Türk tekstilcilerinin Amerikan rüyası gerçek oluyor

Türk tekstilcilerinin Amerikan rüyası gerçek oluyor

Doların değer kazandığı, Ekonomi Bakanlığı’nın ABD’yi hedef pazarlara dahil edip, fuar ve ticari heyetleri desteğini artırdığı bir dönemde Türkiye’nin Amerika rüyası gerçek oluyor.

Türk tekstilcilerinin Amerikan rüyası gerçek oluyor
16px
24px
20.10.2014 15:42
ABONE OLgoogle
ABD’nin en büyük moda ve hazır giyim fuarı Magic Show- Las Vegas’ın Başkanı Christopher Griffin ve Uluslararası Satış Müdürü Bob Berg, İHKİB’in davetiyle geldikleri İstanbul’da ABD pazarındaki fırsatları anlattı.
 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Amerika’da kaybedilen pazarı yeniden kazanmak için kolları sıvadı.

ABD’nin en büyük moda ve hazır giyim fuarı Magic Show- Las Vegas’ın Başkanı Christopher Griffin ve Uluslararası Satış Müdürü Bob Berg, İHKİB’in davetiyle geldikleri İstanbul’da ABD pazarındaki fırsatları anlatırken, Türkiye’yi Çin’in alternatifi olarak gördüklerini söylediler.

100’ün üzerinde firmanın üst düzey temsilcisinin katıldığı toplantıda Magic Show’un Başkanı Christopher Griffin, ABD pazarı hakkında tüyolar verirken, ABD pazarında Çinli firmalara karşı rekabet avantajı sırlarını da açıkladı.  Türk hazır giyim, deri konfeksiyon ve ayakkabı sektörünün ABD’de büyük şansa sahip olduğunu belirten Christopher Griffin, katılımın yoğunluğundan etkilendiklerini ve memnun olduklarını belirtti. 

MAGIC SHOW, AMERİKA İLE SINIRLI DEĞİL

2013’te Türkiye’nin ABD’ye 384 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Griffin, “Türkiye, Amerikan pazarından yeterince istifade edemedi. Bu yüzden tam da zamanı diyoruz. Çin’e alternatif arayan Amerikalı satın almacılar Türk firmalarını görmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

Bu fuarın Amerika pazarı ile sınırlı görülmemesi gerektiğini vurgulayan Griffin, “Organizasyona birçok ülkeden satın almacılar ve ziyaretçiler geliyor. Avrupalı üst düzey markalar gelip bir Japon veya Kanadalı alıcıyla el sıkışabiliyor” dedi.

ABD pazarında tüketicilerin satın alma profillerine ilişkin bilgiler veren Magic Show Uluslararası Satış Müdürü Bob Berg ise yaşanan ekonomik krizi geride bırakan ABD’ye, Türkiye’nin ihracat yapması için doğru zaman olduğuna dikkat çekti.

ABD açısından Çin’e alternatif aradıklarını söyleyen Berg, birtakım bölgesel gelişmeler, yerel pazarların gelişmesi ve artan maliyetler karşısında Çin’in düşüşe geçtiğini söyledi.

NEW YORK, TORONTO, LOS ANGELES VE CHARLOTTE İÇİN KOLLARI SIVADIK…

Toplantıya Başkanlık eden İHKİB AB, ABD, Uzakdoğu Ülkeleri ve Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Özkan Karaca ise ABD'nin önemli fuarlarına milli katılım yapmak; New York, Toronto, Los Angeles ve Charlotte’a ticaret heyetleri düzenlemek için kolları sıvadıklarını söyledi.

Türkiye’nin dünyanın altıncı, Avrupa'nın ikinci büyük hazır giyim ihracatçısı olduğunu kaydeden Özkan Karaca, örme grubunda dünya üçüncüsü, denim ve çorapta  ise dünya ikincisi konumunda bulunduğunu kaydetti.

Özkan Karaca, 2007 yılı sonuna kadar yüksek seyreden ABD ihracatının, kotaların kalkması ve doların değer kaybetmesi ile düştüğünü, son aylarda ise doların değer kazanması ile yeniden Türkiye’nin şansının artırdığını belirtti.

“Ekonomi Bakanlığımızın ABD'yi ‘Hedef Pazar Ülkeleri’ içine alması, bu ülkeler için fuar
desteklerini yüzde 70’e çıkarması ve her firmadan 3 kişinin uçak biletini karşılaması bizi cesaretlendirdi” diye konuşan Karaca, “Fuar ve ABD pazarıyla ilgili bilgi almak için Magic Show Fuarı’nın en önemli yetkililerini İstanbul'a davet ettik” dedi.

Özkan Karaca, son günlerde AB’nin en güçlü ekonomileri için bile daralma tehdidinin tartışıldığına dikkat çekerek, böylesi bir ortamda dünyanın en büyük pazarı olan ABD’ye ihracatın artırılması gerektiğini söyledi.

Karaca, “Bazı hammaddelerimizi dolar bazında temin ediyoruz. Bu AB ülkelerine yaptığımız ihracatta kar oranımızı düşürüyor. Rakiplerimizin dolar bazında satış yapması paritenin dolar lehine yüzde 15 civarında yükselmesine bağlı olarak aramızdaki fiyat farkını azaltıyor. Bu dönemde tüm hazır giyim firmalarını Amerika’da boy göstermeye davet ediyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere yetkililere sesleniyorum: ABD ve AB serbest ticaret anlaşması yaparsa kesinlikle dışarıda kalmamalıyız, şimdiden gerekli girişimlere başlamalıyız” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde