Trump'ın çocukları yeni yönetimde olacaklar mı?

Trump'ın çocukları yeni yönetimde olacaklar mı?

Donald Trump'a zafer getiren seçim kampanyasında aile üyeleri de önemli rol oynadı ve şimdi bu isimlerden bazıları Beyaz Saray'a hazırlık dönemini yürüten ekibin içinde yer alıyor. Peki, Trump'ın aile bireyleri yeni yönetimde olacaklar mı ve bu yasal mı?

Trump'ın çocukları yeni yönetimde olacaklar mı?
16px
24px
17.11.2016 13:34
ABONE OLgoogle

Geçiş süreci ekibinden bir yetkili, Trump'ın çocuklarına gizli bilgilere erişim yetkisi tanınması için gereken güvenlik taramasının yapılması amacıyla başvuruda bulunduğu yönündeki haberleri reddetti.

ABD'de devletin üst düzey kademelerinde görev alan yetkililerin, gizli bilgilere erişiminin sağlanması için belli bir güvenlik incelemesinden geçmesi gerekiyor. ABD'de farklı erişim yetkileri bulunuyor ve bu yetkilerin her biri kişinin erişebileceği bilginin gizlilik düzeyini belirliyor.

Yetkili, Trump'ın çocuklarının en üst düzeyde erişim yetkisi almak için gereken başvuru formunu doldurmadıklarını söyledi.

Ivanka, Eric ve Donald Trump Jr'ın bu düzeyde bir erişim yetkisine sahip olabilmeleri için ulusal güvenlik danışmanı olarak atanmaları gerekiyor.

Ancak, Trump'ın çocuklarının babalarının yönetiminde resmi bir rol üstlenip üstlenmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.

Trump'ın çocukları devlette görev alacak mı?

Erişim izniyle ilgili haberlerin çıkmasından kısa bir süre önce, Trump, üç çocuğu ile kızı Ivanka Trump'ın kocası Jared Kushner'ın başkanlığa geçiş ekibinde görev yapacaklarını açıklamıştı.

Ivanka Trump ve kocası, seçim kampanyası döneminde Cumhuriyetçi adayın en önemli danışmanları arasında yer alıyordu.

Bu tarz atamalar, Trump'ın çocuklarının giderek büyüyen şirketler topluluğunun başına geçtikleri zaman olası çıkar çatışmalarının da yaşanabileceğine işaret ediyor.

BBC'den Robert Plummber'ın aktarımına göre, Kennedy'nin öldürülmesinin ardından görevi devralan Johnson, ticari mallarını kayyuma devretmeye karar verdi.

Johnson ve eşi Lady Bird, Teksas'ın Austin kentinde KTBC adında bir televizyon kanalının sahibiydi ve bu kanalı satmak zorunda kalmadan düzenleyici kurumlarla olası sorunları engellemek istedi.

1978 yılında, Devlette Etik Yasası, kayyumla ilgili düzenlemelere yasal bir çerçeve kazandırdı ancak başkanların bu yol başvurmasını tamamen gönüllülük esasına dayandırdı.

Trump, malvarlığıyla ilgili kaygıların ortaya çıktığı ilk ABD başkan ya da başkan yardımcısı adayı değil.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 2000 yılında George W. Bush'un ekibine katılmadan önce ABD petrol şirketi Halliburton'dan aldığı 34 milyon dolarlık hisse opsiyonundan dolayı yoğun eleştirilerin hedefi olmuştu.

Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney ve Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın da aday oldukları zaman önemli miktarda gayrimenkul, hisse ve yatırım fonuna sahipti.

Ancak daha önceki adayların aksine, Trump'ın malvarlığı, büyük oranda kendi kişisel markasına dayanıyor.

Trump'ın başkanlığı sırasında çocukları da şirketleri yönetebilir mi?

Trump, defalarca şirketlerinin yönetimini en büyük üç çocuğuna bırakacağını söyledi.

Ancak malvarlığının yönetimini Ivanka, Eric ve Donald Jr'a bırakmak, kayyuma devretmek gibi olmayacak. Zira, Trump'ın da dediği gibi, malvarlığını yöneten kişilerle doğrudan temas halinde ve varlıklarının gidişatıyla ilgili bilgi sahibi olacak.

Bu durumda da siyasi kararlarının kendi ticari faaliyetlerine dayandığı yönünde eleştirilerin yapılması muhtemel görünüyor.

Ve bu en büyük çocuklarından biri ya da üçü birden, erişim yetkisi gerektiren gayriresmi danışmanlık gibi yüksek düzeyde bir yere getirilmeleri halinde, Trump'ın çıkar çatışması da daha önce görülmemiş boyutlara ulaşacak.

Kaynak: BBC Türkçe

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde