Turkcell: Biz de FETÖ'den şikayetçi olacağız

Turkcell: Biz de FETÖ'den şikayetçi olacağız

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, FETÖ’nün militanlarının özel şirketlere de kumpas düzenlediğini belirterek, “Şikâyetçi olacağız. Bize de illegal yollarla ekonomik zulüm yaptılar” dedi

Turkcell: Biz de FETÖ'den şikayetçi olacağız
16px
24px
22.08.2016 08:52
ABONE OLgoogle
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ile Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kamudaki unsurlarının özel sektörü kurmaca dosyalarla nasıl etkilediğini, yatırımları engellemek için neler yaptıklarını, denetim adı altında ne tür müeyyidelerle karşılaştıklarını konuştuk.

 Birçok kamu kuruluşuna sızan FETÖ mensuplarının sizin sektörünüze olumsuz etkisi oldu mu?

Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekasını, Türk milletinin huzurunu ve refahını hedef alan bu terör örgütünün, devletin kendilerine sağladığı imkânları kötüye kullanan bazı mensupları bize de çok büyük sıkıntılar yaşattı. Devletimiz tarafından yürütülen hukuki süreçte, verilen maddi-manevi zararların tazmin edilebilmesi ve hakkın yerini bulması adına biz özel sektör temsilcilerine de ciddi sorumluluklar düşüyor. Öncelikle, bu illegal örgütün karşısında duran, vatanını milletini seven fedakâr kamu çalışanlarını tenzih ederek söylemek isterim ki, bu örgüt, devletimizin hayati mevkilerine sızarak ülkemizin maddi-manevi kaynaklarını sömürdüğü gibi; bizim de haklarımızı gasp etmek için türlü oyunlara başvurdu. Kamu çalışanı sıfatları ile kendilerine tahsis edilen yetkileri kötüye kullanan bu örgütün militanları, yine, bu kurumların asıl varlık sebepleri sorumlu oldukları sektörlere rehberlik etmek olduğu halde, bu amaçlarından saparak, bağlantılı oldukları FETÖ/PDY mensubu çetelere çıkar sağlayacak şekilde, bizlere olmadık alanlarda akla sığmayacak müeyyideler uygulatıp, cezalar kestirip, şirketlere denetim, soruşturma, inceleme adı altında legal görünümlü illegal yollarla adeta ekonomik zulüm yaptılar. Bunların yakasını asla bırakmayacağız.

BİZ DE ŞİKÂYETÇİ OLACAĞIZ 

 Ne yapacaksınız?
Hak gaspı yaparak ülkede yatırımı, istihdamı, büyümeyi ve gelişmeyi engellemeye çalışan bu örgüt mensuplarının hepsi; yine illegal yollarla elde ettikleri makam ve unvanların arkasına saklanarak yaptıkları yasadışı işlerin ve uğrattıkları haksızlıkların hesabını bağımsız yargı karşısında verecek. Tüm dava, takip ve şikâyet haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğiz. Bir yandan Türkiye'nin yerli ve yabancı tüm yatırımcılara hitap eden bir cazibe merkezi olmasını engellemek için, diğer yandan da FETÖ'ye haksız çıkar kapısı oluşturmak için kurgulanan bu dosyaların devletimiz tarafından tekrar ele alınacağından endişe duymuyoruz.

ORTAK ALTYAPI PLATFORMUNDA İLK ADIMI ATTIK

 Ortak altyapı şirketinde son durum nedir?
Türkiye'nin 2023 hedeflerine erişebilme yolunda önemli bir kilometre taşı fiber yaygınlığın artırılabilmesi. Bilgiye ulaşımı kolaylaştırmamız ve hızlandırmamız gerekiyor. Bunun yolu da kentsel dönüşüm gibi dijital dönüşüm yapmaktan geçiyor. Biliyorsunuz, Turkcell Superonline ile birlikte Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği üyesi şirketler bir araya gelerek ortak altyapı şirketi kurmak için görüşmelere başladık. Başta fiber olmak üzere güçlü bir telekomünikasyon altyapısı için işbirliğinin ilk adımını atmış olduk. Atılan bu adımla ülke kaynaklarımız boşa harcanmamış olacak.

CEZA KESİP HAKSIZ TALEPLERDE BULUNDULAR

 Somut bir örnek verebilir misiniz?
Tüm yasal yükümlülüklerimizi harfiyen yerine getirmemize rağmen, kurumlar tarafından, aradan yıllar geçtikten sonra, geçmişe yönelik inceleme, denetim ve soruşturmalar yaptırılmak suretiyle, gerek bize ve gerekse sektördeki diğer mobil işletmecilere on milyonlarca TL mertebesinde cezalar kesildi. Tahakkuklar gönderildi ve bu haksızlığa karşı başlattığımız hukuki süreçlerde de, yine aynı karanlık yüzler, kendilerinin haksız taleplerine karşılık vermediğimiz için bu sürecin aleyhimize sonuçlanması adına ellerinden gelen her şeyi yaptılar.

30 BİN KİŞİ MAĞDUR OLDU?

 Son zamanlarda Turkcell'den ADSL bağlatmakta sıkıntı yaşadığını anlatanlar var. ADSL bağlama konusunda bir sıkıntınız mı var?
Fiberin dışında sektörde ADSL/VDSL'de altyapı kullanım sorunu yaşanıyor. Yasalara göre DSL internet aktivasyonunda bu konuda hakim olan operatörle birlikte çalışmanız gerekiyor. Ancak yine yasal boşluklar kullanılarak "Port yok, müşteriye ulaşamadık ya da müşteri iptal etmek istiyor" gibi bahanelerle aktivasyon süreci engelleniyor. Sadece üç ayda 30 bin kişinin evine internet bağlayamadık. Müşteri de kaybetmiş olduk. Örneğin, geçen yıl DSL abonelikleriyle ilgili taleplerin aktivasyona dönüştürülme oranı yüzde 70'in üzerindeydi, bugün oran yüzde 50'ye geriledi. Yaşanan sorunlar mevcut aboneler için de zorluklar yaratıyor. Onların da arıza süreçlerinde sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü, arıza çözüm taleplerini de yine altyapısını kullandığımız hakim operatöre iletmek durumundayız. Önümüze engeller çıkıyor. Örneğin aynı talebi ilk ilettiğimizde 'sorun bizden kaynaklı değil' cevabı alıyoruz. Daha sonra aynı sorunu ilettiğimizde sorunun kendilerinden olduğunu kabul ederek çözüyorlar.

ADSL ZARARI 1.5 MİLYON

 Bu anlattığınız ADSL sorununun maliyeti nedir?
Türkiye'de ortalama aylık internet faturasının yaklaşık 50 TL olduğunu düşünürsek, son üç ayda 30 bin aboneye hizmet veremememizden doğan zararı hesapladığımızda ortaya 1.5 milyon lira gibi bir rakam çıkıyor. Önceliğimiz vatandaşın mağduriyeti, sonra bizim gibi şirketlerin gelir kaybı... Bu durum operasyonel olarak da bizi zor durumda bırakıyor. Sonuçlanamayan aktivasyon süreci nedeniyle geri dönüşü olmayan yıllık 3 milyon liralık sadece çağrı merkezi giderimiz oluyor.

FİNANSMAN ŞİRKETİ DÖRDE KATLADI

 Turkcell Finansman A.Ş.'de ne kadar kredi kullandırdınız?
Şimdiye kadar 1.5 milyar TL'ye yakın kredi kullandırıldı. Haziran sonunda şirket üzerinden kullanılan kredi adedi 883 bine ulaştı. Bu dönemde sektörde diğer şirketlerin kullandırdığı toplam kredi adedi ise 193 bin adet. Yani Turkcell Finansman tüm sektörü 4'e katladı.

Dilek Güngör/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde