Yabancı yatırımcıya altı ay sözü!

Yabancı yatırımcıya altı ay sözü!

Davutoğlu, yatırımcıların talep ettiği bazı yasal düzenlemeler için paket sözü verdi, yatırımların takipçisi olacağını belirtti

Yabancı yatırımcıya altı ay sözü!
16px
24px
21.01.2016 08:27
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye yatırımları çekebilmek için önce Türkiye, ardından da Londra’da gerçekleştirdiği temaslarını dün de Davos’ta sürdürdü.

Yatırımcıların yoğun görüşme talepleri nedeniyle Davos’ta dün gerçekleşen “insani yükümlülük” oturumuna katılamayan Davutoğlu, Türkiye’nin istikrarlı ve güvenli bir ülke olduğunu anlattı. Yatırımcıların bazı düzenlemeler istediği, Davutoğlu’nun da yatırımcılara, bunların 6 ay içinde biteceğini vurgulayarak, “Düzenlemelerin hemen ardından da yatırımları takip edeceğim” dediği kaydedildi.

Davutoğlu’nun geçtiğimiz hafta cuma günü Dolmabahçe’de kabul ettiği yatırımcılarla yaptığı toplantı ile başlayan Türkiye’deki yatırımları artırma hamlesi, Londra’da birçok yatırım kuruluşu ile devam etti. Davutoğlu, 2 gündür de Davos’ta bugün gerçekleşecek ana oturumlar öncesi çok sayıda yatırımcı ile bir araya geldi. Milliyet’in edindiği bilgiye göre yatırımcılar, başta gümrükler olmak üzere bazı yasal düzenlemeler talep etti. Başbakan Davutoğlu, yatırımcıların birçoğunun ortak talebi üzerine yasal düzenleme sözü verdiği, buna karşılık da “Düzenlemelerin hemen ardından da yatırımları ben takip edeceğim” dediği kaydedildi. Birçok yatırımcının, 2016 için yatırım sözü verdiği de öğrenildi.

Toplantıya katılamadı

Davutoğlu, forum kapsamında, ABD’de kurduğu Chobani yoğurt firmasını kısa sürede büyük markaya dönüştüren işadamı Hamdi Ulukaya’nın mültecilere istihdam için başlattığı girişimlerin ele alınacağı “İnsani Yükümlülük: Küresel, Bölgesel ve Sektörel Yaklaşımlar” oturumuna katılmayı da planlamıştı.

Ancak yatırımcıların yoğun talep ve ısrarı nedeniyle bu oturuma Davutoğlu yerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katıldı. Bu yoğun talep, Başbakanlık cephesinde de memnuniyetle karşılanırken, talepte bulunan tüm CEO, uluslararası banka ve şirketlerin yanı sıra yatırım kuruluşları yöneticilerine randevu verildi. Davutoğlu onuruna Davos’ta verilecek yemeğe de katılımcı sayısının beş katı talepte bulunuldu. Kontenjanın sınırlı olması nedeniyle birçok talep geri çevrilmek zorunda kaldı.

‘Sözümü tutacağım’

Davutoğlu’nun son bir haftasına damga vuran yatırımcılarla görüşmelerinde de birçok konu ele alındı. Edinilen bilgiye göre yatırımcılar, büyük yatırımlar için gümrüklerle ilgili olmak üzere birçok yasal düzenlemeyi gündeme getirdi.

Özellikle sigorta ve enerji sektöründen yatırımcıların da yasal düzenlemelere dair talepleri olduğu kaydedildi. Davutoğlu, kısa sürede yatırımcıların taleplerini yasal düzenleme ya da gerekli kararlarla sağlayacaklarını vurgulayarak, “Şu anda sizin yanınızda bakanlarıma talimat veriyorum. Sizlere söz veriyorum gerekli düzenlemeler kısa sürede, 6 ay içinde hayata geçecek. Eğer yapılmaz ise hesabını sorarsınız. Ancak ben de bir söz istiyorum; düzenlemelerin hemen ardına yatırımları bekliyorum. Bunun da bizzat ben takipçisi olacağım. Tüm düzenlemelere rağmen ne kadar yatırımın artacağını da bizzat ben bakacağım” dediği öğrenildi.

Soru yağmuru

Yatırımcı görüşmelerinde yatırımcılar, Davutoğlu’nu seçim başarısı ve açıklanan reformlarla ilgili de tebrik etti. Türkiye’nin çevresindeki coğrafyada yaşanan sorunlar, reformların bütçeye etkisi, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan finansal darboğaz konularında Davutoğlu’na sorular da yöneltildi.

Yatırımcıların, “Türkiye, etrafındaki savaş ve gerginliklere, iki seçime rağmen ciddi büyüme gösterdi. Reformların devamı bizim için de önemli. Reform vaatlerinizi takvimlendirmenizi çok değerli buluyoruz” dedikleri kaydedildi.

Seçimsiz 4 yıl var

Yatırımcıların soruları üzerine Davutoğlu’nun, “Türkiye’de güçlü bir hükümet” olduğunu vurgularken, seçimsiz geçecek bir dört yıl olduğuna da dikkat çektiği bildirildi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye bazı gelişmekte ülkeler gibi enerjiye bağımlı bir ülke değil. Tam tersi, bu düşük fiyatlardan oldukça olumlu etkilenen bir ülke. Ekonomide kaynak çeşitliliğini önceliyoruz. Yapısal reformlara hız veriyoruz. AB ilişkileri çok önemli noktada ve son aylarda ciddi bir canlanmayı sizlerde fark ediyorsunuzdur.”

Dev şirketlerle görüştü
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos’ta, aralarında DHL Global’in CEO’su Ken Allen, APM Terminals yöneticisi Kim Fejfer, Mitsubishi Yönetim Kurulu Başkanı Yorihiko Kojima, Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, ıCBC’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jiang Jianqing’in de aralarında yer aldığı birçok yatırımcıyla biraraya geldi.
Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde