Yandaşa eğitimde torpil

Yandaşa eğitimde torpil

Bazı Anadolu liselerinin kontenjanı artırıldı. AKP sadece ‘yakınlara’ SMS’le haber verdi.

Yandaşa eğitimde torpil
16px
24px
30.09.2014 05:54
ABONE OLgoogle
Milli Eğitim Bakanlığı, 25 Eylül’de,Sultangazi, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa gibi bazı ilçelerde, TEOG nakil sıkıntısını aşmak için bazı Anadolu liselerinde ikili öğretime geçme kararı aldı ve bu okulların kontenjanları iki katına çıkarıldı.Bu uygulamadan kimsenin haberi olmadı.Sadece özel olarak haber verilen velilerin nakil için başvuruda bulunmalarının ardından, 26 Eylül’de, “haksızlıklara ve tepkilere neden olabileceği” gerekçesiyle karardan vazgeçildi.

Sultangazi Cumhuriyet Anadolu Lisesi de bu durumdaki okullardan biriydi. En son öğrenci 383 puanla alınmış, 370 puanlı öğrenciye bile “şansın yok” denilmişti.Bir iddiaya göre, 25 Eylül Perşembe akşamı saat 17.00’de nakil başvurularının bitmesinden sonra saat 17.30’da e-okul sistemi gizlice açıldı ve saat 19.00’a kadar açık kaldı. AKP ilçe örgütü bazı velilere “Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne acil olarak nakil başvurusu yapın” mesajı yolladı. Böylece henüz bu karardan haberi olmayan yüksek puanlı öğrenciler yerine çok düşük puan almış öğrencilerin de bu okula girmesi sağlanmış olacaktı.Çünkü, başvuranlar kontenjan sayısını aşmazsa puanı kaç olursa olsun okula kayıt yaptırabiliyor. 370 puanlı öğrencinin alınmadığı okula, az daha 156 puanlı öğrencinin bile kaydı yapılıyordu ki duyulması halinde oluşabilecek tepkiler üzerine ikili öğretimden de kontenjan artırımından da vazgeçildi.

‘Büyük yanlıştan dönüldü’

Bu durumdaki okullardan birinin yöneticisi, “Büyük bir yanlıştan dönüldü. Karardan vazgeçilmeseydi ortalık çok karışırdı. Hiçbir plan yapılmadan ikili öğretime geçilmesi zaten doğru değil.Kontenjan artırımı yapılacaksa hak eden girmeli, puan sıralamasına göre olmalı, önce duyana göre değil” dedi.Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkili ise “bazı ilçeler için genel bir kontenjan değerlendirmesi yapıldı. Nakiller sonuçlanmıyor, bekleyen öğrenciler için böyle bir imkân olur mu diye düşünüldü. İkili öğretim olursa kontenjan ikiye katlanır, bekleyen öğrenciler mağdur olmaz diye görüşüldü, ama sonradan vazgeçildi” dedi. Türkiye genelinde liselerde 18 bin boş kontenjan var. Nakiller önümüzdeki haftalarda da sürecek.

TEOG ÇİLESİ BİTMİYOR

TEOG kapsamında yürütülen nakil işlemlerinin 6. haftasına girildi, ancak liselerdeki boş kontenjanlar azalacağına artıyor! Fen Bilimleri Dershanesi yöneticisi Ali Ekber Pekşen,kontenjanların dolmamasının nedenlerini şöyle sıraladı:l Devlet okullarına olan güvendeki azalma, öğretmen atamalarındaki gecikme.l Bir kısım Anadolu lisesinin kontenjanlarının fazlasıyla artırılmış olması. l 30 Eylül 2014 tarihine kadar (bugün) boş kontenjanlar için yapılan başvurular arasında puan esasına göre bir sıralama yapılmaktadır.Bu akşam 9. sınıfa boş kontenjan nakilleri bitecek ve 9. sınıf nakil işlemlerinde taban puan oluşacaktır.Bu tarihten sonra 9. sınıflara normal nakillerde bu taban puanın esas alınıp alınmayacağı bilinmemektedir.Zira, Anadolu liselerinde ara sınıf nakillerinde taban puan uygulamasına son verilmiştir. Aynı durum 9. sınıf normal nakilleri için de kullanılabilir. Bu durum da ayrı bir adaletsizlik yaratacaktır.
Figen Atalay/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde