Türk tavuğuna Irak'tan vergi engeli

Türk tavuğuna Irak'tan vergi engeli

Dünya piliç eti ticaretinde dördüncü sırada yer alan Türkiye, en büyük pazarı Irak’ı getirilen ek vergiler sonrası kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. K

Türk tavuğuna Irak'tan vergi engeli
16px
24px
26.02.2015 05:59
ABONE OLgoogle
Dünya piliç eti ticaretinde dördüncü sırada yer alan Türkiye, en büyük pazarı Irak’ı getirilen ek vergiler sonrası kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya.

Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde bu hafta başından itibaren uygulamaya konulan yeni vergilendirme ile Habur sınır kapısından Irak’a giriş yapan Türk piliç etine ton başına 290 dolar vergi ödenmesini kararlaştırdı. Daha önce kesilen vergi 35 dolardı.

Daha önce 35 dolar olan bu ücretin bu kadar yükselmesinin sektörde moralleri bozduğunu ifade eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Sait Koca, “Irak’a geçen yıl 226 bin 734 ton tavuk eti ihracatı gerçekleştirdik. Parasal değeri ise 443 milyon dolar seviyesinde. Eğer bu karar düzeltilmezse en büyük ihracat pazarımızı sektördeki rakibimiz Brezilya’ya kaptırabiliriz” dedi.

İRAN DA PARA ALIYOR

Habur Sınır Kapısı dışında tek yolun İran üzerinden gitmek olduğuna değinen Koca, “Onlar da TIR başına 100 dolar geçiş ücreti alıyor. Ekonomi Bakanlığı birşeyler yapmak zorunda. Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. Onlarda ilgilendiklerini, uğraştıklarını söylüyor. Ancak uğraşıyoruz değil çözüyoruz demeliler” dedi.

Kararın düzeltilmemesi halinde üretimlerini azaltmak zorunda kalacaklarını belirten Koca, Irak’tan sonra gelen ikinci pazara ihracat ise 20 bin ton seviyelerinde olduğunu kaydetti.  Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin uygulamaya aldığı yeni vergilendirme ile Türk pilicinin Irak’a daha düşük vergi ile ihracat yapan Brezilya, İran gibi diğer ithalatçılara kırdırıldığını söyleyen Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Diğer gümrük kapılarından Irak’a giren ve Brezilya ile İran’dan ithal edilen piliç etine uygulanan vergi ise ton başına 35 dolar. Bu farklı uygulama ile Türk piliç eti, tonda 255 dolar daha pahalı kalıyor ve rekabetten olumsuz etkileniyor” dedi.

YUMURTA DA TEHLİKEDE

SADECE tavuk eti için değil yumurta da ek vergilerin getirildiğini ifade eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, “Şu anda Irak yumurta yüklü TIR’lardan 4 bin dolar vergi alıyor. Bu karardan önce böyle bir uygulama yoktu. Türkiye’den Irak’a haftada 250 TIR yumurta gönderiliyor. Geçen yıl toplamda 410 milyon dolarlık yumurta ihracatı gerçekleştirdik. Bunun yüzde 90’ı Irak’a yapılıyordu. Ancak Ekonomi Bakanlığı görüşmelerini sürdürüyor. Bugün yarın bu işin çözüleceğini umuyoruz” diye konuştu.

Burak Coşan/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde