Turkcell'de yeni hamle: Ortaklardan kim gidecek?

Turkcell'de yeni hamle: Ortaklardan kim gidecek?

Çukurova yeni bir hamleye hazırlanıyor

Turkcell'de yeni hamle: Ortaklardan kim gidecek?
16px
24px
27.07.2014 06:13
ABONE OLgoogle
Karamehmet’in Turkcell’i bırakmama niyetini ortaya koyması, buna devletin Ziraat Bankası yoluyla destek vermesi sonrası dengeler değişecek. Çukurova yeni bir hamleye hazırlanıyor.
 
Açıkçası Rus Altimo, Mehmet Emin Karamehmet’in 1.6 milyar dolarlık krediyi bulmasını beklemiyordu. Gözde Girişim’e BDDK ve Hazine’nin onay vermemesi bu beklentiyi güçlendirmişti. 
 
Karamehmet’in bir kamu bankası olan Ziraat’den kredi desteği sağlaması Ruslar için tam bir sürpriz ve büyük şok oldu. Çünkü bu kredinin ticari anlamının yanında ciddi bir siyasi mesajı da bulunuyor. Açık açık Ruslar’a ‘Turkcell’i terket’ denmiş oluyor. 
 
Karamehmet de ikinci hamleye hazırlanıyor. Rus Altimo’daki rehinli hisseleri alacak olan Karamehmet ikinci hamlede Rus Altimo’nun elindeki diğer yüzde 13.22’lik hisseyi isteyecek.
 
Hayat daha mı zor?
 
Karamehmet Privy Council’den ek süre istediğinde ve kredi arayışına girdiğinde Turkcell’in ortaklarından Rus Alfa Group’un telekom varlıklarını yöneten şirketinin CEO’su Alexei Reznikovich’den ilginç mesajlar gelmişti.
 
Reznikovich “Çukurova, TeliaSonera ve Alfa’nın olduğu yapıda karar almak oldukça güçtü ve bu nedenle pek de iyi olmayan şeyler yaşandı. Bir uzlaşmaya varmak zordu. Çukurova hisselerini geri alırsa, aynı statüko devam edecek. Hayat çok daha zor olacak. Eğer Çukurova ayrılırsa ve Telia ile kalırsak kurumsal yönetişim sorunları çözülecek. Ancak tersi bir üçlü yapıda bunların nasıl çözüleceğini düşünemiyorum” demişti, Reuters’e verdiği demeçte. Önünde Reuters ekranı olan tüm finans kuruluşları da bu tehditkar sözleri okumuştu.
 
Karamehmet hayat zor olacak mesajına rağmen kaynağı bulup hisseleri geri alma niyetini ortaya koydu. Reznikovich’in aba altından sopa gösteren sözlerine rağmen bir kamu bankası olan Ziraat Bankası da Karamehmet’e bu operasyon için tek kalemde 1.6 milyar doları vermekten çekinmedi. Demek ki Karamehmet için Turkcell’de hayatın daha zor olacağını düşünmüyor.
 
Ancak Turkcell’de üçlü yapı faaliyetleri kilitliyorsa ki kilitlediği ortada, biri için hayat gerçekten zorlaşacak demektir. O taraf da muhtemelen Rus Altimo olacak.
 
Karamehmet yüzde 13.8’lik rehinli hisseyi aldıktan sonra vakit geçirmeden ikinci hamlesine de start verecek. Rus Altimo aleyhine dava açacak.
 
O davada Ruslar’ın 2005 tarihli anlaşmaya uymadığını, şirkette anlaşmada yazdığı gibi kendileri ile değil, TeliaSonera ile işbirliği yaptığını ve anlaşma şartlarına uymadığını savunacak. Mahkeme bu iddiayı kabul ederse Ruslar’ın elinde kalan yüzde 13.22’lik hisseyi de geri isteyecek. O hisseleri de aldığında Turkcell’de yine hakim ortak olarak durumunu sağlamlaştıracak. Ruslar’ın ayrılması demek, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’de Karamehmet hakimiyetinin yeniden kurulması anlamına gelecek. Bu da Turkcell’deki kilidi çözecek.
 
Yerli grup opsiyonu
 
Karamehmet’in ikinci hamlesine yani yüzde 13.22’lik hisseyi satın alma hamlesine bir Türk grup da yardım edebilir. Bu olasılık canlılığını koruyor. Yani Rus Altimo’nun yerini bir Türk grup alır ve Turkcell’i kilitleyen yapı sonlanarak daha uyumlu bir ortaklık yapısı kurulabilir.
 
Mehmet Emin Karamehmet’in Ziraat Bankası’ndan krediyi alırken, kağıda dökülmeyen şartlardan birinin bu opsiyon olduğu konuşuluyor. O yerli grubun kim olacağını da Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan’ın işaret etmesi bekleniyor.
 
Altimo: 1 Ağustos’ta ödeme yapılmazsa hisseler bizde kalır
 
Altimo’nun Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, “İngiliz Yüksek Mahkemesi ödeme  için 1 Ağustos 2014 tarihini son ödeme tarihi olarak belirledi” dedi. Turkcell’in sorunlu hisselerine ilişkin İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin  (Privy Council) onayladığı anlaşmanın detaylarını değerlendiren Dumalkin, Çukurova ile Alfa’nın, Çukurova hisseleri geri alması halinde Alfa’nın haklarının tam olarak korunması konusunda anlaşmayı başardığını anlattı. Dumalkin, “Eğer 1 Ağustos’a kadar ödeme gerçekleşmeze Turkcell’deki sorunlu hisseler Alfa’da kalır” dedi.

Ercan İnan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde