Türk Telekom'un halka arzı askıya alındı

Türk Telekom'un halka arzı askıya alındı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom'da kamu hisselerden halka arzın gündemde olmadığını açıkladı.

Türk Telekom'un halka arzı askıya alındı
16px
24px
15.03.2013 13:05
ABONE OLgoogle

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom’daki kamuya ait hisselerden yüzde 6.68 payın halka arzı konusuna ara verdiklerini ve halka arzın şu anda gündemde olmadığını söyledi.

Bakanlar Kurulu Türk Telekom’un toplam yüzde 6.68 hissenin halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi ve işlemin 31 Aralık 2013’e kadar tamamlanmasına karar verirken, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Türk Telekom’un yüzde 6.68 hissesinin halka arzının şubat ayında planlandığını belirtmişlerdi.

Yıldırım, "Orada biraz ara verdik. Şimdilik gündemimizde değil. Hazırlık her zaman var, hazırlıksız olmaz ama onun uygulamaya geçme kararı ayrı bir şey. Bu yıl içinde olup olmayacağına dair bir tarih vermeyelim isterseniz ama şu anda gündemde değil” diye konuştu.

Özelleştirme gündemine, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ihalesi gerçekleşip onay aşamasına gelmiş bazı varlıklarda oluşan fiyatları düşük bulduğuna dair şubat başında yaptığı açıklama damgasını vurdu. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından İstanbul 1.ve 2. köprü ve bazı otoyolların özelleştirme ihalesi mart ayında iptal edildi.

TCDD özelleşmeyecek

Özel sektörün de demiryolu yük ve yolcu işletmeciliği yapabilmesine yönelik TBMM Ulaştırma Komisyonu’nda kabul edilen ve bir ay içinde TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen yasa tasarısıyla ilgili olarak kamuoyunda oluşan TCDD’nin satılacağı eleştirileriyle ilgili olarak ise Yıldırım, “Yeni yapılanmadan sonra TCDD A.Ş.’nin satışı veya halka arzı şu anda gündemde olacak bir şey değil” dedi.

Kanunun ardından uygulama usullerinin, sektöre üçüncü kişilerin hangi şart ve haklarda gireceğinin belirleneceğini söyleyen Yıldırım, “Sonra TCDD Taşımacılık AŞ kurulacak... Beş yıl daha Hazine desteğinden yararlanacak. Bu söylenen mesele hiçbir şekilde bugünün konusu değil, öbür senenin, diğer senenin konusu da değil. Kısa vade de değil, uzun vade de değil. Kamu, bu şirketin sahibi olacak ve bu şirket çalışmaya devam edecek… Bu şirketin özelleştirilmesi veya borsaya verilmesi söz konusu olamaz” diye konuştu.

Turkcell’de süreç bitmedi

Turkcell’de ortaklardan Çukurova grubu ile Rus Altimo arasında devam eden davada hukuki sürecin henüz sona ermediğini söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Şirkete SPK Kanunu'na göre bağımsız üye atamaları da yapıldı. Bundan sonraki süreci artık ortaklığı temsil eden üyeler bir araya gelip, Genel Kurul da dahil tüm konuları, bugüne kadar tıkanıklık yaşanan tüm meseleleri çözmek için çalışacaklar. Bizim görüşümüz belli: Türkiye’de telekomünikasyon iletişim sektörünün sağlıklı büyümesi, 2023 hedeflerinin tutturulması için bütün firmalarımıza gereken desteği vereceğiz; bugüne kadar verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de faaliyet gösteren, bu ülkenin kalkınmasına, refahına katkı sağlayan, istihdam oluşturan, katma değer sağlayan herkes, bu kanunlara göre çalışıyorsa başımızın üstünde yeri var. (Çukurova’nın Altimo’ya yapacağı ödeme) O tamamen ticari bir şey.. Kime ne para verileceğini bankalar oturup konuşurlar.”

Aralarında TAV Havalimanları, IC İçtaş, Alman Fraport, Limak İnşaat ve AIC Grup’un da yer aldığı çok sayıda firmanın ilgilendiği ve son teklif verme tarih 3 Mayıs olan İstanbul 3. Havalimanı ihalesi için şartname alan firma sayısının 17’ye ulaştığını da açıklayan Yıldırım, “Bu firmalardan şartnameyle ilgili değişiklik talepleri de sürekli geliyor; inceleniyor, uygun cevaplar veriliyor. Süre uzatımı talepleri de geliyor ama şu anda gündemimizde değil” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde