Türkiye'deki ilk 'Bitcoin' cinayetinde şok detaylar

Türkiye'deki ilk 'Bitcoin' cinayetinde şok detaylar

Sanal para Bitcoin ülkemizde çok fazla bilinen bir para birimi değil. Ancak Antalya'da Bitcoin nedeniyle cinayet işlendi. Şükrü Ersoy adındaki bir kişi Bitcoin hesabındaki parayı, kendi hesabına aktarmak isteyen kişiler tarafından öldürüldü. Peki sanal para birimi olan Bitcoin nedir?

Türkiye'deki ilk 'Bitcoin' cinayetinde şok detaylar
16px
24px
18.09.2017 10:14
ABONE OLgoogle

Antalya’nın Serik’e bağlı Kadriye Mahallesi’nde devriye görevi yapan polis ekipleri, önceki gün saat 03.00 sıralarında 268’inci Sokak’ta Acısu Nehri kenarında camları açık haldeki 35 VYA 72 plakalı park halindeki otomobili kontrol etmek istedi. Aracın arka koltuğunda hareketsiz yatan bir kişi olduğunu gören polis, 112’den yardım istedi.

Sevk edilen sağlık ekipleri, araçtaki erkeğin öldüğünü tespit etti. Polis, ölen kişinin Muratpaşa İlçesi’nde oturan Şükrü Mert Ersoy olduğunu belirledi. Ersoy’un cesedi incelemelerden sonra ambulansla Serik Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

Sanal inek alıp süt satmak istediler paraları kaptırdılar

Şüphelilerin, Ersoy’u, hesabındaki ‘Bitcoin’ adı verilen yaklaşık 40-50 bin dolar tutarındaki dijital parayı kendi hesaplarına transfer etmeye çalıştıkları sırada çıkan kavgada öldürdükleri belirtildi. Vücudunda çok sayıda darp izi de olduğu belirtilen Şükrü Mert Ersoy’un, cinayetin planlayıcısı M.A. ile yakın arkadaş olduğu ifade edildi. Ersoy’un, M.A. ile birlikte ‘Bitcoin’ için düzenlenen organizasyonlara sık sık katıldığı ortaya çıktı.

MAKTULÜN PARMAĞINI TELEFONUNUN PARMAK İZİ OKUYUCUSUNA TUTMUŞLAR

Kadriye Mahallesi'ne giden Ersoy'un, otomobiline aldığı 4 zanlı tarafından darbedilerek boş araziye götürüldüğü belirlendi.

Şüphelilerden M.A'nın da daha sonra olay yerine gelerek Ersoy'un cep telefonundan "Bitcoin" sistemine girmeye çalıştığı ancak parmak izi okuyucusunu aşamadığı tespit edildi.

Zanlıların darbedip boğarak öldürdükleri Ersoy'un parmağını bir süre telefonunun parmak izi okuyucusuna tuttukları ancak başarılı olamadıkları belirtildi.

Öte yandan, Ersoy'un sosyal paylaşım sitelerine yüklediği videoda "Bitcoin" sistemine teşekkür ettiği öğrenildi.

Olayın, Türkiye'de "Bitcoin" yüzünden işlenen ilk cinayet olduğu öne sürülüyor.

PLANI 5 AY ÖNCE YAPMIŞ

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Şükrü Mert Ersoy’un ‘Bitcoin network- sanal para’ işiyle uğraştığı, bu işle ilgili yüksek miktarda kâr elde etmek isteyenleri bularak bunlar sayesinde kendisinin de para kazandığı belirtildi. Açıklamada, M.A.’nın da bu işle uğraştığı, Şükrü Mert Ersoy ile bağlantılı olduğu kaydedildi.

Dolandırıcılık sistemine 'Bitcoin' de eklendi...

İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince yakalanan M.A.’nın ifadesinde, 14 Eylül günü F.B. ile görüştüğünü, sonrasında M.Y. ile buluştuklarını, amaçlarının Şükrü Mert Ersoy’u etkisiz hale getirerek elinde yüklü miktardaki sanal parayı telefonundan şifreleri temin ettikten sonra kendi hesabına geçirmek olduğunu anlattı.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin dünya çapında bir çeşit kripto para ve dijital ödeme sistemi. Satoshi Nakamato ismini kullanan Avustralyalı iş adamı Craig Wrigh tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin 2009 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldü. Uçtan uca çalışan Bitcoin sisteminde işlemler kullanıcılar arasında aracı olmaksızın direkt olarak yapılıyor. Bu işlemler ağ düğümlerince onaylanıyor ve kayıtlar blok zinciri olarak adlandırılan kamuya açık bir defterde tutuluyor. Merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmayan sistemi Bitcoin'i merkezde olmayan ilk dijital para birimi yapıyor.

BITCOIN'İN YARATICISI KİM?

Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoin’in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright’ın Bitcoin’i bulan kişi olduğunu teyit ediyor. BBC’nin haberine göre Craig Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin’in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu.

Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC’ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin’in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Bitcoin’in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, “Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim” diyor. Yetkililer Wright’in kimliğini devam eden bir vergi soruşturması yüzünden açıkladığını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde