Türk iş dünyası Ürdün'de yatırım fırsatı arıyor

Türk iş dünyası Ürdün'de yatırım fırsatı arıyor

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ürdün’de 1 milyar dolara ulaşan yatırımları artırmayı ve buradaki su ve alt yapı projelerinden daha fazla pay almayı istediklerini söyledi.

Türk iş dünyası Ürdün'de yatırım fırsatı arıyor
16px
24px
14.02.2017 12:12
ABONE OLgoogle

TOBB öncülüğündeki iş adamı heyeti, ticareti artırmak için Ürdün’e çıkarma yaparak, Ürdün Başbakanı Al Mulki ve Maliye, Su İşleri, Ulaştırma, Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Bakanları ile görüştü. Ardından yoğun bir katılımın olduğu Türkiye-Ürdün İş Forumu’na katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ürdün’de 1 milyar dolara ulaşan yatırımları artırmayı ve buradaki su ve alt yapı projelerinden daha fazla pay almayı istediklerini söyledi.

50’yi aşkın işadamından oluşan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, Ürdün’e çıkarma yaptı. Amman’da Ürdün Başbakanı Hani Al Mulki tarafından kabul edilen TOBB Heyeti, Başbakan Al Muki ile ekonomik ilişkileri ve sorunları masaya yatırma fırsatı buldu. Görüşmeye Ürdün’ün Maliye, Su İşleri, Ulaştırma, Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Bakanları da katıldı.

Ürdün Başbakanı ile görüşmenin ardından Türkiye-Ürdün İş Forumu’na katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirtirken, Ürdün’de su ve alt yapı projelerinde Türk firmaları için daha fazla pay almayı istediklerini söyledi. Foruma; Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Yarub Qudah, Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti ve Amman Büyükelçisi Murat Karagöz ile birlikte çok sayıda işadamı katıldı. Yoğun bir katılımın gözlendiği Forum’da 50’si TOBB heyetinden 145 civarında da Ürdün’den işadamı yer aldı. 

Konuşmasında 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’ndan çok şey umut ettiklerini ancak sürecin işlemesinde bazı sıkıntılar bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Şu an 1 milyar dolara ulaşan yatırımlarımızı arttırarak, Ürdün’de daha fazla iş yapmak istiyoruz. Türk firmaları olarak Ürdün’deki altyapı, üstyapı, ulaşım, su ve enerji projelerinde daha fazla pay almak istiyoruz. Sadece burada değil, Ürdünlü firmalarla ortaklıklar kurarak Türkiye’de ve üçüncü ülkelerdeki yatırım fırsatlarını da birlikte değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, “İş adamlarımızın yaptığı her anlaşma ülkeye hizmettir, bölgeye hizmettir, ibadet kadar kıymetlidir” derken, işadamlarının yaptığı her ortaklığın, bölgenin huzuru için atılmış tohum olduğunu bildirdi. TOBB Başkanı, “Biz iş dünyası olarak bu coğrafyayı bir refah havzası haline getiririz. İdarecilerden para pul istemiyoruz. Tek isteğimiz ticaret için, yatırım için önümüzü açın” dedi.

Ürdün’de önemli fırsatlar var

Petrol ve doğalgazı bulunmayan Türkiye’nin girişimcilerinin gücü ile büyük başarılara imza attığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Ürdün’deki fırsatlara da değindi. Ürdün’deki yoğun göçmen nüfusunun büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Çünkü Türkiye olarak biz bunu yaşadık. Türkiye’nin batısındaki pek çok şehrin sanayileşmesi ve zenginleşmesinde, 100 yıl önce Balkanlardan gelen soydaşlarımızın çok büyük etkisi oldu. Onların açtıkları küçük iş yerleri, zamanla büyüyerek dev fabrikalara dönüştü. Şimdi biz Ürdün’de aynı fırsatı görüyoruz. O yüzden daha fazla girişimcimizi buraya getirmek istiyoruz. Kadınların, gençlerin ve göçmenlerin girişimci olması ile ilgili ortak projeler yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Huzur-Ticaret-Zenginlik kavramlarının birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğundan söz eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde ve coğrafyamızda huzur ve zenginlik istiyorsak, bunun yolu anahtarı birbirimizle daha fazla ticaret yapmaktan geçiyor” ifadesini kullandı.

Ürdün Ticaret Odası Başkanı’ndan birlikte iş yapma teklifi

Ürdün Ticaret Odası Başkanı Senatör Nael Al Kabariti ise konuşmasında Türk işadamlarına “İkinci evinize hoş geldiniz. Özel sektör olarak yan yana durmalı, Türkiye ile beraber daha fazla iş yapmalıyız” diye seslendi. Rakip değil, ortak olmak gerektiğini anlatan Kabariti, “Ürdün’de büyük imkânlar var. Gelin birlikte iş yapalım. Ürdün güvenlikli bir ülke” ifadesini kullandı.

Forum sonrasında iki ülke heyetleri arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde