Vergi rekortmenlerine “kara para” markajı

Vergi rekortmenlerine “kara para” markajı

AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde gerçekleştirdiği vergi incelemeleri ile eleştirilerin hedefi haline Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak, yüksek vergi ödeyen mükelleflere kara para markajına aldı.

Vergi rekortmenlerine “kara para” markajı
16px
24px
06.03.2015 07:17
ABONE OLgoogle
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde gerçekleştirdiği vergi incelemeleri ile eleştirilerin hedefi haline Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak, yüksek vergi ödeyen mükelleflere kara para markajına aldı. Bu incelemenin başlamasına, 17 Aralık sürecinde muhalif şirketler hakkında başlatılan vergi incelemesi neden oldu.

Vergi incelemelerinde, ceza kesilmesine gerektirecek bir durum bulamayan Maliye, aynı şirketleri bu kez kara para yönünden incelenmesini kararlaştırdı. Bu da, binlerce şirketi “riskli” hale getirdi. Maliye’nin, 17 Aralık operasyonun ardından başlattığı vergi incelemeleri ile ilgili ayrıntılar şöyle:

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından muhalif şirketlere yönelik başlatılan vergi incelemeleri ilginç bir boyut kazandı. Bakanlık, “paralel yapı ile mücadele” adı altında muhalif tüm şirketlerle ilgili vergi incelemesi başlattı. Bu çerçevede, kapanan şirketler hakkında bile vergi incelemesi kararı alındı. Yaklaşık bir yıldır devam eden incelemelerde ise, vergi cezası gerektirecek önemli bilgi ve belgelere ulaşılamadı.

MÜFETTİŞLERE FIRÇA ÜZERİNE FIRÇA

Özellikle AKP Hükümeti döneminde ardına çıkarılan vergi afları, vergi müfettişlerini engel oldu. Varlık barışı ve vergi afları nedeniyle, geriye dönük bir çok hesabın kapandığı, vergi cezalarının da ödendiği belirlendi. Müfettişler, son yıllarda çıkarılan aflar nedeniyle, şirketlerle ilgili vergi cezası öngören rapor hazırlayamadı. Bu durum Maliye Bakanlığı yöneticilerini kızdırdı. Bir çok müfettişin bu nedenle bakanlık yöneticileri tarafından fırçalandığı öne sürüldü.

BELGELER MERKEZE İSTENDİ

17 Aralık sürecinde muhalif şirketlere yönelik başlatılan incelemelerde, bazı usulsüz işlemlere de imza atıldı. Bir çok şirkete, yeni alınan müfettiş yardımcıları gönderildi. Ve bu müfettiş yardımcıları şirketlerden aldıkları bilgi ve belgeleri, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda bir başkan yardımcısının koordinatörlüğünde oluşturulan ekibe teslim edildi.

Bu ekip ise, Anayasa’ya ve vergi yasalarına aykırı olarak, vergi affından yararlanmış hesaplar için bile vergi incelemesi yaptılar. Bir çok şirketle ilgili rapor hazırlandı. Ancak raporlar 7 Haziran seçiklerinin ardından işleme konulacak.

“KARA PARA YÖNÜNDEN DE BAKIN” TALİMATI

Bu kapsamda yapılan vergi incelemelerinde, vergi cezası kesilmeyen şirketlerle ilgili de kara para incelemesi uygun görüldü. Özellikle yüksek vergi ödeyen, bazı illerde ise vergi şampiyonu olmuş şirketler hakkında kara para yönünden de inceleme kararı alındı.

Böylece, muhalif şirketlere yönelik yapılan incelemelere, kara para kurulu olarak bilinen MASAK da devreye girmiş oldu. Şirketlerin kara para incelemeleri halen devam ediyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde