Türk iç giyimci 1 milyar dolarlık zengin Arap pazarına odaklandı

Türk iç giyimci 1 milyar dolarlık zengin Arap pazarına odaklandı

Türk hazır giyimciler, yaklaşık 1 milyar dolarla iç giyimde dünyanın dokuzuncu büyük ithalatçısı konumunda bulunan Birleşik Arap Emirlikleri pazarından daha fazla pay almak için vites yükseltti.

Türk iç giyimci 1 milyar dolarlık zengin Arap pazarına odaklandı
16px
24px
15.05.2017 08:21
ABONE OLgoogle

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) koordinasyonunda bir araya gelen İç Giyim ve Yatak Kıyafetleri Markaları Kümesi, BAE’ye ihracatı en az ikiye katlamayı hedefliyor.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, BAE’nin Suudi Arabistan’dan sonra bölgenin en büyük ekonomisi olduğunu hatırlattı. Tanrıverdi, 2016’da Türkiye’nin toplam ihracatında 3 milyar dolarla 11’inci sırada yer alan BAE’nin, hazır giyim ihracatında 142 milyon dolarla 19’uncu sırada kaldığını bildirdi.

Özellikle iç giyim markalarının gücünü kullanarak bu ülkedeki pastadan daha fazla pay almak istediklerini vurgulayan Tanrıverdi, şöyle devam etti:

TÜRKİYE DÜNYANIN 9’UNCU BÜYÜK İÇ GİYİM TEDARİKÇİSİ

“Dünyada 2015 yılında yaklaşık 510 milyar dolara ulaşan dünya hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 35,4 milyar dolarlık kısmını, diğer bir ifade ile yaklaşık yüzde 6,9’unu iç giyim ve yatak kıyafetleri oluşturuyor. Türkiye olarak dünyanın 9’uncu büyük iç giyim tedarikçisi konumundayız. 2016’da 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatımızın yaklaşık 750 milyon dolarlık kısmını iç giyim ürünleri oluşturuyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri ise dünyanın 9’uncu büyük iç giyim ithalatçısı. Yılda 1 milyar dolar civarında ithalat yapıyorlar. Firmalarımızın bu pazardan hak ettikleri payı aldıklarını söyleyemeyiz. Biz halen 7,5 milyon dolar olan BAE’ne iç giyim ihracatımızı en az iki katına çıkarma hedefiyle planlarımızı yapıyoruz.

Bu hedef doğrultusunda İHKİB öncülüğünde küme firmalarımızla geçen ay Dubai Emirliği’nde düzenlenen International Apparel and Textile’de yerimizi aldık.  2018 yaz koleksiyonlarını sergileyen firmalarımızı Dubai’de yerleşik en büyük 4 büyük markanın satın almacıları ile görüştürdük.  Son bir aydır bu görüşmelerin pozitif sonuçlarını almaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” 

NAZIM KANPOLAT: TÜRK MARKALARI KALİTE VE TASARIMLARIYLA ÖVGÜ ALIYOR

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat da,  İç Giyim ve Yatak Kıyafetleri Markaları Kümesi’nin  Ekonomi Bakanlığı Desteği ile 2015 Haziran ayında faaliyetlerine başladığını hatırlattı.

Daha önce Fransa, İran ve Fas pazarlarında İHKİB öncülüğünde çalışmalar yapan küme firmalarının “International Apparel and Textile”e ilk kez katılım gösterdiklerini belirten Kanpolat, “Dubai’de yerleşik olanların dışında Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Hindistan, Azerbaycan, Iran, Kuveyt, Pakistan gibi ülkelerden satın almacılarla çok yararlı görüşmeler yaptık.  250’ye yakın alıcıdan ürünlerimizin kalite ve tasarımlarıyla ilgili duyduğumuz övgü dolu sözler bizi çok memnun etti” diye konuştu.

Türkiye’nin en çok iç giyim ihracatı yaptığı 5 ülke *

Ülke                                      ihracat (milyon $)

 

Almanya                                          87.1

Irak                                                    59.6

İngiltere                                           53.7

İran                                                   38.4

Polonya                                            37.4                          

*2016 yılı / Kaynak İHKİB

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde