Vedaya hazırlanıyordu, ekonomi yine Şimşek’e emanet

Vedaya hazırlanıyordu, ekonomi yine Şimşek’e emanet

Şimdi ekonomi yönetiminde tam bir uyumun olup olmayacağı merak ediliyor.

Vedaya hazırlanıyordu, ekonomi yine Şimşek’e emanet
16px
24px
25.05.2016 08:38
ABONE OLgoogle
Mehmet Şimşek’in kabinedeki yerini koruması piyasaları bir nebze olsun rahatlattı. Ancak Nurettin Canikli ve Nihat Zeybekçi gibi isimler de kadroda bulunuyor. Şimdi ekonomi yönetiminde tam bir uyumun olup olmayacağı merak ediliyor.

Piyasaların gözü dün yeni kabineye ve Merkez Bankası’nın vereceği karara kilitlenmişti. Yeni kabineyi, ekonomi ve iş dünyası merakla bekliyordu. Dolar son dört ayın en yüksek seviyesinde güne başlarken 3,01’e kadar yükseldi. Fakat Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 65. Hükümet, piyasalar tarafından olumlu algılandı ve dolar düşüşe geçti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, “Ekonomi yönetimi şahıslarla değil, sistemle yürüyor.” demişti. Ama hem yerli hem de yabancı yatırımcı için Mehmet Şimşek reform kapısının açık kalması açısından kritik bir isimdi. Bu yüzden muhalif lobilere rağmen Şimşek’in devam edip etmeyeceği önemliydi. Şimşek son demeçlerinde ‘’Çocuklarıma daha fazla vakit ayırmak istiyorum, artık kendi arabamı kullanmak istiyorum.” gibi ifadelerle gideceğinin sinyalini veriyordu. Aslında en az piyasalar kadar o da göreve devam edip etmeyeceğininden emin değildi.

Bürokrat atamalarında etkili olabilecek mi?

Kabinede, Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak koltuğunu koruması piyasalar tarafından memnuniyetle karşılandı. Ayrıca Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın olması piyasaları memnun etti. Bundan sonra bürokrat atamalarında Şimşek’in etkili olup olmayacağı en az koltuğunu koruması kadar önemli.

Kabinede Nurettin Canikli Başbakan Yardımcısı olarak yer alırken Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın yerini Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yerini Lütfi Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine ise Ahmet Arslan aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak koltuğunu korurken, Faruk Özlü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gümrük ve Ticaret Bakanı ise Bülent Tüfenkci kaldı.

Zeybekçi ve Canikli gibi isimlerin ekonomide söz sahibi olması bundan sonra nispeten yeni bir ekonomi yönetimi ile de karşı karşıya olduğumuzun bir işareti. Her iki isim de Erdem Başçı döneminde Merkez Bankası’nı faiz kararıyla ilgili eleştiri yağmuruna tutmuş ve faiz indirimlerini yeterli bulmadıklarını ifade etmişti.

Rahime Sezgin/Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde