Ünlü bankacıdan sert uyarı: Şahlanma dönemi bitti

Ünlü bankacıdan sert uyarı: Şahlanma dönemi bitti

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını söyledi.

Ünlü bankacıdan sert uyarı: Şahlanma dönemi bitti
16px
24px
01.10.2015 13:40
ABONE OLgoogle
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını söyledi.

BloombergHT'de bir programa katılan Özince, "Özkaynaklarımız Türk Lirası, ancak finansman hep dövizden. Son kur artışıyla artık büyüme imkanı kalmadı. Banka sermayedarları da artık iştahlı değil. Türkiye için son 10 yıldaki o şahlanan bankacılık dönemini geride bıraktı diye düşünüyorum" diye konuştu.

Özince mevcut kötü durumunda daha da kötüye gitmesini beklemediğini belirtti ve ekledi: "Yüzde 10'lu büyümelere ulaşacak dinamik var. Özkaynak karlılığı hala birçok ülkeye parmak ısırtacak düzeyde."

Söyleşiden bir bölüm şöyle:

Sorun gördüğünüz önümüzdeki dönemle ilgili endişelerinizi açar mısınız?

Kamu otoritesi kazanılan kârların dağıtımına kısmen izin veriyor. Yani sermayeye eklenmesini arzu ediyor çoğunlukla Bu da banka sermayedarlarının gerek ülkemiz yerli banka sermayedarlarının gerekse borsanın lokomotifi olan bankalarımıza yatırım yapan yabancı portföy yatırımcılarının bankacılık sektörünü artık biraz beklentilerini arkaya itti. Bu ciddi bir sorun bizim için çünkü sektöre sermaye lazım..

Türkiye'yi büyütecek bankacılık sektörüne önce sermaye lazım. Ben şöyle öngörüyorum: Önümüzdeki dönem sektör sermaye temini açısından geçen 10 seneye göre sorun yaşayacağını öngörüyorum. Daha doğrusu elinin o kadar rahat olmayacağını öngörüyorum. Zaten banka kredileri ve mevduattaki gelişmeler de şu anda yavaşlama gösteriyor.

Türkiyede bir bankacılık krizi olabilir mi?

Böyle şeylere kulak asmamak lazım. O zaman ileride Amerika'da da bir bankacılık krizi olabilir. Döviz borcu risk olarak gösteriliyorsa -tabiki riski vardır bunun- her türlü borcun riski vardır. Peki biz nasıl oluyor da bütün olumsuzraporlara rağmen finansman sıkıntısı çekmeden dış borç alabiliyoruz? Biz önceleri 100 spreadle borç alırken bugün 300 spreadle alıyoruz. 

TCMB ve Sadeleşme çabaları hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Merkez Bankası politikaları ile ilgili olumsuz konuşmamaya çok özen gösterdim. Ancak bir eleştiriye katılıyorum. O da anlaşılır olmak. Yabancı yatırımcı burda faiz politikası açısından öngörülebilirlik istiyor ve Merkez Bankası geçmişte ödüllere layık olmuş poltikasını irdeleyemiyor. Faiz politikasının daha anlaşılabilir olmasını bekliyor yabancılar. 

Şirketlerin döviz riski arttı

Özince, "Bu büyüme seviyeleri, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için yeterli değil. Bugün dünya kapsayıcı büyümeyi, büyümenin ülke insanına dokunan kısmını konuşuyor. Türk bankacılık sektörünün büyüme imkanı oldukça azaldı. Büyüme için bankacılık sektörüne gereken sermaye temininde 10 yıla nazaran sorun yaşanacak. 2015 politik beklentilerle geçmişken yatırımcının iştahını istikrarsızlık kaçırıyor. Fed ve doların bu kadar güçlü olması ve çok konuşulmasına gıptayla bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özince, "21. Yüzyılın ilk 10 yılında hissettiğimiz rahatlığı hissedemeyeceğiz. Bize ve dışa ait unsurlarla rahat büyüyecek ortamı bulamayacağız. Fed’in faiz kararının türkiye’yi mevcut koşullarla çok etkileyeceğini sanmıyorum. Biz işlerimizi toparlayana kadar gelişmiş ülkeler uyandı. TCMB’nin politikalarıyla ilgili olumsuz konuşmamaya çok dikkat ediyorum. TCMB’nin gayrimilli ifadeleriyle değerlendirilmesini üzüntüyle izledim.

TCMB’nin faiz politikalarını öngörülebilirlik açısından daha iyi anlatmasını beklerdim. TCMB’nin bunca yıldır hırpalanmasının ardından ne kadar özerk davrandığını bilemiyorum. Her iş alanının riskleri vardır ancak 2001 krizinden bile sağlam çıkan bankalarımız oldu. Serbest piyasa ekonomisine inan biri olarak serbestçilikten yanayım. Dış ticaret açığı konusunda türkiye’nin başına petrol fiyatı talih kuşu konmuştur. İstanbul finans merkezi derken büyük ekonomilerin etkisini azaltmayı konuşmuştuk. Kamu bankaları başta olmak üzere bankacılık sektörü şeffaf olmalıdı" şeklinde konuştu.

Arzu Maliki/Buiness HT
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde