Turizmde işlerin hala düzelmediğini gösteren iki veri

Turizmde işlerin hala düzelmediğini gösteren iki veri

Turizm Bakanlığı verilerine göre kasımda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı yüzde 21,4 geriledi

Turizmde işlerin hala düzelmediğini gösteren iki veri
16px
24px
29.12.2016 15:58
ABONE OLgoogle

Turizm sektöründen bugün iki ayrı veri takip edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜROB tarafından ayrı ayrı açıklanan veriler hem yabancı turist sayısı hem de otel doluluk oranlarının Kasım ayında da olumsuz bir tablo çizdiğini ortaya koydu. Sektör temsilcileri ise 2017'den umutlu.

YABANCI TURİST SAYISI 16 AYDIR DÜŞÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı kasımda yüzde 21,4 azalarak üst üste 16'ncı ayda da gerilemiş oldu. Bir önceki aydaki gerileme yüzde 25,8'di. 10 aylık yabancı turist girişi 2015'in aynı dönemine göre yüzde 30,9 azaldı. 

Kasım ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 1 milyon 353 bin 280 kişi olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım ayları arası yıllık düşüş ise yüzde 39,9, yabancı turist sayısı 24,1 milyon. 

OTEL DOLULUK ORANLARI VE ODA GELİRLERİ DÜŞÜŞTE

Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) STR Global tarafından hazırlanan "Kasım 2016 Ülke Performans Raporu"nun sonuçları da otel doluluk oranları tarafında olumsuz bir tablo ortaya koydu. Türkiye 11 ayda oda doluluk oranlarında Avrupa'daki en büyük düşüşü kaydetmesinin yanı sıra oda gelirlerinde de en büyük kaybı yaşayan ülke oldu.

Veriye göre Kasım ayında doluluk oranı yıllık bazda yüzde 1,1 düşüşle yüzde 55,2 oldu. Söz konusu rakam geçen yıl yüzde 55,8'di.

Ocak-Kasım dönemini kapsayan 11 aylık süreçte Türkiye, otel doluluk oranlarında yüzde 19,2'lik düşüşle yüzde 50,9'luk orana sahip olurken Avrupa'da da en büyük düşüşü gösteren ülke konumunda yer aldı. Geçen yılın ilk 11 ayında bu oran yüzde 63 olarak gerçekleşmişti. Türkiye ayrıca, 11 ayda yüzde 40,6 düşüş ile oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke oldu. 2015 yılının 11 aylık döneminde 67,8 euro olan oda başı gelirler bu yılın aynı döneminde 40,3 euroya geriledi.

Diğer taraftan veri Türkiye genelinde doluluk oranlarında ilk 10 ay devam eden düşüş hızının yavaşladığını da gösterdi. Doluluk oranlarında düşüş İstanbul'da durdu. İstanbul'daki otel doluluk oranı yüzde 56 olarak ölçüldü.

SEKTÖR 2017'DEN UMUTLU

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, veriler ışığında sektördeki durumu değerlendirdi. Son verilerin şaşırtıcı olmadığını belirten Ayık, yakın vadede Türkiye'nin turizm sektöründe eski potansiyelini geri kazanabileceğini belirtiyor.

Ayık, turizm sektörünün Türkiye'nin dış dengesindeki payına dikkat çekerek "Toplam dış ticaret açığının yüzde 60'ını turizmle kapatıyoruz. Tüm siyasilerin bunun bilincinde olması lazım, toplam istihdamın yüzde 7'sini bu sektörle sağlıyoruz. Kadın istihdamına en büyük katkıyı yapan üçüncü büyük sektör. 35 yaş altı çalışan istihdamıı yüzde 40'ların üzerinde. Gelecek için öncelikli sektör olarak turizmi belirleyerek hareket etmemiz lazım." dedi.

2017'NİN İLK ÜÇ AYI BELİRLEYİCİ OLACAK

2017 beklentilerinde ise özellikle ilk üç ayın belirleyici olacağına vurgu yapan Ayık sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Dünyadaki genel anlamda terör eylemlerinde bir sönme olduğunda, Suriye krizi çözüldüğünde bu sayıların üzerine çıkarız. Ama bu bizi tatmin eder etmez bunu süreç belirleyecek. Önümüzdeki yılın özellikle ilk üç ayında yaşayacağımız gelişmeler bunu belirleyecek. Profesyonel düzeyde Türkiye'yle iş yapan tüm aktörler bu isteklerini her platformda belirtiyor, yeter ki var olan ortam turizmin yapılmasına uygun hale gelsin. Dünyaya barışın gelmesi lazım çünkü bizim sektörümüz ancak huzur ortamında yapılabilecek bir olgudur. Şu anda Türkiye algısıyla iligli biraz sıkıntı vardır, marka anlamında da erezyona uğramış olabilir ama bunu destinasyonlarla revize edebiliriz."

TURİZM SEKTÖRÜNE ÖZEL KREDİ

Son olarak TÜROFED Başkanı, 2017'de turizm sektörü için Eximbank'la da gelişmeler yaşanabileceğini belirtti:

"Tur operatörleri ve seyehat acenetleriyle yaptığımız gelir anlaşmaları var. Eximbank'la bu gelirlerin sigorta edilmesi için çalışmalarımız başladı. Ayrıca sektöre uygun yapıda bir takım daha uzun vadeli kredilerin sağlanması için de görüşmelerimiz devam ediyor. 2017'de sadece Eximbank'ta değil birçok özel bankada bu konuda gelişmelerin sağlanacağını düşünüyorum."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde