Ülker'den "likörlü çikolata" açıklaması

Ülker'den "likörlü çikolata" açıklaması

Ülker Grubu, satın aldığı ünlü çikolata markası Godiva'daki likörlü çikolata üretimini durdurduğunu doğruladı.

Ülker'den "likörlü çikolata" açıklaması
16px
24px
13.09.2017 13:10
ABONE OLgoogle

Geçen hafta Dünya gazetesinden Kerim Ülker, "1926 yılında kurulan Godiva'da artık bir dönem işte bu sözlerin ardından kapanıyor. Godiva, alkollü çikolatalarını üretmeme kararı aldı" diye yazmıştı. Yazının ardından Ülker Ailesi'nin sahibi Yıldız Holding açıklama yaparak olayı doğruladı. Açıklamada sebep "ticari bir karar" olarak açıklanırken şu ifadeler kullanıldı:

"Godiva, ürün portföyünü her sene yeni trendler, mevsimsel tatlar ve tüketicilerinden gelen görüşlerin doğrultusunda yenilemekte, dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Godiva şefleri ve onların hazırladıkları tarifler sayesinde her sene piyasaya yaklaşık 40 yeni ürün/reçete sunmaktadır. Bu doğrultuda, yeni ürünler raflarda yerlerini alırken, var olan ama satış performansı tatminkâr olmayan bazı ürünlerin de üretimi durdurulmaktadır.

Ülker, Lady Godiva’ya alkolü bıraktırdı!

Son günlerde basında yer alan haberlerde bahsi geçen likörlü Godiva ürünlerinin üretim ve satışının durdurulma kararı, yukarıda bahsedilen çeşit/SKU optimizasyonu doğrultusunda, 500’ün üzerinde diğer başka ürünlerin de üretimlerini durdurduğumuz ticari bir karardır. Toplam satış hacmindeki payının oldukça düşük olmasının yanı sıra, likörlü ürünleri üretmek için gerekli tesis ve teknolojimizin de bulunmamasından ötürü, üretimlerine son verilmiştir."

MURAT ÜLKER: HOCAYA SORMANIZ LAZIM

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 5 yıl önce Zaman Gazetesi’nde yayınlanan röportajda likörlü çikolata üreten Godiva’yı almadan önce hocaya danıştığını ve olumlu yanıt aldığını söylemişti. O röportaj şöyleydi:

- Godiva’ya neden helal sertifikası aldınız?

- Bana sordular. Dediler ki, biz Türkiye’ye de satıyoruz, başka İslam ülkelerine de satıyoruz. Sen Müslümansın, nasıl olması lazım bunun? Ben biliyorum ama söylemem dedim. Gidin bunu helal sertifikası veren bir yerden öğrenin. Ona göre formüllerinizi düzeltin. Öyle yaptık. Koşer sertifikamız da var mesela.

- Bu helal sertifikası likörlü çikolatayı da kapsıyor mu?

- Yok ona nasıl versinler ki. Likörden kastınız alkolse.

- Üretiyor ama Godiva değil mi? Bundan vazgeçmedi.

- Seyrek. Bazı çeşitlerimiz var, bazı Türkiye dışında bazı ülkeler için yapıyoruz. Amerika’da mesela bazı eyaletlerde alkollü çikolata imalatı ve satması yasaktır. Onun için çok tradisyonel bazı çeşitler var. Onlarda kullanılıyor. 

- Godiva’dan evvel Ülker’in hiçbir ürününde likör yoktu. Godiva ile birlikte böyle bir şey de katılmış oldu ürünlerinizin içine. İnanç dünyasında ne değişti?

-  İnançlı bir insanın inancı bunu koymamayı gerektirir. Ama zaten ticari de değil. Türkiye’de bir dükkanda içki satılıyor diye buradan alışveriş etmem diyen yüzde 40 var. Bir dükkanda içki satılmıyorsa niye oraya gideyim diyen yüzde sekiz. Siz yüzde sekizi kazanabilirsiniz ama yüzde kırkı kaybedebilirsiniz. Bir de bunun yanına içkili çikolata yap, al başına belayı. Bunu Türkiye’de başka yapan da yok. Bu bir talep meselesi. 

MÜSLÜMANLIĞIN BANA MÜSAADE ETTİĞİ ŞEYLERİ YAPIYORUM

- Peki az da olsa likörlü çikolata satmakta bir sakınca görmüyoruz noktasında mısınız?

-  Hayır, o noktada değilim. Ben Müslüman bir adamım.

- Ama satıyorsunuz.

-  Müslümanlığın bana müsaade ettiği şeyleri yapıyorum.

- Dediniz ya az da olsa var diye.

-  O sizin Müslümanlığınız, kitapta yazan Müslümanlık öyle değil.

- Ben anlamak için soruyorum.

-  O zaman hocaya sormanız lazım.

- Az olunca satılır mı deniyor?

-  Öyle denmez. Onun çok özel bir izahı var. Ben onu size yapamam. Çünkü teknik bir izah. 

- Siz hocadan aldınız mı öyle bir şey?

- Biz öyle çalışırız.

- Diyanetten mi aldınız?

-  Yoo.

- Peki sorunuz neydi? Bizim ürünlerimizin küçük bir bölümü böyle böyle olabilir mi şeklinde mi?

-  Hayır öyle sormadım. Ben nerede ne yapıyorum, dünyada ne yapıyorum, nasıl çalışıyorum. Onlar da şunu yapabilirsin, bunu yapamazsın dediler. Hatta Godiva’yı almadan bunu sordum.

- Ne cevap verdiler?

-  Godiva böyle çalışabilir dediler.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde