Türk Telekom bilançosuna kur darbesi: Karı sadece 9 Milyon TL

Türk Telekom bilançosuna kur darbesi: Karı sadece 9 Milyon TL

Türk Telekom'un üçüncü çeyrek karının beklentilerin oldukça altında gelmesinde kur farkının önemli etkisi oldu

Türk Telekom bilançosuna kur darbesi: Karı sadece 9 Milyon TL
16px
24px
20.10.2016 15:49
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Türk Telekom'da üçüncü çeyrek kurun hızlı yükselmesiyle hayal kırıklığı yarattı. 

Şirketin bu çeyrekte net karı 9 milyon TL olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmini şirketin bu dönemde 87,5 milyon TL kar açıklayacağı yönündeydi. 

Şirketi takip eden analistlerin değerlendirmesine göre olumsuz sürpriz yapan bilanço rakamları üzerindeki en temel etki yüksek finansal giderlerden geldi. 

Oger, Türk Telekom'a verdiğinin iki katını cebine koymuş

Garanti Yatırım'ın notuna göre net karın çeyreksel olarak düşüşünde 595 milyon TL'ye ulaşan net finansal giderin büyük etkisi oldu. Kurumun değerlendirmesine göre Türk Telekom'un bu dönemdeki net finansal giderinin 498 milyon TL'lik bölümü kur farkından kaynaklandı. 103 milyon TL'lik faiz gideri de finansal giderlerin bilançoya olumsuz etkisini beraberinde getirdi.

Halk Yatırım'ın şirketin finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde de kur farkının bilanço üzerinde yarattığı etkiye dikkat çekildi. Kurumun notunda yüksek dolar ve euro cinsi finansal borcu bulunan şirketin, üçüncü çeyrekte TL’nin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi sonucunda, beklentilerin de üzerinde kur farkı gideri yazması nedeniyle, net karın beklentilerin oldukça altında kaldığına dikkat çekildi. Kurumun notunda geçtiğimiz çeyrekte kaydedilen 88 milyon TL’lik kur farkı giderine karşın, bu çeyrekte 498 milyon TL’lik kur farkı gideri kaydedildiği vurgulandı. 

Şok! Türk Telekom'un sahibi kredisini ödeyemedi

Türk Telekom'un vergi giderleri de 3. çeyrekte beklentilerin oldukça altında kalan kar rakamı üzerinde etkisini gösterdi. Ziraat Yatırım'ın notunda tahmin edilenden daha düşük kar açıklanmasının temel nedeninin yüksek gerçekleşen vergi gideri ve brüt kar olduğu belirtildi. 

FAVÖK VE GELİR RAKAMLARINDA İYİLEŞME

Türk Telekom gelirleri 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 11,4 artarak 4,1 milyar TL oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre FAVÖK yüzde 14,5 artışla 1,5 milyar TL’ye ulaştı. Yüksek büyümenin gözlendiği genişbant, mobil ve TV alanlarında 450 bin yeni abone kazanımı gerçekleşirken, toplam abone sayısı 38,5 milyona yükseldi.

Son kulis! Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?

Genişbantta çeyrek bazda 119 bin net abone artışı gerçekleşti. Mobil abone sayısı üçüncü çeyrekte 342 bin arttı ve toplam abone sayısı 18,4 milyona yükseldi. Yılbaşından bu yana net abone kazanımı 1 milyonu aştı. Türk Telekom Tivibu’da, Ev TV abone sayısı bu çeyrekte kaydedilen 46 binlik net artış ile 590 bine ulaştı.

Halk Yatırım'ın notunda FAVÖK'ün, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 12,8, çeyreklik bazda yüzde 9,8 artışla 1,43 milyar TL seviyesine yükselerek, piyasa ortalama beklentisinin yüzde 1 üzerinde gerçekleştiği, FAVÖK marjının da yıllık bazda 0,4 baz puanlık artışla yüzde 34,6 seviyesine yükseldiği vurgulandı.

Garanti Yatırım'ın notuna göre pazarlama, satış ve dağıtım giderlerindeki azalma FAVÖK marjını destekledi. 

YENİ CEO'DAN DEĞERLENDİRME

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul (Boulos H.B.) Doany 2016 yılı üçüncü çeyrek sonuçları hakkında şöyle konuştu:

“Türk Telekom 2016 yılının 3. çeyreğinde güçlü büyüme hızını sürdürdü. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, bu çeyrekte bütün iş segmentlerimizin desteğiyle, konsolide gelirlerimizi inşaat gelirleri düzeltmesi hariç yüzde 9 artırarak 3,9 Milyar TL’ye çıkardık. FAVÖK yıldan yıla yüzde 14 büyüdü ve 1,5 milyar TL’ye ulaşarak tarihimizin çeyrek bazda en yüksek FAVÖK’ü oldu. Türkiye’nin lider entegre telekomünikasyon şirketi olarak, senenin 3. çeyreğinde güçlü operasyonel performans göstermeye devam ettik. Abone tabanımıza 280 bin yeni abone ekledik ve toplam abone sayımızı 38,5 milyona çıkardık. Yüksek büyümenin gözlendiği genişbant, mobil ve TV alanında 450 bin yeni abone kazandık."

OTAŞ'IN KREDİ RİSKİ

Kur riski Türk Telekom'un ana şirketi Ojer Telekom'u da zorluyor. Türk Telekom'un ana şirketi Ojer Telekom 4,75 milyar dolarlık kredi aldığından bu yana, Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Bu durum, Ojer'in kredi geri ödemesi için güvendiği temettülerin de değerinin erimesine neden oldu. Geçen ay, şirket aralarında Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank ve Türkiye'nin en büyük bankalarının tümünü içeren 29 bankaya yaklaşık 290 milyon dolarlık kredi taksidini ödememiş ve uzatma arayışına girmişti.  BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde