Turkcell'in net karı nasıl yüzde 298 arttı?

Turkcell'in net karı nasıl yüzde 298 arttı?

Turkcell'in karı finansal gelirler ve güçlenen TL ile sıçradı. Turkcell'in beklentileri aşan 1. çeyrek karında finansal gelirlerinin artması etkili oldu

Turkcell'in net karı nasıl yüzde 298 arttı?
16px
24px
29.04.2016 15:06
ABONE OLgoogle
Turkcell ilk çeyrek net kârı artan FAVÖK, azalan kur farkı gideri ve vergi giderlerinin etkisi ile geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 298 artarak 563 milyon lira oldu.

Turkcell'i takip eden analistlere göre, şirketin faaliyet performansı ve net kârı beklentilerin biraz üzerinde gelirken, şirketin Kazakistan ve Azerbaycan'daki girişimi Fintur'un kârlılığa yaptığı olumsuz etki, finansal gelirlerdeki artış ve dönem için ayrılan vergi karşılığı ile dengelenmiş oldu.

Burgan Yatırım analisti Murat İğnebekçili, şirketin finansal gelirlerindeki artışın beklentilerin üzerinde gelen finansal sonuçlarda etkili olduğuna dikkat çekti.

İş Yatırım analisti Başak Dinçkoç da yıllık bazda kâr rakamlarında görülen gelişmenin FAVÖK'ün artması ve daha düşük finansal giderlerle ilgili olduğunu belirtti. Dinçkoç, şirketin kendi beklentilerinden daha iyi finansal sonuçlar açıklamasının nedenlerinden birinin de net diğer gelirlerin beklentilerden daha iyi gelmesi olduğunu söyledi.

TEB Yatırım analisti Toygun Onaran ise düşük kur farkı gideri, daha düşük vergi harcamalarının da etkili olduğuna dikkat çekti. Şirketin 2015 yılının ilk çeyreğinde vergi giderleri 234 milyon TL iken, 2016 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 144 milyon liraya geriledi. Benzer şekilde kur farkı giderinin de bu çeyrekte 5 milyon TL'ye düştüğü görüldü. 

'SERBEST NAKİT AKIŞI ZAYIF KALACAK'

Şirketin cirosunun, Türkiye'de yaşanan mobil data ve sabit internet büyümesinden de olumlu katkı sağladığı görülüyor. Turkcell'in gelirlerinin yüzde 91'ine karşılık gelen Türkiye gelirleri data ve hizmet gelirlerindeki artış dolayısıyla yüzde 10 artışla 2,9 milyar TL'ye yükseldi. 

Analist İğnebekçili şirketin yatırım harcamaları yüksek olduğu için serbest nakit akışının da ekside seyretmiş olduğuna dikkat çekti ve zayıf serbest nakit akışının devam edeceğini öngördü.

İğnebekçili, "2016 yılında 4,5G lisasınsı ile ilgili taksit ödemeleri devam edecek. Bununla birlikte şebeke ve ağ yatırımları da devam edecek. Dolayısıyla 2016 yılı, Turkcell'in serbest nakit akışının zayıf kaldığı ve net borçluluğunun arttığı bir yıl olacak" değerlendirmelerini yaptı.

TURKCELL'İN KENDİ AÇIKLAMALARI İLE ÇEYREK DEĞERLENDİRMESİ

Şirketten KAP'a gönderilen ilk çeyrek mali tabloları ve basın bültenindeki açıklamalarında artışın nedeni olarak şu ifadelere yer verildi:

"Vadeli mevduat faiz gelirlerindeki azalış, Fintur katkısındaki düşüş ve kredilerden ve 4.5 G borcundan kaynaklanan faiz giderlerindeki artışa rağmen, kardaki artış FAVÖK ve azalan kur farkı gideri ve vergi giderlerinden kaynaklandı. 2016 birinci çeyreğinde proforma net kar yüzde 15.1 yükselişle 544 milyon TL oldu."

Şirketin ilk çeyrek satış gelirleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 3.2 milyar lira oldu.

Açıklamada, Turkcell Türkiye gelirlerinde ve FAVÖK'ünde sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 10.6 büyüme ve yüzde 31.3 FAVÖK marjı ile; Turkcell Türkiye gelirlerinin yüzde 42'sini oluşturan data ve servisler gelirlerinde yüzde 31.1 büyüme olduğu belirtildi.

Turkcell ayrıca, Turkcell Türkiye ve grup gelirlerinde yüzde 8‐10 büyüme, grup FAVÖK marjında yüzde 31‐33 ve grup operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranında yüzde 20 civarında olan hedeflerini koruduğunu da açıkladı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde