Türkiye ‘e-imza'yı sevmedi

Türkiye ‘e-imza'yı sevmedi

Elektronik imza Türkiye'de beklentilerin altında kaldı. 9 yılda sadece 770 bin kişi e-imzayı tercih etti

Türkiye ‘e-imza'yı sevmedi
16px
24px
22.04.2014 09:02
ABONE OLgoogle
Dünyada giderek yaygınlaşan elektronik imza, Türkiye’de 9 yıldır kullanılmasına karşın yalnızca 770 bin kullanıcı sayısına ulaşabildi. Uzmanlar, internet güvenliğinin sağlanması için kullanıcı sayısının bir an önce artması gerektiğini vurguladı.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Hizmetleri-2 Bölümü’nün işbirliğiyle gerçekleşen İnternet Haftası Konferansı’nda Türkiye’deki internet kullanıcılarının yaşadığı güvenlik zafiyetleri ele alındı. Etkinlikte konuşan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, 2005 yılında kullanıma açılan elektronik imzanın kimlik doğrulamada en güvenilir yol olduğunun altını çizdi.

Elektronik imzanın bankacılık işlemlerinden oy kullanımına kadar pek çok alanda yaşanabilecek her türlü hileyi ortadan kaldıracak tek sistem olduğunu ifade eden Koltuksuz, “e-imza ile evinizden oy verebileceğiniz gibi her türlü şaibe de ortadan kalkacak. Ancak ne yazık ki 9 yılda bu konuda pek yol alamadık. 76 milyon nüfuslu Türkiye’de e-imza kullanıcı sayısı yalnızca 770 bin civarında. Bugün ABD, Güney Kore, Çin, Japonya ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde nüfusun pek çoğu e-imza kullanıyor” dedi. 

‘SMS doğrulama riskli bir yöntem’

 Dünyada kısa bir süre sonra ıslak imzanın ortadan kalkacağını anlatan Koltuksuz, Türkiye’nin de bu konuda bir an önce yol alması gerektiğini vurguladı. e-imza kullanmayı tercih etmeyen kişilerin, internet bankacılığı işlemlerinde ‘SMS doğrulama’ yöntemini kullandıklarını anlatan Koltuksuz, riskler konusunda uyarıda bulundu.

Koltuksuz, “Bu yöntemin matematiksel olarak da bir garantisi yok. Telefonunuz klonlandıysa size gelen şifre kopyalayan kişiye de ulaşacak. Bununla ilgili bir problem yaşanırsa da hiçbir şekilde bankadan hak iddia edemezsiniz. Dolayısıyla bu yöntem de kişilere garanti vermiyor. Her koşulda e-imza almanız ve kullanmanız lazım” diye konuştu. 

Elektronik imza nedir ve nasıl alınır? 

Elektronik imza, ıslak imza ile aynı hukuksal geçerliliğe sahip kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade ediyor. Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunuluyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde