Türkiye imar transferini mutlaka yapması lazım...

Türkiye imar transferini mutlaka yapması lazım...

Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, şehirlerin daha yaşanabilir yerlere gelmesi için imar transferini mutlaka yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye imar transferini mutlaka yapması lazım...
16px
24px
13.01.2017 13:08
ABONE OLgoogle

Hürriyet’in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin yedincisi İstanbul’da gerçekleşti. Zirvenin gündemi 'Koşuyolu-Altunizade'ydi. 

Zirvede bir konuşma yapan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, kentte yaşanan sorunları dile getirdi.

Turanlı, "İstanbul'da dünyanın hiçbir yerinde olmayan birşey gelişti. Çalışanı şehir dışına attık. Bütün dünyada sanayi şehrin içindedir. Ama nasıl sanayi şehrin içindedir, dumansız sanayi. Altunizade'de, Kadıköy'de hiçbir sanat atelyesi olmayacak deniliyor. Neden olmasın? Bir mermer, mobilya atelyesi şehrin içinde neden olmasın. Çevre düzenlemesi yapılırsa olsun. Bir mobilya atelyesi niye şehrin dışında olsun. Bunları neden şehrin dışına atıyoruz. Bir sanatçı bugün işe gitmek için 3 saat yol gidiyor. Bugün sanat atelyesi, resim, mobilya, el sanatları, elektronik. Avrupada aklına ne gelirse bunların hepsi şehrin içindedir. Evinden çıkarlar, 10 dakikada işine giderler. Avrupayı tek tek dolaştım. Evcil hayvanlar, süt hayvanları, et hayvanları birarada yaşar. Her mahallede inek, kuş, tavuk var. Her mahallede süt alabileceğin mandralar var. O mahallede insanlar yaşamıyor mu? Biz de böyle bir kültür yok. Biz bunu ittik. İstanbul'da 'Aman ha içerde hiçbir sanayi dalı olmasın' diyoruz. Ama çimento fabrikası kurmuş, her tarafı tozuyla perişan ediyor. Ne yaparsa yapsın arıtacaksın. Avrupada bugün kömür sanralleri şehrin içinde. Adam filtresini takmış çalışıyor. Biz şehrin içinde çalışanları kovmamamız lazım. İnsanlar iş yerine yakın olmalı. Bu sayede trafikte rahatlar" dedi.  

ALTUNİZADE ÇOK GÜZEL SEMT AMA

Konuşmasında Altunizade'nin konumuna dikkat çeken Turanlı, "Altunizade çok güzel bir mahalle. Yaşayanlar çok nezih insan. Atatürk Havalimanı'ndan Altunizade 25 dakika. Allah Avrasya Tüneli'ni yapandan razı olsun. Altunizade inanılmaz bir konum oldu. Şimdi Sabiha Gökçen'e de metro gidecek, 15 dakikada havalimanında olacaksın. İnanılmaz, mükemmel bir yer oldu" diye konuştu.. 

Bölgede yeni bir turizm yerlerinin yapıldığına dikkat çeken Turanlı, "Burada eğlence turizmi yatırımı yapılması lazım. Dini kültürel turizm, sağlık için yeni yatırımlar yapılması lazım. Ancak bölgenin çok önemli bir meselesi var. Kalkınma top yekün olur. Zengine adama ev satmak kalkınma değil. Çok zengin bir adamın Avrupadan buraya gelip tedavi olması kalkınma değil. Kalkınma temeldeki işsiz bir adamın iş sahibi, aş sahibi olmasıyla olur. Bölgemizdeki işsiz kişilere iş sahibi yaparak kalkınma olur. Biz iş adamları olarak buna katkı veririz" dedi.

GECEKONDULAŞMA ÇOK YARARLI OLDU AMA...

Üsküdar'daki çarpık yapılaşmaya dikkat çeken ünlü iş adamı, "Gecekondulaşma Türkiye'nin kalkınmasına vesile oldu. Gecekondulaşma olmasaydı Türkiye bu kadar kalkınmazdı. İnşaat, tekstil, mobilya aklınıza ne gelirse bu gariban sanayileşmeden oldu. İnsanlar İstanbul'a geldi bir gecekondu yaptılar, sonra mamül aldılar. Ama çarpık bir yapılaşma oldu. Şimdi çarpık yapılaşma ömrünü tamamladı. Artık Altunizade'de yapılması gereken çok şey var. 

İMAR TRANSFERİ ŞART

Yık bir binayı 2 kat ver, böyle sorun çözülmez. Burada apartman ölçeğinde geri dönüşümün çok büyük bir katkısı yok. Depremden koruyor ama yeşile bir katkısı yok. Aynı binayı yıkıp 2 kat fazla yapıyorsunuz. Dünya bunu nasıl çözmüş. Şehir içinde yeşil alanları imara açarak yanlış yaptık. Şehir içinde mahallerimizin geri dönüşümünü yapmalıyız. Dünyada 'İmar transferi' denen bir uygulama var. Bunu mutlaka Altunizade'de ve Üsküdar'da uygulamamız lazım. İnsanlar zora kalmadıkça evini küçültmez yada terk etmez. Ama insana bir imar transferi hakkı verilirse bu çok daha rahat olacaktır. İnsan buradaki evinin yerine başka yerde daha büyük ev transferi imkanı tanırsan o zaman insanlar buna razı olur. Bu sayede insanlar başka yerlerde ev sahibi olabilir. Üsküdar'da mutlaka imar transferine dikkat edilmesi gerekiyor." dedi..

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde