Ünlü işadamı: Fabrika lojmanında oturuyorum

Ünlü işadamı: Fabrika lojmanında oturuyorum

Sarar Grup'un sahibi Cemalettin Sarar, nerede oturuyor?

Ünlü işadamı: Fabrika lojmanında oturuyorum
16px
24px
13.04.2014 05:08
ABONE OLgoogle
Sarar Grup'un sahibi Cemalettin Sarar,"Tek istediğimiz şey istikrar. Herkes buna özen göstermeli. İstikrar bozulursa ülke olarak hepimiz kaybederiz" dedi. 70 yılda dünya markası yarattıklarını anlatan Sarar, yurtdışı yatırımlarının süreceğini söyledi

Sarar Grup'un sahibi Cemalettin Sarar, 70 yılda bir dünya markası yarattıklarını söyledi. Bir işadamının en büyük ihtiyacının istikrar olduğunu söyleyen Sarar, "Tek istediğimiz şey istikrar. Herkesin buna özen göstermesi lazım. İstikrar bozulursa hepimiz kaybederiz" dedi. Yurtiçi ve yurtdışında büyümeyi sürdürdüklerini anlatan Sarar, halen 5 kıtada 51 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirtti. Grup olarak yıllık cirolarının 400 milyon dolar olduğunu vurgulayan Sarar'la büyüme planları ile ilgili konuştuk. 

 Bir işadamı olarak geleceğe nasıl bakıyorsunuz? 
Seçim dönemi bizim için çok bereketliydi. Artık hiçbir sıkıntı yok, önümüz açık. Biz birlik beraberlik ve istikrar istiyoruz. Türkiye'nin ilerlemesini istiyoruz. 'İstikrar, istikrar, istikrar' diyoruz... İnşallah daha iyi günler bizi bekliyor. 

 70 yıllık bir firma olarak nereden nereye geldiniz? 
Rahmetli babamız Eskişehir'de Bayat Pazarı'nda 12 metrekare dükkânla başlamış. Bugün 5 fabrikada 200 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan dev bir gruba dönüştük. Fabrikalarımızda 5 bin, mağazalarımızda 2 bin kişi çalışıyor. 4 fabrikamız Eskişehir'de, sadece bayan üretimini İstanbul'da yapıyoruz. Hedefimiz memleketimiz Eskişehir'de büyümek. 

 Son yıllarda yurtdışında büyüyorsunuz. Bu devam edecek mi? 
5 kıtada, 51 ülkede varız. Satışlarımızın yüzde 35-40'ını yurtdışına yapıyoruz. 

 Yurtdışında marka almayı düşünüyor musunuz? 
'Bizi alın ya da ortak olun' diyenler oldu. Ama hiçbir markayla işbirliği yapmayı düşünmüyoruz. Üç kardeş güzel şeyler yaptık, yapacağız da. Her yıl büyüyoruz. Bize de ortak olmak isteyen fonlar ve şirketler var. Ama onu da istemedik. Sarar'ı daha da büyütmek için kudretimiz ve gücümüz var. İşimize kimsenin karışmasını istemiyoruz. 

 Kaç mağazanız var? 
Yurtiçinde 200'ün üzerinde, yurtdışında da 100'den fazla mağazamız var. Amerika, Avrupa, Çin, Hindistan'da mağazalarımız var. Dünyanın her köşesinde büyüyoruz. 

VALİ OLMAK İSTİYORDUM
 Kaç yaşından beri çalışıyorsunuz? 
İlkokula başladıktan sonra babamın işyerine yemek götürürdüm. Dükkanda 7-8 kişi çalışırdı. Babam onlarla öğlen yemeği yerdi. Dükkana giderken valiliğin önünden geçerdim, hep 'vali olacağım' derdim. Çünkü valiliğin kapısında siyah araba dururdu, çok imrenirdim ona. Vali olamadım ama vali dostlarım oldu. Devletin her kademesinden insanlardan dostluklar kurdum. Onun için mutluyum. Yılda 15 gün tatil yapıyorum. 

 İşadamı olarak kimin tarzını beğeniyorsunuz? 
En çok Rahmi Koç ve kebapçı Beyti'nin sahibi Beyti Güler'i beğeniyorum. İkisi de bizden alışveriş yapar. 

TURİZM SEKTÖRÜNDE BÜYÜYECEĞİZ
 Bu yıl ne moda? 
Renkli giyime ilgi artıyor. Cıvıl cıvıl renklermoda. Kırmızı, yeşil, sarı koleksiyonlarımız büyük ilgi görüyor. Paçalar daraldı. Genellikle 18-19 santim paça satıyoruz. Ancak 16 santim isteyenler de hayli fazla. Ben bile artık pantolonlarımı daraltıyorum. 

 Yeni bir sektöre yatırım düşünüyor musunuz? 
Otel yatırımlarımız var. Beylikdüzü'nde fuar alanının karşısında 5 yıldızlı 310 yataklı otel yapacağız. 50 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Eskişehir'de Porsuk çayının kenarında 80 odalı bir otel yapıyoruz. Özelleştirmeden eski otogarı almıştık oraya 70-80 milyon dolarlık yatırımla termal merkezi ve AVM yapacağız. Enerji de planlarımız arasında. 

 Başka markalardan alışveriş yapar mısınız? 
Yapmam. Verdiğim paraya acırım. Başkasının markasını giymem. Zaten biz bir dünya markasıyız. Dolabımda 20 takım elbisem var. 

TOPRAĞA YATIRIM YAPARIM
 Neye yatırım yaparsınız? 
Toprağa yatırım yaparım. Eskişehir'de çok büyük arazimiz ve dükkanlarımız var. Gayrimenkul en sevdiğim yatırımdır. Özelleştirme İdaresi'nden 250 dönümlük bir yer almıştık. Oraya konut projeleri düşünüyoruz. Birkaç yatırımcı işbirliği teklif etti ama tek başına yatırım düşünüyoruz. Bütün yatırımlarımız Sarar'ın üzerine. 3 kardeşiz ama şahısların üstüne tapu yapmıyoruz.

FABRİKA LOJMANINDA OTURUYORUM
 Türkiye'nin sayılı zenginlerinden biri olarak nerede oturuyorsunuz? 
Eskişehir'de Özelleştirme İdaresi'nden aldığımız Sümerbank Fabrikası'nın müdür evinde oturuyorum. Yani lojmanda oturuyorum. Villamız, yatımız katımız yok. 10 yıldan beri İstanbul'da da Yeniköy'de kirada oturuyorum. Boğaz'da yalı filan almayı düşünmüyorum. Bizim cebimizde 5 kuruş para yok. Kazandığımız bütün parayı şirkete yatırıyoruz.
Feride Cem/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde