Yapılandırmadan 26.2 milyar TL geldi

Yapılandırmadan 26.2 milyar TL geldi

Bakan Ağbal, İki yeniden yapılandırmadan şu ana kada toplam 26.2 milyar TL tahsilat yapıldığını duyurdu. Tahilatın 10.6 milyar TL'si ise bu yıl gerçekleştirildi.

Yapılandırmadan 26.2 milyar TL geldi
16px
24px
02.08.2017 15:50
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 ve 7020 sayılı yeniden yapılandırma kanunlarını ve gündemdeki ekonomi konularını değerlendirdi. 

Ağbal, "İki yeniden yapılandırmadan bugüne kadar 20.8 milyar TL'si Gelir İdaresi'den olmak üzere toplam 26.2 milyar TL tahsilat yapıldı" bilgisini paylaştı. 

Bütçede bu yıl yapılandırmadan 1.5 milyar TL gelir öngörüldüğünü ifade eden Ağbal, "Buna karşın şu ana kadar 8.4 milyar TL tahsilat yapıldı; sadece temmuzda tahsilat 2.6 milyar TL oldu" diye konuştu. 

Ağbal, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapılandırmada bu yıl ocak-temmuz dönemi tahsilatı 2.2 milyar TL oldu, böylece bu yıl yapılandırmadan toplam tahsilat 10.6 milyar TL'yi aştı" dedi. 

'Özelleştirmede hedefi tutturmaya çalışacağız'

Ağbal şunları söyledi: "Vergi gelirleri ve özelleştirmenin katkısıyla bütçe açığı/GSYH'yı bu yıl yüzde 2'nin altında bitirmeyi amaçlıyoruz. Kamu maliyesi dengelerinde bir miktar yukarı yönlü genişleme oldu; OVP'de 2018'de bu genişlemeyi aşağı çekecek bir patika amaçlıyoruz.

Beyaz eşya, konut ve mobilya sektöründeki vergi indirimlerini eylül sonundan sonra uzatmayacaklarını belirten Ağbal, "Özelleştirmeden bu yıl tahsilat hedefimiz 13 milyar TL idi, bazı özelleştirme taksitlerinde ötelemeler oldu ancak hedefi tutturmaya çalışacağız" açıklamasını yaptı.

Gelir vergisi reformu

Bakan Ağbal, "Gelir vergisi reformu kapsamında kurumlar vergisi genel oranında ve bazı sektörlerde özel indirim yapılıp yapılamayacağı konusunda çalışıyoruz. Gelir vergisi kanunu çalışmalarını Ekim'den önce tamamlamayı planlıyoruz"

"KDV kanunu mevcut haliyle firmalara finansman yükü oluşturuyor" diye konuşan Ağbal,"Yatırımlarda caydırıcı etki yaratıyor; mükellefler üzerindeki yükü kaldırmak için farklı alternatifler üzerinde çalışıyoruz. KDV reformunu 2018 yılına girmeden önce kamuoyuna açıklamak istiyoruz; kimse yüzde 18'lik genel oran düşürülecek şeklinde algılamasın. KDV'de oran farklılıklarına (yüzde 1,8,18) bağlı işletmeler üzerinde oluşan yükleri yüzde 18 olan genel oranı yaygınlaştırarak işletmeler üzerinden alacağız" değerlendirmesinde bulundu. Ağbal, "Bazı ürünlerde toptan ve perakendede farklı KDV oranları uygulanıyor; bu piyasayı kayıtdışılığa itiyor; bu farklılığı da ortadan kaldıracağız" dedi.

Ağbal, gelir vergisi dilimlerinde değişiklik yapılmasına dair bir çalışmalarının kesinlikle olmadığını dile getirdi.

Bakan Naci Ağbal, "Fiyatları kamu tarafından ayarlanan ürünler veya vergi ayarlamaları yoluyla etkilenen fiyatlarda hassasız; enflasyona neden olacak vergi artışı yapmadık, yapmayacağız. 2018 bütçesi de TCMB'ye enflasyonla mücadelede destek verecek bir görünüme sahip olacak; 2018 vergi ayarlamalarını çalışırken buna dikkat edeceğiz. Gelinen noktada ÖTV oranları bazı ürünlerde optimize noktaya geldi; enflasyon bağlamında önümüzdeki günlerde daha hassas olacağız" ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde