Ucuz lüks araç sahipleri daha fazla MTV ödeyecek

Ucuz lüks araç sahipleri daha fazla MTV ödeyecek

MTV hesaplama sistemine motor silindir hacminin yanı sıra aracın fiyatı da eklendi. Bu yüzden 890 bin liralık Jaguar’ın MTV’si 1.9 milyon liralık Porsche’den daha fazla olacak

Ucuz lüks araç sahipleri daha fazla MTV ödeyecek
16px
24px
01.10.2017 08:31
ABONE OLgoogle

Kamu harcamalarını bir türlü durduramayan hükümet çareyi vergide ararken, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde bir dizi çarpıklık da ortaya çıktı.

Yeni vergileme sistemi nedeniyle biri diğerinden iki kat pahalı olan lüks aracın sahibi, ucuz olandan çok daha az vergi ödeyecek. Ayrıca vatandaşın en çok kullandığı 1600 cc motor hacmindeki araçların vergilerindeki zam yüzde 40'la da sınırlı kalmadı, yüzde 68'e kadar çıktı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin hesaplama sistemine ilk defa motor silindir hacminin yanı sıra fiyatın da eklenmesiyle dengeler önemli ölçüde değişti. Yeni uygulamaya göre 890 bin liraya satılan lüks Jaguar marka otomobilin MTV'si 23 bin 586 liradan 39 bin 624 liraya çıkarken ondan iki kat daha pahalıya 1.9 milyon liraya satılan Porsche marka otomobilin vergisi 24 bin 210 lirada kaldı.

Aynı şekilde 570 bin liraya Hyundai Genesis alanlar 15 bin 399 lira vergi öderken 850 bin liraya Volvo S90 otomobil alanlar sadece 4 bin 835 lira vergi ödeyecek. Aradaki bu büyük fark ve vergi çarpıklığı motor silindir hacmindeki farktan kaynaklanıyor.

ORTA DİREK YANDI

MTV'de asıl darbeyi ise orta direk olarak bilinen orta gelirli vatandaşlar yiyecek. Bu gelir grubunun satın aldığı 1600 cc motor gücüne sahip orta sınıf araçlarda vergi zammı yüzde 40'la sınırlı kalmıyor, yüzde 68'e kadar çıkıyor. Türkiye'deki araç satışlarının yüzde 80'ine yakını bu grupta olduğu için geniş kesime yansıyan MTV zammı yüzde 40'ın çok üzerinde olacak.

Bu grupta örneğin 68 bin 500 liraya 1600 cc bir araç alan vatandaş bin 35 lira yerine 1.449 lira vergi ödeyecek. Aynı motor gücüne sahip olup 124 bin liraya alınan bir aracın vergisi ise 1.593 liraya yükselecek. Buna karşılık yine 1600 cc olmasına karşın örneğin 350 bin liraya alınan lüks araç için ise sadece 1.738 lira vergi ödenecek. Dolayısıyla 68 bin ila 350 bin liralık iki araç arasındaki değer farkı 282 bin lira olmasına karşın iki araç sahibinin ödeyeceği vergi farkı sadece 289 lirada kalacak.

ZENGİNE DE AYNI ZAM İSYAN ETTİRDİ

MTV'ye yönelik bir eleştiri de dar gelirli ve orta sınıf vatandaşların kullandığı araçlarla lüks araçlara getirilen vergi zammının oran olarak aynı tutulmasına geldi. Bu iki farklı gelir grubuna aynı oranda vergi zammı getirilmesinin yerine, düşük fiyatlı araçlara daha düşük, yüksek fiyatlı araçlara daha yüksek oranlı vergi getirilmesi halinde, ihtiyaç duyulan verginin orta sınıf vatandaşlar yerine lüks araç sahiplerinden toplanmış olacağı böylece toplumsal baskının azalacağı ifade ediliyor. Ancak lüks araç sayısının az olması nedeniyle Maliye'nin bu formüle sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Erdoğan Süzer/Sözcü

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde