Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl?

Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl?

Ortadoğu diplomasisinde kılıçlar çekilirken Türkiye'nin iki yakın müttefiki Katar ve Suudi Arabistan arasında nasıl bir politika tutunacağı merak ediliyor. Katar ile Türkiye arasında son yıllarda gelişen ekonomik ilişkiler ise dikkat çekiyor...

Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl?
16px
24px
05.06.2017 12:08
ABONE OLgoogle

Suudi Arabistan’ın başını çektiği körfez ülkeleri Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerini kopardı. Gerekçe Katar’ın İran’ın ortadoğu politikalarına yanaşması olarak gösteriliyor.

Katar tarafı ise Suudileri İsrail ve ABD politikalırına yüzde yüz uymakla suçluyor. Türkiye ise Katar ve Suudi Arabistan’a olan yakınlığı ile dikkat çekerken Katarlı şirketler son yıllarda Türkiye’ye yoğun ilgi gösteriyor.

DIGITURK VE FİNANSBANK’I ALDILAR

Türkiye ile katar arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda gittikçe sıkılaştı. Katarlı şirketler Digiturk ve Finansbank gibi dev Türk şirketlerini satın alırken Türkiye’de gıdadan inşaata kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyorlar.

ÇAYKUR, Katarlılara 650 Milyon Dolarlık borca teminat!

2016 yılında Türkiye Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşın Katar’dan yapılan ithalat ise 271 milyon dolar oldu.

2006 yılında DEİK bünyesinde kurulan Türkiye-Katar İş Forumu’nun Başkanlığı’nı iş adamı Ethem Sancak yapıyor.

Boyner'de Katarlılara dev hisse satışı tamamlandı!..

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) raporuna göre 2016 yılında Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke Katar oldu. Hollanda 956 milyon dolar ile Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda zirvede yer aldı. Katarlı şirketler ise yaptıkları 375 milyon dolarlık yatırımla 7. sırada yer aldı.

Katarlı dev şirket, Ankaralı firmayı satın aldı

ÇAYKUR DA GÜVENCE OLARAK VERİLDİ İDDİASI

Katar’ın Türkiye’deki ekonomik varlığını arttırması karşılığında, son olarak Varlık Fonu’na devredilen Çaykur’un da, Katar’dan gelen 600 milyon dolara karşılık “güvence” olarak gösterildiği ifade edilmişti.
Ancak Katar’la Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler sadecec bununla da sınırlı değil. Özellikle Türk müteahhitlik şirketleri Katar’da çok büyük ihaleler almış durumdalar.  

Geçen yıl itibarıyla Türk inşaat sektörü Katar’da yaklaşık 14 milyar dolarlık ihale kazanmıştı. Türk inşaat şirketleri ayrıca 2022 Dünya Futbol Kupasına ev sahipliği yapacak olan Katar’ın, şampiyona için harcamayı planladığı 170 milyar dolardan da pay almayı planlıyorlardı.

Katar ile dev ticari anlaşmalar

Suudi Arabistan başta olmak üzere, Sünni Arap ülkeleri ile yine Sünni Arap cephesinin bir üyesi olan Katar’ın arasının bozulmuş olması nedeniyle, Türkiye finansal olarak en çok etkilenecek ülkelerden biri olmaya aday.

Nitekim bu durumu anlamış olan Türkiye de daha krizin ilk anlarından itibaren, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi yönünde mesaj vermeye başladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde