Türk tankları Suriye topraklarına girdi

Türk tankları Suriye topraklarına girdi

Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdiğini, harekatın sürdüğünü bildirdi.

Türk tankları Suriye topraklarına girdi
16px
24px
24.08.2016 09:46
ABONE OLgoogle
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve "Fırat Kalkanı" adı verilen harekat kapsamında tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdiği bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri, Suriye'nin Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi için askeri harekât başlattı. Türk ordusuna ait tanklar Suriye topraklarına girdi. 

Tanklar, saat 11'de Suriye topraklarına girdi.

TSK, harekâta 'Fırat Kalkanı' adını koydu. "Fırat Kalkanı" operasyonu çerçevesinde 81 hedefe 294 atış yapıldığı belirtildi.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına karşı yoğun top atışları yapılıyor. IŞİD'le mücadele eden TSK'nın operasyonlarının, koalisyon güçlerinin yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağladığı belirtildi. Harekâtla yeni göç dalgalarının önlenmesinin, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılmasının ve bölgenin IŞİD'den arındırılması hedeflendiği vurgulandı.

Cerablus ve Keklice vuruluyor

Askeri kaynaklar, "Keklice ve Cerablus bölgesinde tespit edilen hedeflere F-16'lar hava taarruzu icra ediyor. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür DEAŞ hedefleri vuruluyor" açıklamasını yaptı.

12 hedeften 12'si de tam isabetle vuruldu

 Saat 07:50 itibariyle Hava Kuvvetleri tarafından vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vurulduğu Genelkurmay Başkanlığı tarafından teyit edildi. Daha sonra 12. hedefin vurulduğu da teyit edildi.

TSK, harekata katılan birimleri de açıkladı.

Verilen bilgiye göre, 

Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil),
Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar - ÇNRA) ,
Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,
Muharebe birlikleri,
Lojistik destek unsurları,
Lojistik destek unsurları,
Hava Kuvvetleri'nin hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil)
Açıklamada, "Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarımızla açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edilmiştir." denildi. 

 Komuta kademesi Genelkurmay'da

Askeri kaynaklar; "Harekâtın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargâhındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi'nde (Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve J Başkanları) ve Kuvvet komutanlıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet Komutanları ve karargâhın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor" dedi.

1500 ÖSO üyesi içeri girdi

Sınırın Türkiye tarafında yaklaşık 1500 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi, Cerablus'a girmek için bekliyordu. 

Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde Askeri kaynaklar, ÖSO üyelerinin, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerdeki Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğu bildirildi. 


 
Cerablus, Karkamış'ın karşısında 

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bir tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı.

Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü. 

Dün de Cerablus'tan atılan havan topları Karkamış'a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde