Tüzmen, doların 1.5 YTL'nin üzerinde olmasını istedi

Tüzmen, doların 1.5 YTL'nin üzerinde olmasını istedi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1,500'ün üzerindeki bir kurun, Türkiye'nin ihracatına daha yardımcı olacağını söyledi. Tüzmen, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığınca düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada...

Tüzmen, doların 1.5 YTL'nin üzerinde olmasını istedi
16px
24px
19.08.2006 12:04Güncelleme: 27.10.2023 11:25
ABONE OLgoogle

Bakanı Kürşad Tüzmen, 1,500'ün üzerindeki bir kurun, Türkiye'nin ihracatına daha yardımcı olacağını söyledi. Tüzmen, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği tarafından düzenlenen 'Geleceğin Gümrük İdareleri ve Gümrük Müşavirliği' konulu toplantıya katıldı.

Toplantı sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tüzmen, kurdaki dalgalanmalara ilişkin bir soru üzerine, geçtiğimiz dönemde yaşanan dalgalanmanın, en iyi bildiğini iddia edenlerle, hiçbir bilgisi olmayanı aynı noktada buluşturduğunu kaydetti. Tüzmen, kurların dış ticaret üzerine direkt etki ettiğini, aşırı değerli TL'nin ithalatı patlattığını, ihracatı ise azalttığını vurgulayarak, 'TL'nin normal değerine doğru seyri sırasında da ihracatın ciddi ivme kazandığını, yani patlama yaptığını, hamle yaptığını ve ithalatı azalttığını gözlemlemekteyiz. Daha önce de söylemiştik, artık herkesin anlayabileceği hale geldi' diye konuştu. Türkiye gibi ihracata dayalı kalkınma modeli benimsemiş bir ülkede, kurun ihracatı destekler bir seviyede olması gerektiğine dikkat çeken Tüzmen, döviz kuru 1,500'ün üzerinde hareketlendiğinde ihracatın ne kadar ivme kazandığının görüldüğünü söyledi.

Tüzmen, döviz kuru 1,400'lere doğru inmeye başladığı zaman da ihracatta bir azalma, ithalatta bir artış olduğunu belirterek, '1,500'ün üzerinde bir kur Türkiye'nin ihracatına daha yardımcı olacak' dedi. Cari açık olduğu sürece, Türkiye'nin önceliklerinin yerine getirilemeyeceğini de ifade eden Tüzmen, cari açığın azaltılması gerektiğini, bunun için de yapılması gereken en önemli işin ihracat olduğunu, Türkiye'nin ihracattan başka çıkış noktasının bulunmadığını söyledi. Tüzmen, işsizliğin azaltılması ve diğer sorunların çözümü için ihracatın ve üretimin artması gerektiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, akıllı bir kur rejimiyle ara malı ithalatının ve diğer ithalatın azaltılmasıyla, ülke içinde üretilen malların ihracat artışının sağlanabileceğini ifade ederek, 'Bizim gibi ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkenin yapması gereken de budur' dedi.

'FINDIKTA İSTİKRARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR İHRACAT FİYATI'

 Bakan Tüzmen, fındıkta yaşanan sıkıntılara ilişkin bir soru üzerine, yüksek stoklar ve yüksek fiyatlı alımların bir dönem iyi olabildiğini ama daha sonraki dönemlerde büyük sıkıntılar yaşatacağı görüşünü aktardı. Arz fazlasının her zaman sıkıntı yaratacağına işaret eden Tüzmen, şöyle konuştu: 'Fındık, stratejik bir ürün. Dünya piyasalarında aslında piyasayı bizim belirlememiz gerekiyor. Borsanın bizim tarafımızdan yapılması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Lisanslı depoculuk gibi uygulamalarla önümüzdeki dönemde ben yaşanan sıkıntıların daha azalacağına inanıyorum.' Tüzmen, şu dönemde istikrarlı bir ihracat artışının sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, 'Dolayısıyla bu konuda tabii ki daha önceden çok yüksek bazlı alımlar yapan Fiskobirlik'in de artık bence kararlarını tekrar gözden geçirdiği bir döneme geldik' dedi.

Hükümetin Fiskobirlik ile her zaman işbirliği içinde olduğunu belirten Bakan Tüzmen, sorunların üstesinden gelmek için beraber çalışmalar yapılacağını anlattı. Kürşad Tüzmen, şu görüşleri dile getirdi: 'Biz, ihracatımızın devamlı sürdürülebilir olmasını, özellikle dünyada 1. olduğumuz bir konuda da bu pazarı başka ülkelere kaptırmamak istiyoruz. Stratejik bir ürün olduğu için çok büyük bir ihtimam gösteriliyor. Tabii ki fındık üreticisini, fındık ihracatçısını mağdur etmek istemeyiz. Bunun için herkes elinden geleni yapıyor.' Fındıkta fiyatın ne olması gerektiği yönündeki bir soru üzerine de Tüzmen, kendilerinin birtakım hesaplamaları olduğunu ifade ederek, şu görüşleri aktardı:

'Biz ihracatt

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde