Türkiye’nin döviz riskini 1000 firma sırtlanıyor

Türkiye’nin döviz riskini 1000 firma sırtlanıyor

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, özel sektörün yurtdışından kullandığı kredi yükünün yüzde 70’nin bin firma üzerinde yoğunlaştığını bildirdi.

Türkiye’nin döviz riskini 1000 firma sırtlanıyor
16px
24px
16.10.2017 08:13
ABONE OLgoogle

Yurtdışından döviz kredisi kullanan özel sektör firmaları kurlardaki hızlı artışın ardından ciddi kur riskiyle karşı karşıya kalırken Merkez Bankası'ndan kritik açıklama geldi.Merkez Bankası verilerine göre, şirketlerin döviz açığı 211.4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

YÜZDE 70'İ BİN FİRMADA

Merkez Bankası'na Türkiye'deki tüm kişi ve şirketlerden döviz hesaplarına ilişkin bilgi isteme yetkisi veren torba tasarıdaki 44'üncü madde Meclis  Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bu maddeye göre, Merkez Bankası dilediği kişi veya şirketlerden dövizle ilgili borç ve varlıklarına ilişkin  her türlü bilgi ve belgeyi isteyecek, hatta defter kayıtlarını inceleyebilecek.

Bilgi verilmemesi halinde, her bilgi talebi için 100 lira ila 20 bin lira arasında para cezası ceza ödenmek zorunda kalınacak. Komisyona bilgi veren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, kişi ve firmaların döviz riskinin yönetilebilmesi açısından istenecek bilgilerin zaruret haline geldiğini söyledi.

Özel sektörün döviz borcunun yüzde 70'inin bin firma üzerinde yoğunlaştığını bildiren Uysal, borcun ne kadarının küçük, ne kadarının büyük firmalarda olduğuna yönelik araştırma yürüttüklerini bildirdi.

Uysal, döviz borcu 15 milyon doların üzerinde olan büyük firmalara yönelik de veriye ihtiyaç duyduklarına işaret ederken, döviz borçlusu 100-110 firma üzerinde bir pilot çalışma yürüttüklerini ancak kanun maddesi çıkarmadan tüm bilgiye ulaşamayacaklarını anladıklarını söyledi. (Erdoğan Süzer/Sözcü)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde