Yalçın Akdoğan’ı ‘Hoca’ yaktı

Yalçın Akdoğan’ı ‘Hoca’ yaktı

Erdoğan’ın uzun yıllar siyasi işlerden sorumlu başdanışmanlığını yürüten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın, 65. hükümette kabine dışında kalması Başkent’in bir numaralı gündem maddesi hâline geldi.

Yalçın Akdoğan’ı ‘Hoca’ yaktı
16px
24px
26.05.2016 05:22
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllar siyasi işlerden sorumlu başdanışmanlığını yürüten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın, 65. hükümette kabine dışında kalması Başkent’in bir numaralı gündem maddesi hâline geldi.

Kulislerde, Akdoğan’ın “Dolmabahçe mutabakatı” nedeniyle üstünün çizildiği konuşulsa da, Akdoğan’ın koltuğunu kaybetmesinde Dolmabahçe mutabakatından çok Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte hareket etmesinin etkili olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, Davutoğlu’na yakın medya kuruluşların dizayn edilmesinde Akdoğan’ın üstlendiği rolün de kabine dışında kalmasında etkili olduğu kaydedildi. AKP kulislerinde, Akdoğan için, “Af çıkarsa Saray’a danışman olur” yorumları yapılıyor.

“Akdoğan operasyonu”nun perde arkası şöyle:
 
CUMHURBAŞKANI’NIN KARARI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın kabine dışında kalması doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı doğrultusunda gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım’ın ise, Akdoğan’ın kabine dışında kalması konusunda bir talebi ya da ısrarı olmadı.

Yıldırım, önceki hükümetler döneminde de Yalçın Akdoğan ile hiçbir şekilde sorun ya da gerilim yaşamadı. Tam aksine Akdoğan, en rahat çalıştığı bakanlardan birisi oldu.
 
HEM HOCA’YA HEM DE SARAY’A YAKIN OLMAK İSTEDİ

Akdoğan’ın kabine dışında kalmasında, Dolmabahçe mutabakatının baş mimarları arasında olmasının etkili olduğu öne sürüldü. Taraf’a bilgi veren AKP’li kaynaklar, Dolmabahçe mutabakatının tamamen Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın bilgisi dâhilinde gerçekleştiğini hatırlatarak, dolaysıyla Akdoğan’ın sadece mutabakat nedeniyle görevden alınmasının mümkün olmadığını bildirdiler.

AKP yönetiminde, Akdoğan’ın koltuğunu kaybetmesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte hareket etmesinin etkili olduğu dile getiriliyor. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sır küpleri” arasında yer alan Akdoğan’ın, AKP içinde muhalif hareket başlatan Davutoğlu ve ekibi ile birlikte hareket etmesi büyük rahatsızlığa yol açtı. Bu durum Akdoğan’ın Saray nezdindeki kredibilitesini düşürdü.
 
MEDYA ORGANİZASYONU BARDAĞI TAŞIRDI

Cumhurbaşkanlığı ile Akdoğan arasındaki ilişkilerin bozulmasında, Davutoğlu’na yakın medya kuruluşlarının dizayn edilmesinde Akdoğan’ın etkin rol oynaması da etkili oldu. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’na dolaylı veya doğrudan ağır eleştiriler yönelten yazarların Akdoğan’a yakın isimlerden oluşması bardağı taşıran son damla oldu. AKP’lilerin yorumu ile, “Paralelden sorumlu bakanın paralel medya oluşturması” AKP yönetiminde büyük tepkiye neden oldu.
 
“AF ÇIKARSA DANIŞMAN OLUR”

Akdoğan, AKP içinde “kalemi çok güçlü siyasetçi” olarak biliniyor. Zaten, Pendik Belediyesi’nden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekibine “kaleminin gücü” nedeniyle transfer edilmişti. Başkanlık sürecinde de danışman olarak görev yapabileceği dillendiriliyor. Ancak bu aşamada, Saray’da görevlendirilip görevlendirilmeyeceği netleşmedi. Bazı AKP’li yöneticiler Akdoğan için, “Af çıkarsa Saray’a danışman olur” yorumu yaptılar.
 
AKDOĞAN’I YAKAN OLAYLAR

PKK ile mücadele stratejisinin değişmesi. Akdoğan’ın bu süreci iyi yönetememesi.
Başbakan Davutoğlu ile birlikte hareket etmesi.

Hamamönü hareketi olarak nitelendirilen AKP içindeki muhaliflere örtülü destek vermesi.
Davutoğlu medyasının oluşturulmasında, etkin rol oynaması.

Cumhurbaşkanı’na ve yakın çevresine yönelik ağır eleştirilerde bulunan bazı yandaş yazarlarla yakın ilişki içinde bulunması ve bu yazarlara “kaynaklık” etmesi.

Huseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde