Uzungöl'e AVM ve rezidans mı yapılacak....

Uzungöl'e AVM ve rezidans mı yapılacak....

Trabzon Uzungöl’ün etrafına yapılan istinat duvarı ve betonlaşma sonrası yıkım kararı alınması TBMM gündemine taşındı.

Uzungöl'e AVM ve rezidans mı yapılacak....
16px
24px
24.11.2017 11:27
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan ve yurt dışında da Türkiye’nin tanıtımında önemli bir yer tutan Trabzon Uzungöl’ün etrafına yapılan istinat duvarı ve betonlaşma sonrası yıkım kararı alınması TBMM gündemine taşındı.

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinde Akp’nin rant anlayışının Uzungöl ve çevresindeki muhteşem manzarayla birlikte doğayı da yok ettiği kaydetti.

Altıok, Ayder Yaylası'nda tespit edilen 1700 kaçak yapının yıkılacağı ve yaylada TOKİ’nin kentsel dönüşüm gerçekleştireceği bilgisinin hükümet ve iktidar partisi tarafından sıklıkla dile getirilmekte olduğunu kaydettiği önergesinde 'Uzungöl ve civarında kaç tane kaçak yapı bulunmaktadır? Bu yapılar hangi tarihlerde, kimler tarafından yapılmış ve yaptırılmıştır? Kimler ne şekillerde bu kaçak yapılaşmalara müsaade etmiştir? Bu kaçak yapılaşmayla ilgili neden önlem alınmamıştır?' diye sordu.

Altıok’un sorduğu diğer sorular şu şekilde;

 – Kaçak yapılaşmaya göz yuman ve gölün betonarme alanı haline gelmesine göz yuman idareciler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa bu soruşturmanın akıbeti ne olmuştur?

 - Alınan yıkım kararı ne zaman uygulanmaya başlanacak? Bu yıkımlar ne kadara mal olacak?

 - Yıkım sonrası Uzungöl’de nasıl bir yapılaşma olacak? TOKİ, Uzungöl ve yaylanın doğasına uygun bir proje yapmış mıdır? Yoksa yayla ve Uzungöl çok katlı konutlar, AVM’ler, rezidanslar dikilerek daha fazla ranta mı açılacaktır?

 - Avrupalı birçok büyük tur operatörünün, Uzungöl ve Ayder Yaylası’nın betonlaşması ve doğal güzelliklerinin, yapısının bozulması nedeniyle Trabzon bölgesinin doğa turlarından çıkardığı bilinmektedir. Bu anlamda Türkiye’nin turizm kaybı ne kadardır? Bu kayıpların artmaması için ne tür önlemler alınmaktadır?

 – Bölgede üç yapay yeni 'Uzungöl' yapılacağına yönelik iddialar doğru mudur?  Doğruysa bu 'yapay' göllere ne kadar harcanacak? Yapay 'Uzungöl' yapmak yerine doğal Uzungöl’ü korumak daha doğru ve maliyetsiz değil midir?

 -Bölgede daha önce yapımına göz yumulan ya da izin verilen ancak daha sonra yıkımı gündeme gelen tesis, işletme ve şirket sayısı kaçtır? Bu nedenle kredi borcu olan, kayıp yaşayacak olan vatandaşımız bulunmakta mıdır? Varsa kaç kişidir? Bu nedenle vatandaşların mağduriyetlerin giderilmesi adına herhangi bir önlem alınacak mıdır? Bunun maliyeti ne kadar olacaktır? 

-Turizmin sadece gezi ve ziyaret ile sınırlı olmadığı göz önüne alındığında; bölge değerlerinin ve varlıklarının tanıtım ve geliştirilmesi ile ek şekilde alternatif ve yayla turizminin geliştirilmesi ve bölgenin tanıtılması için herhangi bir projeniz bulunmakta mıdır?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde