Türkiye ve Rusya'dan tarihi adım

Türkiye ve Rusya'dan tarihi adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez yüz yüze geldi..

Türkiye ve Rusya'dan tarihi adım
16px
24px
09.08.2016 11:07
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım’daki uçak krizinin ardından bugün ilk kez biraraya geldi. Erdoğan ve Putin'in görüşmesi Konstantin Sarayı'nda başladı.  Yeni bir sayfa açan buluşmada, ilişkilerin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi için mutabakata varıldı. 1 saat 45 dakika süren baş başa görüşmeden sonra heyetler arası randevuya geçildi.

24 Kasım 2015'te Hatay semalarında Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle kopan Türkiye ve Rusya ilişkileri, bugün yeniden inşa ediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg'da saat 14.07'de Rusya lideri Vladimir Putin'le buluştu. Liderler, 15 Kasım 2015'ten bu yana ilk kez tokalaştı ve objektifler önünde poz verdi.

Rusya lideri Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi Konstantin Sarayı'nda baş başa görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 45 dakika sürdü.

Görüşmede, ilişkilerin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi için tarafların mutabakata vardığı bildiriliyor. Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, baş başa görüşmede havanın çok pozitif olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'yla ilişkileri eski seviyeden de öte taşımaya kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'(Türkiye-Rusya ilişkileri) İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda, iki taraf son derece kararlıdır ve gerekli iradeye sahiptir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "'(Türkiye-Rusya ilişkileri) İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda, iki taraf son derece kararlıdır ve gerekli iradeye sahiptir. Kanaatim odur ki, iki ülke kamuoylarının bizlerden beklentisi de bu yöndedir. Bu itibarla bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda, Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararları almış bulunuyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesine ilişkin Erdoğan, "Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya'daki faaliyetlerinin önünün açılması, vizesiz rejimin tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe konması gibi başlıklarda gerekli adımları inşallah peyderpey ve müştereken atacağız." ifadelerini kullandı.

'Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz'

"Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz, bu noktada adımı atıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  şunları söyledi:

"Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz."

'Bugün yeniden bu süreci başlatıyoruz'

Türkiye ve Rusya'nın 35 milyar dolar ticaret hacmini yakaladığını ancak bunun son gelişmelerle 27-28 milyar dolara kadar indiğini belirten Erdoğan, "Hedefimiz hatırlarsanız 100 milyar dolar gibi bir hedef, Türkiye-Rusya kendisine ticaret hacmi koymuştu. Böyle bir hedefe kararlı bir şekilde yürüme azmindeyiz. Artık bugün yeniden bu süreci başlatıyoruz ve bu sürece aynı kararlılıkla devam edeceğiz." dedi.


Putin, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır. Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Her türlü darbe girişimlerine karşıyız ve karşısında olacağız. Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini ümit ediyorum. Ticari ilişkiler, terör konusu ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyorum."

Putin'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye Rusya ilişkilerin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir.

Erdoğan ve Putin, baş başa yapacakları görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katılacak. İki lider, yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus işadamlarına da hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi birinci gündem maddesi olacak.

İki lider, Rusya ve Türkiye arasındaki projeler, turizmin canlandırılması ve Suriye konusunu da ele alacak.

Erdoğan saat 13.15'te indi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile 13.15'te Rusya'nın St. Petersburg kentine geldi.

Erdoğan'ı, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı'nda, Rusya Dışişleri Bakanlığı St. Petersburg Temsilcisi Vladimir Zapivalov, St. Petersburg Valiliği Dış İlişkiler Başkanı Yevgeni Grigoryev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, St. Petersburg Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ile büyükelçilik ve başkonsolosluk personeli karşıladı. 

ZİYARETE KİMLER KATILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor.

Masadaki hacimli dosyalar

Peki masada hangi başlıklar var? Vizelerin kaldırılması, charter seferlerinin yeniden başlaması, Türkiye’den gelen tarım ürünleri ve yaş meyve sebzeye ilişkin kısıtlamaların kaldırılması, Türk iş adamlarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ile enerji ve ulaştırma konuları, liderler tarafından çözülecek. Türk Akımı başta olmak üzere enerji konuları da masaya yatırılacak.  

Bir başka önemli başlık ise, Suriye. İç savaşın beşinci yılını doldurduğu ülkede en güçlü aktör konumundaki Rusya'nın Türkiye ile varacağı bir anlaşma, bölgedeki dengeleri değiştirebilir. Ortadoğu'daki sorunlar ve Yukarı Karabağ da görüşmede gündeme gelecek.

Erdoğan: 100 milyar dolarlık hedefimiz vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus devlet televizyonuna dün verdiği röportajda şunları söylemişti: "Talihsiz bir uçak düşürme olayından sonra sekiz aylık bir süre geçti. Bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı, bazı dev projelerimiz aksamaya uğradı, Akkuyu Projesi gibi. Şimdi bunları yeniden ele alma fırsatımız olacağı gibi inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde