Türkeş’e üç koltuk ve ekonomik destek sözü

Türkeş’e üç koltuk ve ekonomik destek sözü

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, MHP yönetimine rağmen “seçim hükümetinde” görev almasının yankıları sürerken “transferle” ilgili yapılan pazarlığın da ayrıntıları netleşti.

Türkeş’e üç koltuk ve ekonomik destek sözü
16px
24px
31.08.2015 07:20
ABONE OLgoogle
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, MHP yönetimine rağmen “seçim hükümetinde” görev almasının yankıları sürerken “transferle” ilgili yapılan pazarlığın da ayrıntıları netleşti.

Buna göre, Tuğrul Türkeş’e, seçim hükümetinde görev alması halinde AKP yönetimi tarafından üç koltuk sözü verildi. Öncelikle bu koltuklardan ilkini seçim hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevi oluşturuyor.

İkinci olarak, Türkeş’e erken seçimde milletvekili adaylığı sözü verilirken seçimlerin ardından kurulacak kabine de bir bakanlık görevi verileceği taahhüt edildi. Bunun dışında, Türkeş’e ekonomik anlamda bazı destek sözleri de verildiği iddia edildi. Türkeş’in transferinin perde arkası şöyle:

BAHÇELİ’Yİ RAHATLATTI

MHP tabanında büyük tepkiye yol açan merhum Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’in, seçim hükümetinde yer alması, MHP yönetiminde çok fazla süpriz olmadı. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve ekibi, Türkeş’in uzun süredir AKP yöneticileri ve Saray ile görüştüğünü biliyorlardı. Bu nedenle, Türkeş’in teklifi kabul etmesi çok fazla şaşkınlığa yol açmadı.

Hatta, MHP yönetiminde kısmı bir rahatlamaya yol açtı. 7 Haziran seçimlerinin ardından MHP’nin koalisyon hükümetine yeşil ışık yakmaması nedeniyle, tabanda bir tepki oluşmuştu. Türkeş’in transferi ile birlikte MHP, yeniden mağdur duruma düştü.

Ve tabandaki tepki de bir anlamda törpülendi. Ayrıca, MHP yönetimi, muhalif hareketin merkezi olarak hareket eden Türkeş’ten de kurtulmuş oldu. Türkeş, siyasi intihar ederek, hem MHP yönetimini rahatlattı hem de tabanın kenetlenmesini sağladı.

TÜRKEŞ’E NE SÖZ VERİLDİ?

Başbakan Yardımcısı Türkeş, tranferi ile ilgili yaptığı açıklamada, Saray ve AKP ile hiç bir anlaşma yapmadıklarını söyledi. Türkeş ve Saray ile yazılı bir anlaşma yapılmadı. Ancak Türkeş’e bir çok söz verildi. Bu sözlerin ilki seçim hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevi verilerek gerçekleştirildi.

İkinci olarak Türkeş’in olası seçimlerde AKP’den milletvekili adayı gösterilmesi geliyor. Bu konudaki karar, Türkeş’in MHP kontenjanından hükümete girdiğini açıklamak için, gizli tutuluyor.

Yani AKP, seçim hükümetinde MHP’nin de yer aldığını uzun süre kullanacak. Seçimlerde ise Türkeş’i MHP’den milletvekili adayı yapılacak. Üçüncü olarak Türkeş’e, olası bir AKP Hükümeti’nde kabinede bakan yapılma sözü verildi. Yani Türkeş’e, Başbakan yardımcılığı, milletvekilliği ve bakanlık olmak üzere üç ayrı koltuk sözü verilmiş oldu.

EKONOMİK DESTEK SÖZÜ

Öte yandan Türkeş’in transferi için ekonomik destek sözü de verilldiği iddia edildi. MHP kulislerinde, Başbakan Yardımcısı Türkeş’in ve yine ülkücü camiadan transfer edilen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’ya ekonomik destek sözü de verildiği konuşuluyor. Bu konudaki iddiaların doğru olup olmadığını ise zaman gösterecek.

MHP’liler, Topçu’nun bir yakının Başbakanlık’ta danışman olarak işe başlatılmasını, Türkeş’in de yakın bir zamanda lüks bir jip satın almasını ekonomik destek sözünün emareleri olarak gösteriyor. Bu konudaki iddiaların ise önümüzdeki dönemde netleşmesi bekleniyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde