olumlu kararını iptal ettiğini kaydetti.

Avukat Çiçek, şu bilgileri verdi: "Mahkeme kararının gerekçesinde, tesisin kurulmasının planlandığı alan, planlarda sanayi alanı olarak geçmesine rağmen, alanın jeolojik olarak geçirimli yapıda olan alüvyon zemin üzerinde yer alması nedeniyle tesisten herhangi bir durumda sızabilecek yakıt, yağ, kimyasal madde gibi kirleticilerin yeraltı suyu hareketi ile kolay bir şekilde taşınabileceği ve yeraltı suyunun akış yönü istikametinde, İznik Gölü sularına ya da Orhangazi ovasındaki yeraltı sularına karışma riski bulunduğu, tesis alanının İznik Gölü su toplama havzası içinde kaldığı, İznik Gölü havzasından gerek Gemlik'teki fabrikalar, gerekse çevredeki tarım alanları için su alındığı, gölün günümüzde kirlilik baskısı altında bulunması nedeniyle yeni kurulacak fabrika vb. gibi yapılaşmaların bu kirlilik baskısını daha da artıracağı, İznik Gölüne olası etkiler hali hazırdaki kirletici etkiler dikkate alındığında katlanarak devam edeceğinin muhakkak olduğu, bu nedenle mevcut kurulu tesislerin etkileriyle birlikte kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmadığı, hali hazırdaki çevre kirleticilerin etkilerinin göz önüne alınmadığı hususlarına işaret edip, Bakanlığın ÇED olumlu raporunu iptal etti."

Çiçek, böylece, 'Uluslararası sulak alan, Doğal SİT alanı, su toplama havzası, önemli kuş alanı olan ayrıca nesli tehlikede olup, Uluslararsı Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (İUCN) kırmızı listesinde yer alan türleri barındıran, Akdeniz kırmızı noktalarından olan çok hassas bu bölgenin kaldıramayacağı bir yükten şimdilik kurtarıldığını' ifade etti.

Bundan sonra bu bölgede yeni yatırımların önünün kesin olarak kapatıldığını vurgulayan Çiçek, "Yeni yatırımlara yol vermeye çalışanlar, gelecek kuşaklara karşı suç işlemiş olacaklardır. Bununla kalmayıp, yapılıp yıkılmak zorunda kalacak tesislerin maddi kayıplarını ödemek zorunda kalacaklardır." ifadelerini kullandı.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde