Toyota'ya 500 milyon dolarlık bir yatırım teşviği

Toyota'ya 500 milyon dolarlık bir yatırım teşviği

Corolla ve Verso modellerinin üretimi yapılan fabrikada bu yıl 130 bin araç üretimi hedefleniyor. Bu arada yeni bir model için 500 milyon dolarlık bir yatırım teşviğini öğreniyoruz.

Toyota'ya 500 milyon dolarlık bir yatırım teşviği
16px
24px
12.06.2015 15:45
ABONE OLgoogle
Malum mayıs ayı, otomotiv sektörü için çok sıkıntılı geçti. Renault ve Tofaş fabrikalarında başlayan işçi eylemleri, hem yan sanayiye hem de diğer otomotiv şirketlerine yansıdı. Bazı fabrikalarda üretim durdu.

İşçiler, işyerlerinde örgütlü sendika ile karşı karşıya geldi. Bazı eylemlerde “Toyota Modeli istiyoruz” sloganları atıldı. İşçi eylemlerinin uğramadığı yerlerden biri iseJapon Toyota’nın Sakarya’daki fabrikasıydı. Geçen hafta yolumuz Sakarya’daki fabrikaya düştü. Merak ettik bu Toyota Modeli nedir diye sorduk…

Arkadaşımız İdriz Çokal’ın öğrendiğine göre, Toyota Türkiye’de sendika yok. Fabrikanın bölümlerinde işçi temsilcileri var. Temsilcilerin üretim süreçlerinde söz hakları bulunuyor. İşçi temsilcilerinden gelen talepler yönetim tarafından dikkate alınıyor ve uygulanabilir olanlar da hayata geçiriliyor. Fabrikada gezerken, yönetici ile işçiyi birbirinden ayırt etmek de zor. Genel müdür dahil üst yönetimin hepsi Toyota amblemli kıyafetleriyle fabrika içindeler. Yöneticilerin kapıları her daim açık. Çalışan ile yönetici arasında tam bir diyalog var. Üzerine bir de maaşlar diğer otomobil şirketlerine göre daha iyi olunca, fabrikada eylem hiç gündeme gelmemiş. 

Sakarya fabrikasında görüştüğümüz Toyota Türkiye Genel Müdürü Orhan Özer, bizi üzerinde işçi elbiseleriyle karşılıyor. Özer’in verdiği bilgiye göre, Corolla ve Verso modellerinin üretimi yapılan fabrikada bu yıl 130 bin araç üretimi hedefleniyor. Bu arada yeni bir model için 500 milyon dolarlık bir yatırım teşviğini öğreniyoruz. Toyota yöneticileri yeni yatırımla ilgili ise ser veriyor sır vermiyor. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde