Türkiye'den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek!

Türkiye'den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek!

Türkiye’de en az 2 milyon dolar yatırım yapan, en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan ya da en az 3 milyon dolarlık mevduat hesabı açan yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek.

Türkiye'den 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilecek!
16px
24px
12.01.2017 12:22
ABONE OLgoogle

Türk Vatandaşlığı Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin Türk vatandaşlarının istisnai olarak kazanılmasını düzenleyen 20’nci maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye’de belirli bir miktarın üzerinde yatırım yapan ve istihdam oluşturan veya mevduat bulunduran yabancılara Türk vatandaşlığı imkanı getirildi.

Buna göre, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılarda aranan istisnai şartlar şöyle:

En az 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapan

En az 1 milyon dolarlık taşınmaz satın alan

En az 100 kişilik istihdam oluşturan

En az 3 milyon dolar mevduatı 3 yıl tutan

En az 3 milyon liralık devlet borçlanma araçlarını 3 yıl elinde tutan kişiler Türk vatandaşlığına hak kazanabilecekler.

En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan, en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yapan en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı belgelenen veya bu tutarda devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek.

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık: Çok yerinde bir karar

Resmi Gazete’de yayınlanan, yabancılara vatandaşlık verilmesi yönetmeliğinin, gayrimenkul başta olmak üzere birçok sektör adına çok doğru, çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte atılacak ilave adımlar olduğuna inanıyorum. 1 milyon dolarlık alt limit, sektörün beklentilerinin üzerinde kaldı. Bu tutarın zamanla daha da aşağıya çekilmesi, çok daha geniş bir hedef kitlenin ülkemize ilgi göstermesine zemin hazırlayacaktır. 

Evet, sektör dinamiklerini düşündüğümüzde, 1 milyon dolar, bugünün koşullarında oldukça yüksek bir tutar. Ancak doların son dönemde TL karşısında değer kazanması, bu kararla birlikte yabancı yatırımcı açısından tetikleyici bir unsur olabilir. Kurdaki artışa paralel, gayrimenkul fiyatları yabancı yatırımcılar için oldukça makul bir seviyeye geldi. Eylül 2016’dan bu yana doların yaklaşık %28 değer kazandığını görüyoruz. Bu da, çok basit bir hesapla, 1 milyon dolarlık bir gayrimenkulün değerinin, yabancı yatırımcı için 720 bin dolar gibi oldukça avantajlı bir seviyeye geldiğini gösteriyor. Üzerine vatandaşlık imkânı da düşünüldüğünde, yabancı yatırımcıların daha iştahlı bir şekilde harekete geçebileceğini öngörüyoruz. Elbette bu noktada ülkedeki ekonomik ve siyasi istikrar da yatırım kararı açısından belirleyici bir rol oynuyor.

Diğer taraftan farklı bir adım olarak, daha düşük tutarda gayrimenkul alan yatırımcılara öncelikle oturma izni verilmesi, ardından belirli bir süre sonra bu oturma izninin vatandaşlığa dönüştürülmesi de düşünülebilir. Dünyada bunun farklı uygulamaları mevcut. Örneğin ülkemizden 300 bin dolarlık gayrimenkul alan bir yabancı yatırımcıya önce oturma izni, ardından sıkı bir takip ve iyi bir misafir olarak faaliyet göstermesinden sonra, 5. yılın sonunda da vatandaşlık verilebilir. Bunun gibi alternatif düzenlemeler, oluşacak pozitif etkiyi katlayacak, sektörün çok daha geniş bir hedef kitleye ulaşmasını sağlayacaktır.      

Biz tutarı ne olursa olsun Türkiye’den mülk satın alacak yabancıları “daimi turist” olarak tanımlıyoruz. Ülkemize gelen her bir turistin, yaptığı harcamalarla kaç sektörün gelişimine aynı anda katkı sağladığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Diğer taraftan ülkemizden gayrimenkul alan tüm yabancı yatırımcıları, ülkemizdeki istikrar ortamını, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu, tüm dünyaya anlatacak gönüllü elçiler olarak da düşünebiliriz. Evet, iş dünyası olarak biz de bunu her platformda anlatıyoruz ancak söz ettiğimiz gönüllü elçilik çok daha farklı ve büyük bir etki yaratacaktır. 

Özen Kuzu: Yabancıya vatandaşlık verilmesiyle satışlar 50 bini aşacaktır

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Türkiye'de yatırım yapan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesini şöyle yorumladı;

Türk ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe yabancıya yapılan konut satışlarını artırmak için sektör olarak beklentilerimizin başında gelen bu konunun açıklığa kavuşması sevindirici bir haber. Bu noktada hükümetimize teşekkür ederiz. Bu yönetmelik, yabancıya yaşayabileceği bir ülke sunmasının yanında küresel ekonominin pek canlı olmadığı bu günlerde ülke ekonomisine ciddi para akışı sağlayacaktır. Türkiye’nin cari açığı başta olmak üzere büyük bir ekonomik güce ulaşmada da ciddi katkı sunacak olan yönetmelikle yabancıya satılan konut sayısı yıllık 50 binlere çıkabilir. Körfezli yatırımcılar, Türkiye'ye yatırım yapma konusunda hevesli. Ekonomik ve siyasi yapımızdaki sağlamlık Körfezli yatırımcıları cezbediyor. Dinamizmini koruyan iç piyasamızın yanı sıra ciddi bir potansiyelimizin olduğu yabancıya yaptığımız gayrimenkul satışını bu gibi hamlelerle yukarılara taşıyacağımız bir gerçek. 

2017 yılında sektörümüz adına iyileşmeyi bekleyen birkaç nokta daha bulunuyor.  Bunlardan biri KDV oranlarının bir an önce düşürülmesi ve konut geliştiricileri için standartlar oluşturulması... Bir diğer önerimiz ise yabancıya konut satışının bir ihracat kalemi gibi değerlendirilmesi… Birçok sektör gibi gayrimenkul sektörü de yurt dışı tanıtımlarında ihracat desteğinden yararlanabilmeli. Tüm bu konuların da netleştiğini düşünürsek 2017 her anlamda birçok rekorun kırılacağı bir yıl olacaktır. 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde