Türkiye'nin en büyük kredisinin ödenememesi aslında neyi anlatıyor?

Türkiye'nin en büyük kredisinin ödenememesi aslında neyi anlatıyor?

Türk Telekom'un ana şirketi, 4.75 milyar dolarlık rekor kredinin taksidini ödeyemedi ve Türk şirketlerin net döviz açığı 201 milyar dolara çıktı

Türkiye'nin en büyük kredisinin ödenememesi aslında neyi anlatıyor?
16px
24px
19.10.2016 15:55
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin en büyük telekom şirketinin sahibi, 2013 yılında ülkenin o zamana kadar en büyük kredisini aldığı zaman anlaşmanın "muazzam talep gördüğünü" söylemiş ve bankaların aslında daha fazla kredi vermek istediğini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından üç yıl geçti ve şirket kredi taksidini geri ödeyemez durumda. Şimdi aynı bankalar daha az kredi verdikleri için şükrediyor olabilir. 

Oger, Türk Telekom'a verdiğinin iki katını cebine koymuş

Bu durum Türk lirasında yaşanan gelişmeleirn de önemli bir yansıması.

Türk Telekom'un ana şirketi Ojer Telekom 4,75 milyar dolarlık kredi aldığından bu yana, Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Bu durum, Ojerin kredi geri ödemesi için güvendiği temettülerin de değerinin erimesine neden oldu.

Şok! Türk Telekom'un sahibi kredisini ödeyemedi

Geçen ay, şirket aralarında Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank ve Türkiye'nin en büyük bankalarının tümünü içeren 29 bankaya yaklaşık 290 milyon dolarlık kredi taksidini ödememiş ve uzatma arayışına girmişti.

Türkiye'nin en büyük borçluları yaklaşık 10 yıl süren kredi bolluğunun ardından yabancı sermayeye daha bağımlı ve Türk Lirası'ndaki dalgalanmalara daha kırılgan. İşte stres işaretleri de tam bu sebeplerden geliyor. Türk şirketlerinin net döviz açığı Temmuz ayında rekor seviye olan 201 milyar dolara yükselerek gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 28'ine ulaştı. Dış borçlardan kaynaklanan güçlükler, bir zamanlar Çin'le rekabet eden büyümedeki teklemeler ile daha da artıyor.

Son kulis! Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?

Nomura gelişen piyasalar ekonomisti İnan Demir, "Bu, diğer şirketler için bir uyarı işareti. Eğer geri ödemelerinde güçlük çeken şirketler bu ödemelerini yapsa bile, işten çıkarmalar ve yatırım harcamalarının ertelenmesi gibi diğer alanlarda maliyet düşürücü tedbirlere gitmek zorunda kalacakşar. Bu durum iç talep için kötü haber" dedi.

Ercan Ersoy/Bloomberg

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde