Yandaşın maaşı Türk Telekom’dan

Yandaşın maaşı Türk Telekom’dan

İktidara yakın gazetelere ilanla para aktaran Türk Telekom kârdan zarar etti.

Yandaşın maaşı Türk Telekom’dan
16px
24px
23.04.2015 08:53
ABONE OLgoogle
Şirketin net kârı yılın ilk 3 ayında yüzde 93 gerileyerek 26.7 milyon liraya düştü
Hükümetin iş dünyasına yönelik taraflı tutumu, kamu ortaklı şirketlerin reklamlarının dağıtımına da yansıdı.

Muhalif gazetelere hiç reklam vermeyen Türk Telekom, yıllardır sürdürdüğü bu politikasını dün de devam ettirdi. Halkın vergileriyle kurulduktan sonra özelleşen şirketlerin, reklam verirken tirajı değil, hükümete yakın yayın yapmayı dikkate aldığı bir kez daha ortaya çıktı.

HARİRİ AİLESİ’NİN ELİNDE

2005’te Hariri Ailesi’nin yüzde 55 hissesini 6 milyar 550 milyon dolara aldığı Türk Telekom, yeni kampanyasında da hükümete muhalefet eden gazeteleri görmezden geldi. Kuruluşun sadece yazılı basındaki Sabah, Takvim, Fotomaç, Akşam, Güneş, Star, Yenişafak ve Türkiye gibi yandaş gazetelere verdiği ilanların bir günlük bedelinin 500 milyon lirayı geçtiği vurgulandı.

Türk Telekom’un paraları yandaş gazetelere dağıtması bilançosuna da olumsuz yansıdı. Bu yılın ilk çeyrek bilanço sonuçlarına göre, Türk Telekom’un kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 gerileyerek 384 milyon liradan 26.7 milyon liraya düştü. Şirketin bu dönemdeki satış gelirleri ise 3.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Vergi giderleri, net finansal gider kaleminin vergi öncesi kâr üzerindeki negatif etkisi sebebiyle ilk çeyrek sonu itibarıyla yıllık yüzde 41.2 düşüş göstererek 63 milyon TL oldu.

Borcu yüzde 24.4 arttı

Türk Telekom’un açıklanan 31 Mart 2015 tarihli bilançosunda şirketin borçlarının arttığı göze çarptı. Şirketin uzun ve kısa vadeli borçları son 1 yılda yüzde 24.4, son 3 ayda ise yüzde 20 oranında yükseldi. Geçen yılın 31 Mart’ı itibarıyla şirketin uzun vadeli borcu 7 milyar 35 milyon lira, kısa vadeli borcu ise 6 milyar 46 milyon liraydı. 31 Mart 2014’te 13 milyar 81 milyon lira olan toplam borç, 31 Aralık 2014’te 13 milyar 574 milyon liraya çıktı. Şirketin bu yılın ilk 3 ayındaki borcu ise geçen yılın sonuna göre yüzde 19.90 artarak 16 milyar 276 milyon liraya yükseldi.

Avea’nın tamamına talip

Türk Telekom, Avea’da İş Bankası ve diğer ortakların sahip olduğu yüzde 10 payı satın almak için bağlayıcı olmayan teklif verdi. Avea’da yüzde 89.99 hisseye sahip Türk Telekom’dan KAP’a yapılan açıklamasında, “Şirketimiz, Türkiye İş Bankası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Trakya Yatırım Holding, Anadolu Hayat Emeklilik, Efes Holding ve Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi’nin ellerinde bulundurdukları Avea’nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 10,0035’lik kısmını temsil eden, 820.3 milyon TL nominal değerdeki payların satın alınması için bağlayıcı olmayan teklif vermiştir” denildi. Bu arada İş Bankası, hisse satışı için görüşmelerin başlayacağını açıkladı.

Türkiye’de banka alacağız

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, Türkiye’ye yatırımlarının süreceğini belirtti. Hariri, “Türk Telekom’un yanı sıra banka ve sigorta sektöründe de yatırımlarımız oldu. Cazip sektörlerde Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz” dedi.
Mohammed Hariri, Türkiye’de bankacılık sektöründen övgüyle bahsederek, bankacılık sektörünün daha da büyüyeceğine inandığını kaydetti. Hariri, “Bankacılık sektöründe yatırımlarımızı artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.  Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde