Varlık Fonu’na ilk kaynak Körfez’den: Çanakkale Köprüsü'ne fon...

Varlık Fonu’na ilk kaynak Körfez’den: Çanakkale Köprüsü'ne fon...

Varlık Fonu için yurtdışından kaynak temininde Erdoğan’ın kısa süre önce ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor.

Varlık Fonu’na ilk kaynak Körfez’den: Çanakkale Köprüsü'ne fon...
16px
24px
15.03.2017 04:28
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla oluşturulan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yurtdışından kaynak temininde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde ziyaret ettiği Körfez ülkeleri ve Rusya’nın ön plana çıkması bekleniyor.

TVF hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, fonun ilk etapta yurtdışından 20-25 milyar dolara ulaşan bir kaynak sağlaması öngörülürken finansmanda hangi ülkelerin ön plana çıkacağının anahtarı ise Erdoğan’ın son dönemde gerçekleştirdiği yurtdışı ziyaretlerde yatıyor.

Bir kaynak, “Körfez ülkelerine yapılan tüm ziyaretlerde TVF gündeme geldi ve hepsinden de pozitif geri dönüş alındı” bilgisini verdi.

İlk etapta Çanakkale Köprüsü

Erdoğan şubatta Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn’i ziyaret ederken geçen hafta sonu ise Rusya’ya günübirlik bir ziyarette bulundu.

AKP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, “TVF kanalı ile ilk etapta Körfez ülkelerinden önemli bir kaynak Türkiye’ye gelecektir. İlk etapta Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul için önemli bir kaynağın sağlanması mümkün. Rusya ile de daha önce görüşülen proje kapsamında işbirliği yapılabilir” dedi.

Körfez ülkeleri daha çok İslami finansmanın da temelini oluşturan faiz içermeyen finansman yöntemlerini tercih ediyor.

KAMU HİSSELERİ FONA DEVREDİLMİŞTİ

TVF geçen yıl Ağustos’ta kurulmuş ve Türkiye’nin en büyük bazı kurum ve şirketlerdeki kamu hisseleri fona devredilmişti.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de TVF’nin sağlayacağı imkanların savunma sanayi, uzayla ilgili yatırımlar, dönüşüm projeleri, Kanal İstanbul gibi mega projeler, otoyollar ve şehir hastaneleri gibi projelerin finansmanında kullanılacağını belirterek, TVF’nin kamunun donuklaşmış varlıkları üzerinden likit kaynaklar oluşturarak büyük, stratejik ve teknolojik yatırımlar için uzun vadeli finansman oluşturma projesi olduğuna dikkat çekiyor.

TVF’DE İSLAMİ FİNANS ÖNEMLİ ROL OYNAR, İLK İŞLEM BU YIL

Türkiye’nin 10-15 yıla ulaşan uzun vadeli fon sağlamak istediği Çanakkale Köprüsü ve Kanal İstanbul gibi projelerin genel olarak inşaat bazlı olması nedeniyle faiz içermeyen İslami finansman yöntemine de uygun olması Körfez ülkelerini TVF’de bir adım öne çıkarabilmesinde önemli bir etken.

Körfez ülkeleri ekonomilerinin yapısı gereği daha çok İslami finansmanın da temelini oluşturan faiz içermeyen, kira ya da düzenli getirisi bulunan gayrimenkule dayalı finansman yöntemlerini tercih ediyor.
Canikli Reuters ile geçen hafta gerçekleştirdiği söyleşide “Görüşmeler Körfez ülkelerinin yanı sıra, ABD ve Avrupa’daki bazı ülkelerle de sürüyor. Onların ilgisi var. Uzakdoğu’dan da TVF’ye ciddi bir ilgi söz konusu. Bu yıl ilk imza atarız diye düşünüyorum” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde