Türkiye'de ithal 'Pabuç' pahalı geldi: İsyan ettiler

Türkiye'de ithal 'Pabuç' pahalı geldi: İsyan ettiler

AB dışından ithal edilen ayakkabıya gelen ek vergi, perakendecileri 7 ayda isyan ettirdi. İngiliz Clarks’ın da aralarında olduğu dünyaca ünlü markalar derman bulmak için Ankara’ya gitti; yeni mağaza planları ise askıya alındı

Türkiye'de ithal 'Pabuç' pahalı geldi: İsyan ettiler
16px
24px
29.03.2015 07:38
ABONE OLgoogle
Ağustos 2014 itibarıyla, Avrupa Birliği (AB) dışından ithal ettikleri ayakkabılara ek vergi ödemeye başlayan markalar 7 ayda eriyen kârlılık yüzünden isyan bayrağı açtı. Deri ayakkabıya yüzde 50, deri olmayana ise yüzde 30 ek vergi getiren düzenleme sonrası maliyeti karşılayabilmek için perakende satış fiyatları yüzde 30’a varan oranda artırıldı.

Ancak bu durum da tüketicinin alım iştahını düşürdü. İndirim ve kampanyalarla satış yapmaya çalışan pek çok marka kârlılık düşünce yeni yatırımları da askıya aldı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, AB dışından ithalat yapan çoğu ayakkabıcı, düşen verimlilik nedeniyle yatırım planlarını değiştirdi. Ek vergiye dolar kurundaki yukarı yönlü hareket de eklenince bu yıl için planlanan en az 50 yeni mağazanın açılışı suya düştü. 

ANKARA’YA ZİYARET

Edinilen bilgilere göre, aralarında Nike, Adidas, Ecco, Clarks, Puma, Camper ile Deichmann’ın da bulunduğu markalar, ek vergi düzenlemesini yapan Ekonomi Bakanlığı’na bağlı İthalat Genel Müdürlüğü ve ilgili bürokratlarla görüşmeler yapmak için belirli dönemlerde Ankara’ya gitti. Sektörün durumu anlatılarak fikir alışverişinde bulunuldu. Markaların en büyük sıkıntısının vergi oranlarının yüksekliği ve süre belirsizliği olduğu kaydedildi. Ancak, marka temsilcileri, ek verginin ne kadar geçerli olacağı hakkında yetkililerden bilgi alamadı.

İç piyasada üretimi desteklemek için getirilen ek verginin oranında indirime gidilmesine “Haziranda yapılacak seçimden önce imkânsız” gözüyle bakılırken, sonrasında gelebilecek indirime de piyasa koşullarına bağlı olarak karar verileceği görüşü hâkim. Yalnız yabancı markaların değil, üyelerinin çoğu yerli olan Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) de konuyla ilgili çalışma yaptığı belirtildi. 

SÖZ VERDİĞİ HARİÇ, YENİ MAĞAZA AÇMAYACAK 

ABD’li Nine West ve Kanadalı Aldo’nun Türkiye temsilcisi, Ortadoğulu perakende devi Landmark. Ek vergilerden sonra yüzde 20-30 zam yapıldığını ve bu durumun satışlara negatif yansıdığını belirten Landmark Türkiye Genel Müdürü Kemal Güven, büyüme hedefinin yarısında kaldıklarını söyledi.

“Landmark birçok coğrafyada iş yapan 10 milyar dolarlık bir şirket ve ben bir anda verginin yüzde 5’ten yüzde 50’ye çıkmasını orada hiç kimseye anlatamadım. Kademeli olmalıydı” diyen Güven, “2 yılda 10 milyon dolar yatırım yapılmıştı. Bu tarz değişiklikler yabancı yatırımcının bakış açısını değiştiriyor. Türkiye’ye güvensizlik oldu. İçeride üretim için konuşuluyor ama böyle anlaşmalar 2 yıldan önce gerçekleşmez” diye konuştu. 

Menekşe Ataselim/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde