Vedadan önce son imza: Karne pek iyi sayılmaz

Vedadan önce son imza: Karne pek iyi sayılmaz

Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçe macerası sona erdi. Medipol Başakşehir ile anlaşan 35 yaşındaki milli yıldızın performansı ise merak konusu. Zira geçmiş yıllarda ismi bir takımla özdeşleşen ve futbola veda etmek yerine başka bir kulübe giden oyuncuların karnesi pek iyi sayılmaz.

Vedadan önce son imza: Karne pek iyi sayılmaz
16px
24px
18.07.2015 07:42
ABONE OLgoogle
Avrupa'nın üç büyük liginde oynayan Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçe macerası sona erdi. Medipol Başakşehir ile anlaşan 35 yaşındaki milli yıldızın performansı ise merak konusu. Zira geçmiş yıllarda ismi bir takımla özdeşleşen ve futbola veda etmek yerine başka bir kulübe giden oyuncuların karnesi pek iyi sayılmaz.

Türk futbolunun son dönemde yetiştirdiği yıldız isimlerden biri olan Emre Belözoğlu da futbolun acımasız çarkından kurtulamadı. 6 yıldır Sarı-Lacivertli kulüpte top koşturan ve taraftarın sevgisini kazanan Belözoğlu, futbola gönlünü verdiği forma altında veda edemedi. Fenerbahçe, 35 yaşına gelmiş kaptanıyla yeni sözleşme imzalamazken Belözoğlu ise birkaç yıl daha oynamak isteyince yollar ayrıldı. Haklı olarak iki yıl daha iyi para kazanmak istiyor Emre. Dünya yıldızları da aynısını yapıyor. Eto'o gibi bir star para için Antalyaspor'a gelebiliyor. Kariyeri başarılarla dolu Ronaldinho, Meksika'nın sıradan bir takımına gidebiliyor. Drogba, Demba Ba Çin'in yolunu tutuyor, Barça'nın efsanesi Xavi 35 yaşında Katar'a gidiyor.

Peki futbol yaşamlarının son dönemine gelmiş oyuncular gittikleri takımlarda başarılı olabiliyor mu? Geçmiş yıllardaki örneklere bakılınca bu soruya hem dünyada hem de Türkiye'de ‘evet' demek kolay değil. Bakınız Drogba... Çin'de yarım sezon dayanabildi. Ronaldinho ülkesine geri dönü. Eto'o'nun sözleşmesi bitene kadar Antalyaspor forması giyeceğinin garantisi yok. Nitekim Rus Anzi kulübüne para için giden Kamerunlu oyuncu, sözleşmesi bitmeden takımdan ayrılmıştı. Büyük takımdan sonra sıradan bir kulübe uyum sağlamakta zorlanan futbolcuların yeni kulüplerindeki ömürleri uzun soluklu olmuyor. Genelde o sezon futbola veda ediyorlar. Ayrıca sezon içi performansları da eski günlerin çok uzağında kalıyor. Bunda, büyük kulüplerde büyük futbolcularla birlikte oynamanın, hakemlerin büyük takımları gözetmesinin, antrenman sahaları ya da seyirci desteğinin hangi oranda etkili olduğu tartışılır. Ama haberdeki örneklerde olduğu gibi performanslarının düştüğü tartışılmaz. Bakalım bu gerçeği Emre ne kadar değiştirecek?

Sergen Yalçın

Türk futbol tarihinin en yetenekli futbolcularından biri Sergen Yalçın. 1982 yılında altyapıdan girdiği Beşiktaş'ta 1997 sezonuna kadar birçok başarı kazandı. Maddi anlaşmazlıklardan dolayı o zaman Cem Uzan'ın sahibi olduğu İstanbulspor'a astronomik bir ücretle transfer oldu. Kısa süreli Siirtspor, Fenerbahçe, Trabzonspor, Sloga, Galatasaray maceralarından sonra Beşiktaş'a döndü. Siyah Beyazlıların 100. yıl şampiyonluğunun baş mimarı oldu. Taraftarlar onu siyah beyaz formayla uğurlamak isterken şartlar 34 yaşında önce Şekerspor'a, bir sene sonra ise Eskişehirspor'a sürükledi.

Saffet Sancaklı

Saffet Sancaklı, futbola Kültürspor'da başladı. Türkiye'de ‘pivot forvet' tanımının doğmasında Hakan Şükür'le birlikte en büyük paya sahip olan Boşnak asıllı Türk oyuncu, 1996 sezonunun başında Fenerbahçe'ye transfer oldu. Lig tarihinde üç büyüklerin formasını giyen ender futbolculardan olan Sancaklı başarılı bir kariyerin ardından futbola büyük takımda veda edemeyince son sezonunda Kombassan Konyaspor'un yolunu tuttu. Ancak sezon boyunca 16 kez forma şansı bulabildi.

Hakan Ünsal

Galatasaray'ın efsane sol beki Hakan Ünsal'ın Sarı-Kırmızılı forma altındaki macerası 8 yıl sürdü. Kısa süren Blackburn Rovers macerasının ardından yeniden Sarı-Kırmızılı formayı giyen Ünsal da futbola sevdiği takımda veda etmeyen isimlerin arasına katılarak Anadolu'nun yolunu tuttu. 2004-2005 sezonunda Çaykur Rizespor'a transfer olan ‘Küçük Hakan' lakaplı futbolcu Karadeniz ekibinde sadece 4 lig maçına çıktı ve gol atamadan emekliye ayrıldı…

Ergün Penbe

Galatasaray'ın efsane kadrosunda yer alan Zonguldaklı Ergün Penbe Sarı-Kırmızılı takımda 13 yıl forma giyer. 35 yaşına geldiğinde takım onu istemez ama o futbola devam etme taraftarıdır. Futboldan kopmak istemeyen ‘kemik' lakaplı oyuncu, Gaziantepspor'la anlaşır ancak 17 maçta forma şansı bulur.

İlhan Mansız

Beşiktaş'ın yüzüncü yıl şampiyonluğunda pay sahibi olanlardan biri de İlhan Mansız idi. Güney Kore'de yapılan dünya şampiyonasında vitrine çıkan ünlü oyuncu 30 yaşında, Güney Kore'nin Vissel Kobe takımına transfer oldu. Birçok sakatlıkla boğuşan İlhan Mansız; Hertha Berlin ve Ankaragücü'nde forma giymesine rağmen hiçbir sezonu istikrarlı geçmedi ve 31 yaşında futbola veda etti.  

Feyyaz Uçar

Türk futbolunun unutulmaz üçlüsünden Feyyaz Uçar 12 yıl formasını giydiği Beşiktaş'ın ardından birer sezon Fenerbahçe ve Antalyaspor'da top koşturdu. 1996-1997 sezonunda Kuşadasıspor'a transfer olduktan sonra kariyerine nokta koydu. Beşiktaş forması ile 262 maça çıkan Ali Gültiken de 31 yaşında Siyah-Beyazlı kulübe veda edip Kayserispor'un yolunu tuttu. Ancak burada sadece 5 lig maçına çıkan yıldız oyuncu, 31 yaşında veda etmek zorunda kaldı. Metin Tekin ise 32 yaşında iken son sezonunu Vanspor'da kiralık oynayarak geçirdi. Vanspor'da sadece 11 maçta forma giyen futbolcu, 33 yaşında emekliye ayrılmak zorunda kaldı. 

Hami Mandıralı - Ogün Temizkanoğlu - Ünal Karaman - Fatih Tekke

10 yıl Trabzonspor'da 4 yıl da Fenerbahçe'de top koşturan Ogün Temizkanoğlu'nun vedası iki kulüpte de olmadı. 34 yaşında soluğu Konyaspor'da aldı. Bir sonraki sezonda (2004-2005) Akçaabat Sebatspor'da futbola devam etti. Trabzon'un efsanelerinden Hami Mandıralı da futbola nokta koymadan önce 34 yaşında Ankaragücü'nün yolunu tuttu. Sadece 8 maçta forma şansı bulan oyuncu bir gol attı. Ünal Karaman da 33 yaşında gittiği Ankaragücü'nde sadece bir sezon geçirdi ve 20 maçta forma şansı buldu. 33 yaşında Beşiktaş'a transfer olmayı başaran Fatih Tekke sezonu tamamlayamadan Ankaragücü'nün yolunu tuttu. Sarı-Lacivertli formayı 5 maç giyen Tekke, ertesi yıl gittiği Orduspor'da da 5 maçta forma şansı bularak futbol yaşamına nokta koydu.

Fehmi Ur/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde