Türkiye'den Kıbrıs'ta Rockefeller anlaşmasına şok tepki

Türkiye'den Kıbrıs'ta Rockefeller anlaşmasına şok tepki

Rockefeller ailesi Katar'la ortak olup Kıbrıs açıklarında petrol aramak için GKRY ile anlaştı. Dışişleri Bakanlığı: "Kaygı verici ve kabul edilemez"

Türkiye'den Kıbrıs'ta Rockefeller anlaşmasına şok tepki
16px
24px
07.04.2017 08:23
ABONE OLgoogle

Türkiye, bu yıl Karadeniz ile birlikte Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlamaya hazırlanıyor.

Akdeniz'de enerji gündemi takip edilirken hafta başında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Rockefeller'ların fonlarıyla kurulan Teksas merkezli ExxonMobil'e Katar Petrol ile birlikte Kıbrıs açıklarında petrol arama hakkı veren bir anlaşma imzaladı.

Münhasır ekonomik bölge tartışmalarının devam ettiği sularda imzalanan bu anlaşmayla birlikte toplam üç anlaşma karşılığında GKRY, 103,5 milyon euro bonus kazandı.

Rockefeller ailesinden Kıbrıs hamlesi

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İZİN VERMEYECEĞİZ

Gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, yabancı şirketlerin Türkiye'nin deniz yetki alanlarında izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunmasına izin verilmeyeceğini duyurdu.

Dün akşam Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, GKRY'nin "Kıbrıs Türkleri'nin haklarını hiçe sayarak", 5 ve 6 Nisan tarihlerinde bazı uluslararası hidrokarbon şirketleri ve konsorsiyumlarıyla keşif ve üretim sözleşmeleri imzaladığına dikkat çekildi ve Rum yönetiminin "adanın yegane sahibi gibi davranarak tek yanlı faaliyetlerini sürdürmesinin, kaygı verici ve kabul edilemez" olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

ABD'li ünlü milyarder Rockefeller 101 yaşında öldü

"6 NUMARALI PARSEL TÜRKİYE'NİN KITA SAHANLIĞINDA"

"Hatırlanacağı üzere hidrokarbon şirketlerinin Kıbrıs Türkleri'nin de haklarının bulunduğu deniz sahalarında faaliyet göstermelerinin sakıncalarına geçmişte tarafımızca da defaatle dikkat çekilmiştir. Ayrıca, bahse konu sahalar arasında yer alan 6 numaralı parselin önemli bir bölümü Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırları içerisinde kalmaktadır. Yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir

Rockefeller ailesinden 20 milyar dolarlık enerji hamlesi

Tek yanlı hidrokarbon faaliyetleri bağlamında Rum yönetimi ile işbirliği yapmakta olan şirketlerin, adadaki diğer kurucu halk olan Kıbrıs Türklerinin iradesini dikkate almayan tutumları, önümüzdeki dönemde Türkiye ile enerji alanında ortak projelere katılımları açısından ayrıca değerlendirilecektir.

Ülkemizin, kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimiz ile KKTC’nin hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri almaya devam edeceğini önemle vurguluyoruz"

BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde