Türkiye'den ticaret maliyetlerini azaltacak anlaşma

Türkiye'den ticaret maliyetlerini azaltacak anlaşma

Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşma ticaret maliyetlerini aşağı çekecek.

Türkiye'den ticaret maliyetlerini azaltacak anlaşma
16px
24px
18.03.2016 15:51
ABONE OLgoogle
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının Türkiye tarafından onaylandığı ve buna ilişkin resmi bildirimin, 16 Mart'ta DTÖ'ye yapıldığı bildirildi. 

 Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, müzakereleri 2005'de başlayan, Aralık 2013'e kadar devam eden ve Kasım 2014'te DTÖ'de kabul edilen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın Türkiye tarafından onaylanmasının TBMM tarafından uygun bulunduğu belirtildi.

Resmi Gazete'de 5 Mart'ta yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla anlaşmanın Türkiye tarafından onaylandığı ifade edilen açıklamada, DTÖ'ye onaya ilişkin resmi bildirimin ise 16 Mart'ta DTÖ’ye iletildiği kaydedildi. 

Söz konusu anlaşmanın müzakerelerine Türkiye tarafından aktif katılım sağlandığı ve kaleme alınmasına büyük katkıda bulunulduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu anlaşma, hem yurt içinde hem de dış pazarlarda ticaret erbabımızın ve ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştıracak ve ticaret maliyetlerini aşağı çekecektir. Anlaşma, başta Ortadoğu ve Orta Asya olmak üzere çevre coğrafyamızda, ihracatta karşılaştığımız pazara giriş engellerinin ortadan kaldırılması yönünde önemli bir araç olacaktır. Bu anlaşma ayrıca ülkemizin bizzat kaleme aldığı transit serbestisi hükümleriyle, taşımacılık sektörümüzün önemli bir sorunu olan transit geçişlerdeki sıkıntılara çözüm bulma yolunda hukuken elimizi kuvvetlendirecektir."

Anlaşmanın sağlayacağı ekonomik fayda

Anlaşmanın getireceği somut ekonomik faydaya da değinilen açıklamada, anlaşmanın, ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre ticaret maliyetlerini yüzde 9,6 ile 23,1 arasında azaltmasının beklendiğine işaret edildi.

Gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatını yıllık 170 ile 730 milyar dolar arttıracağı öngörülen anlaşmanın, ortalama ihracat süresini yaklaşık 2 gün, ortalama ithalat süresini ise 1,5 gün azaltacağının tahmin edildiği vurgulanan açıklamada, "Küresel ölçekte ihracatın 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında artması beklenmektedir." görüşüne yer verildi. 

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'na ilişkin DTÖ üyelerinin onay süreçlerinin devam ettiği bildirilen açıklamada, Türkiye ile halihazırda 71 DTÖ üyesi ülkenin anlaşmayı onayladığı belirtildi.  

 Açıklamada, onaylayan ülke sayısı, toplam üye sayısının üçte ikisi olan 108'e ulaştığında, anlaşmanın resmen yürürlüğe gireceği,  yılın ilk yarısında anlaşmanın işlerlik kazanmasının beklendiği kaydedildi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde