Ünlü ekonomist: Rusya krizi Türkiye’yi vurur

Ünlü ekonomist: Rusya krizi Türkiye’yi vurur

Uçak krizinin ardından Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerini değerlendiren Güngör Uras: Rusya krizi Türkiye’yi “riskli” bir ülke haline getirir.

Ünlü ekonomist: Rusya krizi Türkiye’yi vurur
16px
24px
26.11.2015 10:53
ABONE OLgoogle
Milliyet Gazetesi'nin deneyimli yazarı Güngör Uras, uçak krizinin ardından Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin olası gidişatı bugünkü köşesine taşıdı.

"Biz ne krizler gördük..." başlıklı köşesinde Uras, krizin Türkiye'yi "riskli üke" haline getireceği görüşünde.

Rusya'nın dogalgazı kesip kesemeyeceği sorularına daha önceki Avrupa-Rusya krizini örnek veren Uras,  “Rusya doğal gazı kesmez. Dolar ödüyoruz” söylemleri iyimser söylemlerdir" diyor.

Güngör Uras'ın köşesinde bazı bölümler şöyle

Biz bugüne kadar ne krizler gördük, yaşadık... Bu kriz de geçer... Ne var ki (1) Krizin kısa sürede sona ermesi, (2) Faturasının büyük olmaması, (3) Kalıcı hasara yol açmaması gerekiyor.

Olan biteni, olacak biteceği kontrol altına almak için; (1) Krizin etkilerini “finansal” göstergelere bakarak değil, “reel” göstergelere bakarak değerlendirmek mecburiyetindeyiz. (2) Söylemler ile işleri daha da karıştıracak yerde, “az söylem, bol eylem” politikasını benimsemekte yarar var. (3) Çözüm arayışlarını zamana yaymadan, kısa sürede çözüm arayışı, hasar faturasını küçültür.

“Rusya bizden fazla zarar görür. Bunun için hiçbir şey yapamaz” iyimserliği yanlıştır. Burada bizim için önemli olan Türkiye’nin hasarıdır. Bu kriz hasarsız atlatılamaz. “Hasar göreceğimizi bilelim. Hasarın küçük olması ve kalıcı olmaması için neler yapabileceğimizi kısa sürede belirleyerek uygulamaya geçelim”.

Gerçekçi olalım...

- “Rusya doğal gazı kesmez. Dolar ödüyoruz” söylemleri iyimser söylemlerdir. Rusya‘nın daha önceleri Avrupa’ya giden doğal gazı nasıl kestiğini, kesmese de nasıl kıstığını gördük.

Bu krizde “Doğal gaz sevkiyatının aksamaması” en önemli konu. Kullandığımız gazın yarısını Rusya’dan ithal ediyoruz. Elektriğin yarısını gazla üretiyoruz. Sanayide çark gazla dönüyor. Evler gazla ısınıyor. Rusya’nın kıstığı gazı, kısa ve orta sürede başka kaynaklardan temin edemeyiz.

(...)
Rusya, beyaz et ithalatını durdurduğunu açıkladı. Tavukçular Rus pazarına girebilmek için yıllarca savaş verdi. Şimdi narenciye mevsimi. Narenciye ihracatında Rusya ana pazar.

Türkiye dış kaynak kullanmak, yabancı yatırımları çekmek zorunda. Rusya krizi Türkiye’yi “riskli” bir ülke haline getirir. Kredi bulmakta zorlanırız. Yabancı yatırımcılar gelmek istemez.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde