Uluslararası bankalar tahminleri yükseltti

Uluslararası bankalar tahminleri yükseltti

Yüksek ağustos ayı enflasyonunun ardından uluslararası yatırım bankaları, tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Uluslararası bankalar tahminleri yükseltti
16px
24px
06.09.2017 05:21
ABONE OLgoogle

Tüketici fiyatları, ağustos ayında, eğitim ve ulaştırma kalemlerinin öncülüğünde, yüzde 0,52 artış gösterdi. Analistler TÜFE'de yüzde 0.15-0.20 dolayında artış öngörüyordu. Yıllık enflasyon ise yüzde 10.68 ile tekrar çift haneye çıktı. Bu veri sonrası uluslararası yatırım bankaları da yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

"Yukarı yönlü sürpriz ve ekonomik aktivitede devam eden güçlenme bizi 2017 ve 2018 enflasyon tahminlerimizi revize etmeye zorladı" açıklamasını yapan JP Morgan, 2017 sonu için enflasyon tahminini yüzde 9,2'den 9,7'ye ve 2018 sonu beklentisini yüzde 7,2'den 7,6'ya çıkardı.

Enflasyon yeniden çift hanede

JP Morgan tarafından yapılan açıklamada, "Hükümetin uygulamakta olduğu teşvik tedbirlerinin sona ermesi sonrasında ekonomik aktivitenin ivme kaybetmesini bekledik, büyüme yavaşladığında Türk Lirası'ndaki istikrarın dezenflasyonist etkisinin görülmeye başlanacağını öngördük. Bununla birlikte cari fiyat baskıları oldukça güçlü ve yukarı yönlü sürprizlerin enflasyon bekleyişlerde daha da kötüleşmeye yol açması muhtemel" ifadeleri yer aldı.

'İlk çeyrekte keskin düşüş gelebilir'

Zayıf baz etkisiyle enflasyonun ekim ayında yüzde 11,3 seviyesine kadar yükseleceğini tahmin eden JP Morgan, yıllık enflasyonun 2017'nin son ayında yüzde 10'un altına inmesini beklediklerini, enflasyonun 2018 ilk çeyrekte keskin şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu da vurguladı.

Goldman 'tepe' tahminini değiştirdi

Goldman Sachs, enflasyon rakamlanrının ardından yaptığı değerlendirmede enflasyonun ekim ayında tepe yapacağı beklentisini devam ettirdiklerini, ancak enflasyonda görülecek tepe noktasına yönelik tahminlerini yüzde 11'den 11,5'e çıkardıklarını bildirdi.

Yıl sonu için yüzde 9,5 olan enflasyon tahminini devam ettirdiklerini ancak bu tahmin için risklerin yukarı yönlü olduğunu belirten Goldman Sachs, çekirdek enflasyondaki yükselişe, enflasyon bekleyişlerindeki artışa işaret ederken, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak bir atıl kapasite bulunmadığını da vurguladı.

Goldman Sachs, TCMB'nin yıl sonuna kadar faizleri cari seviyede tutmasını ve şahin duruşunu devam ettirmesini beklediklerini de ifade etti.

Morgan Stanley'den yüzde 0,4'lük revize

Öte yandan Morgan Stanley de Türkiye'nin 2017 sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4'den yüzde 9.8'e yükseltti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde