Türk tekstilcilerden Sabancı için flaş açıklama

Türk tekstilcilerden Sabancı için flaş açıklama

Sabancı Holding’e ait SASA Polyester’in yabancılara satışını şikayet eden İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Erdemoğlu Holding'e satışı için ne dedi?

Türk tekstilcilerden Sabancı için flaş açıklama
16px
24px
15.01.2015 13:30
ABONE OLgoogle
Sabancı Holding’e ait SASA Polyester’in yurtdışı sermayeli bir şirket yerine Gaziantep merkezli Erdemoğlu Holding’e satış işleminin Türk tekstil sektörüne rahat nefes aldırdığını dile getiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdamda yükünü sırtlayan tekstil sektörünün, SASA’nın satışında alınan kararla milli sanayimiz olduğu bir kez daha tescillenmiş oldu” dedi.

SASA’nın geçen yıl Tayland merkezli Indorama Ventures Public şirketinin Hollanda iştirakine satışının gündeme gelmesi sonrası konuya itirazlarını dile getiren İTHİB Başkanı Gülle ise “Sektör olarak fiyat dezavantajına rağmen SASA’yı tercih ederken, firmanın satılmasını doğru bulmuyoruz. Gerekirse aramızda para toplayıp SASA’yı biz alalım, yeter ki milli bir işletme olarak kalsın. Sakıp Ağa hayatta olsaydı satmazdı” demişti.

Türk tekstil sektörünün motivasyonunu olumsuz etkileyen gelişme sonrası Sabancı Holding ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Gülle, “Sakıp Sabancı’nın mirası olarak gördüğü SASA’nın milli bir değeri var. Sakıp Ağa sektörümüzün eli öpülesi liderlerinden biriydi. Onun büyük çabalarla kurup büyüttüğü ve arkasından gelen binlerce firmaya can ve güç veren bu eseri yabancıların eline gitmemeliydi” dedi.  

Köfte markası bile daha pahalı satılıyor

Tekstilin milli sanayi olduğu bir kez daha tescillendi

Tekstilin Türkiye’nin milli sanayisi olduğunu vurgulayan Gülle, şunları söyledi:

“SASA’nın ürettiği polyesterde tasarrufun yabancıların eline bırakılması, Türkiye’de hiç kimse için iyi olmazdı. Biz kamuoyunun dikkatini çekmek için güçlü bir itiraz geliştirdik. Amacımız sektörü korumak ve milli birikimlerimize dikkat çekmekti. Türkiye’nin sanayi tarihini yazan birkaç gruptan biri olarak Sabancı Holding büyüklüğüne yakışan kararı verdi ve SASA’yı Erdemoğlu Holding’e satarak herkes için en doğru olanı yaptı. Umarım bu satış hem alan hem de satan için hayırlı olur. Bizim dileğimiz büyüklerin olduğu kadar, sektörün diğer oyuncularının da kazanmasıdır.”

Sabancı, SaSa'yı Türk şirketine sattı​

Sektör Uluslar arası tekele mahkum olmaktan kurtuldu

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Hindistanlı Indorama firması elyaf iplik sektöründe uluslararası tekel oluşturmaya çalışan bir firma, SASA'yı alarak ülkemizi de bu tekele mahkum etmek istiyorlardı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “SASA'nın yerli bir firma tarafından satın alınması sektörü memnun etmiş ve bizleri tekel ortamından kurtarmıştır.”

GÜLLE, REKABET KURULU'NA ŞİKAYET ETMİŞTİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Sabancı Holding’in gözden çıkardığı SASA için “Köfte markası bile daha pahalıya satılıyor. Elbette şirketlerin kararlarına karışma hakkımız yok. Ancak bizler Türkiye’de üretmek adına tarafız. Bu satışa da karşıyız ve konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceğiz” açıklamasını yapmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde