Türkiye’yi 300 milyon liraya tanıtacaklar

Türkiye’yi 300 milyon liraya tanıtacaklar

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kararıyla sektörel tanıtım gruplarının kapanmasının ardından burada biriken 300 milyon lira ‘Türkiye Tanıtım Grubu’na aktarılıyor.

Türkiye’yi 300 milyon liraya tanıtacaklar
16px
24px
29.10.2017 12:24
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kararıyla sektörel tanıtım gruplarının kapanmasının ardından burada biriken 300 milyon lira ‘Türkiye Tanıtım Grubu’na aktarılıyor. Tanıtım Grubu şimdi Türkiye’nin imajını arttıracak ve ‘Made in Turkey’ (Türk malı) algısını geliştirecek projelere imza atacak.

TÜRKİYE İhracat-çılar Meclisi (TİM) 2010’da ihracatın arttırılması amacıyla sektörel tanıtım grupları kurma kararı almıştı. Fındıkla başlayan grupların sayısı yıllar içinde Kanatlı Tanıtım Grubu’ndan Süs Bitkileri Tanıtım Grubu’na kadar çeşitlenerek 15’e çıktı.

Ancak zaman içinde ihracatçılar arasında sektörler mi tanıtılmalı, Türkiye mi, tartışması başladı ve ilk olarak Plastik Tanıtım Grubu, grubun işlevini yitirdiği gerekçesi ile kendi kararıyla kapandı.

Ekonomi Bakanlığı da bunun üzerine tanıtım gruplarını masaya yatırdı. Verimsiz bulunduğu için sektörel tanıtım grupları bu yıl şubat sonunda tamamen kapatıldı.

DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Sektörel tanıtım gruplarının yerine ise her sektörü kapsayan Türkiye Tanıtım Grubu’nun kurulmasına karar verildi.

Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak kurulan Türkiye Tanıtım Grubu’nun kurulma gerekçesi ve hedefi son birkaç yıldır dış dünyada Türkiye imajının sarsılması ve ihracatta bu nedenle yaşanan sıkıntılara karşı daha güçlü bir tanıtım faaliyeti yürütmek olarak açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Birliği’nin bünyesinde kurulan Türkiye Tanıtım Grubu için yeni dönem 1 Kasım itibariyle başlıyor. TİM’den ihracatçı birliklerine proje başvuruları konusunda bilgi gönderildi.

Yeni dönemde ihracatçılardan yapılacak kesinti oranı ise binde 3’e düşürülmüştü. Bu kesintiler de 1 Kasım’da başlıyor.

MADE IN TURKEY

Bu arada öğrendiğime göre kapanan sektörel tanıtım gruplarının kasasında yaklaşık 300 milyon TL var. Bu kaynak da Türkiye Tanıtım Grubu’nun kasasına aktarılıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ihracatçılara gönderdiği bilgide küresel çapta Made in Turkey algısının artırılması amacıyla tanıtım projelerinin hazırlanarak Sektör Kurulları tarafından onaylanması ve Yönetim Kurulu’na sunulması isteniyor. Proje başvurularında son tarih ise 7 Aralık.

Türkiye’nin son yıllarda Avrupa’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar yaşadığı sorunların ülke algısını bozduğunu ihracatçı, üretici yaşayarak görüyor. Sipariş iptalleri, eskiden Türkiye akın akın gelen alım gruplarının artık adımını atmaması büyük kriz. Türkiye Tanıtım Grubu bu sorunlara çare olacak mı? Sorunun yanıtını zaman gösterecek!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde